A kalcium haszontalan formái

Több írásomban és előadásomban kritizáltam már a kalcium fogyasztást abban a formában, ahogy manapság javasolják orvosok és kereskedők egyaránt.

Ismét olvastam egy publikációt, ami azt vizsgálta, hogy mekkora haszna van egy kalcium tablettának. A vizsgálat valódi mérésen alapuló, placebo kontrollált kísérlet volt és az derült ki belőle, hogy a kalcium-karbonát alapú étrend-kiegészítők nem hogy emelték volna a szövetek kalcium szintjét, hanem éppenséggel csökkentették bizonyos formák esetében.

Kalcium-karbonát a haszontalan

Számtalan néven van forgalomban. A piacon kapható étrend-kiegészítők 99%-a ezt tartalmazza. Gyakorlatilag nem más, mint a közismert kavics. Elmeszesedett váza egykor élt tengeri állatoknak és növényeknek. Mindegy, hogy korall, kagyló vagy moszat volt, míg élt.

Kalciumot a tyúkoknak, disznóknak és teheneknek

A szerves kötésű kalcium a legjobban hasznosuló forma. Tulajdonképpen akkor járnánk a legjobban ha a szükségletünket úgy biztosítanánk, hogy jól ellátjuk vele az állatokat, amiket majd később megeszünk. Ezzel nem is lenne baj, de azt számoltam ki, hogy 10000 kalóriát kellene naponta megennünk vegyes étrendet követve, ha így szeretnénk a hivatalosan javasolt mennyiséget elfogyasztani kalciumból. Ez még egy élsportolónak is sok.

A Kalcium-kelát

Évekig voltak forgalomban az úgynevezett kelát kötésű kalciumot (és más ásványi-anyagokat is) tartalmazó étrend-kiegészítők, amiket aztán a hivatalok betiltottak. Miért is?

Ezekben a kalcium szervesen kötve volt az aminosavakhoz. Emiatt a szervezetünk nem kavicsnak érzékelte, hanem ételnek és hajlandó volt megemészteni. Igen jól hasznosuló forma volt ez, de feláldoztuk a gyógyszeripar oltárán.

Kalcium-citrát

Ma a legjobban felszívódó és még kapható forma az étrend-kiegészítők piacán. Különböző módon mérve azt találták, hogy sokkal jobb hatékonysággal jut a véráramba, mint az egyéb formák.

Nagyjából ötször-tízszer több kalciumhoz jut a szervezetünk azonos mennyiségű kalcium-citrátból, mint kalcium-karbonátból. Ezzel kapcsolatban több vizsgálatot is elvégeztek és változatos eredményeket publikáltak, de minden esetben e két érték között vannak a megbízható vizsgálati eredmények.

A kérdés az, hogy mi a jobb a szervezetünknek? Ha beviszünk egy gramm kalcium-karbonátot és hasznosul belőle 40mg vagy ha megesszük ennek az egy tizedét kalcium-citrát formában és ugyanannyi hasznosul belőle. A válasz természetesen az azonos biológiai értékű, de kisebb mennyiséget jelenti, mivel a felesleges kalcium-karbonát kiválasztása terheli a szervezetünket és semmi értelme sincs.

Rosszabb, mint a semmi

A hivatkozott vizsgálat ráadásul kimutatta, hogy megdöbbentő, de az étkezés közben elfogyasztott kalcium-karbonát alapú (korall-kalcium) tabletta nemhogy növelte volna a vér kalcium-szintjét, hanem csökkentette némileg azokhoz képest, akik nem kaptak. Ez azt jelenti, hogy az ételeinkben természetes formában megtalálható kalcium hasznosulását egyenesen lerontja a kalcium-karbonát azonos időben történő elfogyasztása.

Ha van is bármi haszna egy kalcium-karbonát tablettának, az kizárólag éhgyomorra elfogyasztva van neki.

Magnéziummal és D3-vitaminnal citrát formában

Mivel a kalciumot sosem alkalmazhatjuk magnézium nélkül, az 1:2 arányú magnéziumot is tartalmazó citrát formát érdemes fogyasztani, amennyiben tartósan tenni szeretnénk valamit a csontok és a fogak egészségéért.

A D-vitamin számtalan folyamatban vesz részt a szervezetünkben, beleértve a kalciumot és egyéb ásványi-anyagok beépülését a csontokba és a fogakba. Csak érdekességként jegyzem meg, hogy olyan természeti népeknél, akik az európai ember fogyasztásának negyedét sem eszik meg naponta, szinte ismeretlen a csontritkulás és a fogszuvasodás. Ennek talán a bőséges D-vitamin ellátottság áll a hátterében.

Veszélyes lehet a kalcium?

Hogyan lehet az, hogy miközben tudjuk, hogy segíti az izomműködést, hozzájárul a csontozat és a fogazat egészségéhez, mégis veszélyes? Az aránytalan túladagolása izomgörcsöket okoz. Ennek oka a relatív magnézium hiány. Azért „relatív”, mert tulajdonképpen nem a magnézium kevés, hanem a magnéziumnak a bevitt kalciummal arányosnak kell lennie. Nagyjából, elemi súlyarányban 2:1 lenne az ideális kalcium:magnézium bevitel. A jobb étrend kiegészítőkben ilyen arányban van.

Ha hosszú távon a kalciumot megnöveli valaki és a magnéziumot nem, akkor a reggeli izomgörcsök az első tünet. Hamar kezelhető egy marék magnéziummal. Rosszabb esetben nem a vádli görcsöl be, hanem a szívizmok. Így lehet veszélyes.

Demecs István

természetgyógyász

Forrás: http://jpet.aspetjournals.org/content/313/3/1217.ful

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .