Alma – Miért érdemes minden egyes nap fogyasztani?

Az alma egy nagyon tápláló gyümölcs. Egy régi mondás is ezt sugallja nekünk: “Naponta egy alma az orvost távol tartja”. Úgy tűnik, hogy ez a megállapítás tudományosan is bizonyítható.

A Nature Communications folyóiratban közzétett tanulmányt készítő tudósok azt vizsgálták, hogy a flavonoidokban gazdag étrend milyen egészségügyi előnyökkel járhat. Megállapították, hogy azok az ételek, amik bőségesen tartalmazzák ezeket a vegyületeket, segítenek megvédeni a résztvevőket a szívbetegségektől és a ráktól.

Mik azok a flavonoidok?

A flavonoidok a természetben előforduló vegyületek, amiket növényi alapú élelmiszerekben és italokban találhatunk meg. Ezek a vegyületek segítik a sejtek aktivitásának szabályozását és védik a szervezetet az oxidatív stresszt okozó szabad gyökökkel szemben.

Röviden tehát segítik a test hatékonyabb működését és megvédik a szervezetet a toxinoktól és a stressztől.

Ezenkívül a flavonoidok hatékony antioxidáns szerek, amik segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyökök káros hatásaival szemben.

Miért segít az alma távol tartani az orvost?

A tanulmányok szerint a magas tápanyagtartalom miatt az alma számos módon javíthatja az emberek életminőségét. Az alma jelentős mennyiségű C, A, E, B és K vitamint, valamint sok rostot, rezet, mangánt és káliumot tartalmaz. Ezen túlmenően tartalmaz még fito-tápanyagokat is, például polifenolt, aminek tulajdonítható az alma legtöbb jótékony egészségügyi hatása.

Nézzük, milyen egészségügyi előnyökkel is jár pontosan az alma fogyasztása!

Csökkenti a koleszterinszintet

A Floridai Egyetemen végzett tanulmány kimutatta, hogy azoknál az idősebb nőknél, akik rendszeresen fogyasztottak almát, 23%-al csökkent a rossz koleszterin, 4%-al pedig akoleszterin értéke. Ez a hatás annak tulajdonítható, hogy az almában oldódó rostok képesek megkötni a zsírokat a bélben.

Javítja a szív egészségét

Az Oxfordi Egyetem kutatói úgy találták, hogy az alma ugyanolyan hatékony, mint a sztaninok (a koleszterin csökkentő gyógyszerek) az 50 éven felüli emberek vaszkuláris halálának megelőzésében. Ebben az alma héjában található fenolos vegyületek játszanak nagy szerepet, amik megakadályozzák, hogy a koleszterin felhalmozódjon az erek falán.

Csökkenti a stroke kockázatát

A stroke egy újabb olyan egészségügyi probléma, ami a magas koleszterinszint miatt alakul ki. Egy több, mint 9000 résztvevővel dolgozó tanulmány kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik folyamatosan fogyasztottak almát az életük során, alacsonyabb volt a stroke kialakulásának esélye, mint azoknál, akik nem ettek sokat ebből a gyümölcsből.

Az alma segít a rák megelőzésében

Számos tanulmány vizsgálta a rákkockázat és az almafogyasztás közötti kapcsolatot. A legtöbben arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik almát esznek, elősegítik a rák kialakulásának megakadályozását. Ennek oka az, hogy az alma flavonoidokat tartalmaz, ami megakadályozza a rákos sejtek növekedését és szaporodását.

Védelmet nyújt a demencia ellen

A kvercetin egy erős antioxidáns, ami az almában bőségesen megtalálható. Egy tanulmány szerint  ez a vegyület megvédi az agysejteket az oxidatív károsodástól és a gyulladástól. Ez pedig természetesen javítja a neurológiai egészséget és csökkenti a demencia kockázatát. Sőt, további tanulmányok kimutatták, hogy az almalé fogyasztása megakadályozhatja az Alzheimer-kór kialakulását azáltal, hogy javítja az emlékezet szempontjából fontos neurotranszmitter acetilkolin termelését.

Javítja a bélbaktériumokat

Egy tanulmány kimutatta, hogy a különféle almatípusok közül a Granny Smiths a legjobb a bélbaktériumok fenntartásához. Az alma ezen egészségügyi előnye az olyan rostoknak köszönhető, mint például a pektin, ami prebiotikumként szolgálhat és elősegítheti a jó baktériumok növekedését.

Forrás: www.naturalnews.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .