Hársfa: Milyen pozitív hatásokkal jár a rendszeres fogyasztása?

A hársfa egy magas, sűrű levelű, lombhullató fa, amit leginkább Ázsiában, Európában és az Egyesült Államokban találhatunk meg. Az évek során az emberek felfedezték, hogy a fa különböző részei, például a virága, a levelei és a belső kérge remekül használható gyógyászati célokra, főként tinktúrák, teák és egyéb italok formájában. A tea elkészítéséhez legtöbbször a kislevelű európai hársfa virágát vagy leveleit használják.

A hársfa leveléből és virágából készült gyógyteák mindegyike pozitív hatással van az egészségünkre, nézzük meg, hogy miért!

Csökkenti a szorongást és a depressziót

A hársteának pihentető és nyugtató hatása van, ami hasznos lehet a szorongással és depresszióval küzdő emberek számára. Egy tanulmány során megállapították, hogy a hársfa virága csökkenti az állatok szorongó viselkedését is. Pihentető hatása a különböző alvási nehézségekkel, problémákkal küzdő emberek számára is hasznos lehet. Ez a gyógytea képes csökkenteni a kortizonnak nevezett stresszhormon szintjét, ami így képes enyhíteni a stressz érzését.

A hársfa enyhíti az emésztőrendszeri problémákat

Ez a gyógytea görcsoldó tulajdonságokkal rendelkezik, amik elősegítik az emésztőrendszeri problémák enyhítését. Segíthet a bél gyulladásának csökkentésében, a különböző gyomorpanaszok kezelésében és az emésztőrendszeri problémák, például puffadás, székrekedés, görcsök, hasmenés, gázok és az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteinek kezelésében egyaránt. A hársfa remekül használható epehólyag és májbetegségek esetén is.

Harcol a gyulladásokkal

A hársfa teájának gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak, amik hasznosak lehetnek a test különböző gyulladásos állapotaiban. Ide tartozik az ízületi gyulladás, a köszvény, a viszkető bőr, az ízületi fájdalmak, az izomfájdalmak és görcsök egyaránt. A gyógytea gyulladáscsökkentő hatása a hárslevelekben található gyulladásgátló flavonoid glikozidoknak tulajdonítható.

A hársfa enyhíti a megfázás és az influenza tüneteit

A hárstea felhasználható a különböző élesztőgombák és baktériumok ellen, amik megfázást vagy influenzát okozhatnak. A gyógytea fogyasztása csökkenti a megfázás vagy az influenza által okozott kellemetlen tüneteket, enyhíti például a köhögést, a torokfájást, az orrdugulást és a lázat. Ezenkívül a hárstea enyhíti a torok és a száj irritációját is, ami csökkentheti a nyáktermelést, így gyorsabban gyógyulhatunk.

Segít a rákmegelőzésben

A hárstea fogyasztása hozzájárulhat a rák elleni védelemhez. Ennek az az oka, hogy antioxidánsokat, például kumarint és kvercetint tartalmaz, amik semlegesíthetik a gyakran rákot okozó szabad gyököket. A szabad gyökök hozzájárulnak a rák kialakulásához oxidatív stresszt, gyulladást, sejt-mutációt és programozott sejthalált okozva. Ezenkívül a hársfa teájában található antioxidáns megakadályozhatja az egészséges sejtek halálát és segíthet megállítani a rákos sejtek növekedését.

A hársfa segít megőrizni a szív egészségét

A hárs és a vérnyomás összefügghet egymással. A hárstea gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt csökkentheti az artériák és az erek gyulladását. Ez viszont csökkentheti a vérnyomást, ami jótékonyan hathat a szívre. Ezenkívül van néhány bizonyíték arra, hogy a hársfa teája kezelni tudja a gyors szívverést, megakadályozhatja a vérrögök kialakulását és drasztikusan csökkentheti a szívproblémák, például a koszorúér-betegség, a szívroham és a stroke kockázatát.

Így készítheted el a házi hársteát

Teazsákot számos élelmiszerboltban és bioboltban találhatsz, de megrendelheted online vagy elkészítheted te magad is. A házi hárstea elkészítéséhez csupán egy ilyen zsákra és friss vagy szárított hársvirágra van szükséged. Egy csésze teához 2-3 teáskanál virágra lesz szükséged, amit 15 percig kell forró vízben áztatnod, majd fogyaszthatod is.

Forrás: https://www.naturalnews.com/2019-03-18-health-benefits-drinking-linden-tea.html

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .