Diabétesz ellen C-vitaminnal

A kettes típusú cukorbetegséggel élők szervezetében jellemzően alacsonyabb c-vitamin szintet mérnek, mint az egészséges emberekében. Emellett a cukorbetegek gyakrabban szenvednek fogíny betegségektől, sebeik lassabban gyógyulnak, gyakrabban fertőzi meg őket valami és a hajszálerek keringése is rosszabb mint másoknak. Ez úgy hangzik, mint egy skorbut – nem? Dehogynem. Hogyan segít a c-vitamin diabétesz ellen?

Mi köze az inzulinnak a C-vitaminhoz?

Az inzulin nevű hormon a hasnyálmirigyben termelődik és azért felelős, hogy a vérben lévő cukrot elszállítsa a sejtekig. Ugyan ez a hormon szállítja a c-vitamint is a sejtekig. Viszont a cukorbeteg emberek rezisztensek a saját inzulinjukkal szemben is. Márpedig ez azt eredményezi, hogy a sejtek nem jutnak elegendő c-vitaminhoz.

A legjobb orvosok kimondottan javasolják a cukorbetegeiknek, hogy szedjenek napi 500-1000mg C-vitamint, de ez sajnos még nem elegendő. Egy cukorbeteg napi c-vitamin adagja minimum 3000mg kellene legyen és ezt elosztva 3-5 étkezés során kellene elfogyasztania, hogy sejtjei annyi c-vitaminhoz jussanak mint egy egészséges ember ennek negyedéből. Amennyiben ehhez a mennyiséghez hozzájut a szervezetük, érdekes módon a vércukor értékek kezelése is könnyebb lesz.

Ha elkezd a fentiek értelmében napi 3000-4000mg c-vitamint szedni, erről mindenképpen tájékoztassa a kezelőorvost, mert ekkora adag esetén akarva-akaratlanul valamennyi meg fog belőle jelenni a vizeletben, ami megzavarja a mérést, amennyiben azt a vizeletből mutatják ki. Viszont a c-vitamin egyáltalán nem befolyásolja a tartós vércukor mérési módszert (A1c mérés) és az ujjbegyből vércseppvétellel mért pillanatnyi vércukor értéket sem.

A c-vitamin védőhatású a diabétesz ellen?

Egy 2000-ben végzett angliai vizsgálatban azt találták, hogy a magasabb c-vitamin érték amit a vérben mértek kisebb esélyt jelentett a diabéteszre és vica versa. Tehát a kérdés felmerül: több c-vitamin szedése megakadályozza a diabétesz kialakulását? Természetesen nem. Az életmódbeli és táplálkozásbeli problémák, úgy mint elhízás, mindennapi cukorfogyasztás és mozgásszegény életmód vezetnek a cukorbetegséghez, de ha van bármi rizikója valakinek a betegségre, célszerű lenne sokkal több c-vitamint fogyasztania, hogy kézben tartsa vele a problémát.

Forrás: naturhirek

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .