Megfázás ellen mennyi c-vitamint szedjek?

Dr. Harri Hemilä által vezett kutatócsoport nem sajnálta az időt, hogy megmérje mennyi c-vitamint kell fogyasztani, ami tényleg hatásos a nátha vagy hasonló felsőlégúti betegségek gyógyulására. Időszerű volt ezt a kísérletet megismételni. A múlt század közepén a c-vitaminnal foglalkozó kutatók (beleértve Szent-Györgyit is) több grammnyi mennyiségekkel kísérleteztek. A mai ellentmondásos cikkek a fősodrású médiában azért születhetnek meg, mert a mostanában vizsgálódó orvosok ennek töredékétől várják az eredményt. Mennyi volt az a c-vitamin mennyiség, amitől már látványosan lerövidült a betegség időtartama?

Tényleg megzavarhat bárkit ha én itt azt állítom, hogy a c-vitamin segít a nátha leküzdésében, az index.hu pedig egy NewYork Times cikkre hivatkozva, ami egy BBC cikkre hivatkozik, aki egy … stb… azt állítja, hogy semmi hatása nincs rá. Pedig valószínűleg mindkét esetben igaza volt annak a vizsgálódott. Csak ne felejtsük el, hogy ha egy evőkanálnyi víz nem oltja a szomjat, attól még egy kancsó víznek lehet ilyen hatása. Ez a hasonlat jutott eszembe amikor megláttam a konkrét számokat amik a finn dokik méréseiből kijöttek.

8 gramm jobb mint 6 gramm

Az első vizsgálatban négy csoportra  osztották a náthával orvoshoz fordulókat. Az első két csoport az első napon kapott 3000mg c-vitamint. A harmadik csoport 6000mg-ot, a negyedik nem kapott c-vitamint csak placebot (úgy tudta hogy kap). A 6 grammos csoport betegségének időtartama 17%-al volt rövidebb mint a placebo csoporté. Ezt követően megismételték a kísérletet, de a placebo csoport mellett az egyik csoportnak 4000 a másiknak 8000mg-ot adtak a megfázással orvoshoz fordulás első napján. A 8000mg c-vitamin bevételétől a csoportban átlagosan 19%-al csökkent a betegség időtartama. Fontos megjegyezni, hogy ezt nem egy tartósan szedett c-vitamin okozta, hanem egyetlen adag.

A fenti adatok egyébként teljesen egybevágnak azzal, amit 1974 és 1975 során két egymástól független vizsgálatban amerikai és kanadai orvosok kaptak eredményül. Ezek hasonló mennyiségekkel kísérleteztek és szinte azonos eredményeket kaptak. A jobboldali ábra mutatja, hogy milyen arányban rövidült le a betegségből való gyógyulás ideje az alkalmazott c-vitamin mennyiségével arányosan. Látható, hogy nagyjából ők is 20%-os csökkenést mértek a 8 grammos adagnál.

A cikket jegyző orvos véleményét akként összegezte, hogy a betegség minél korábbi fázisában kell elkezdeni a c-vitamin szedését és olyan adagolásban, aminek vanm is hatása. Azt már csak én fűzöm hozzá óvatosan, hogy ne akkor kezdje el valaki szedni amikor már eleve a fertőzés vette át a hatalmat. Ha egész évben egy kiadós napi 1000-2000mg körüli mennyiséggel kiegészíti az étrendjét, akkor nem is tud bekerülni egy ilyen kísérletbe, mert az immunrendszere olyan állapotban lesz amikor elkerülik a betegségek.

Mire jó még , ha ennyi C-vitamint szedünk?

Persze botorság lenne azt állítani, hogy csupán a megfázás elkerülése érdekében kell sok c-vitamint enni. Mivel az emberi szervezet nem képes maga előállítani a számára szükséges mennyiséget, étrendi úton kell pótolni. Amennyiben a testsúly kilogrammra átszámított ideális 6-8 grammot elfogyasztja valaki egy nap, akkor nem csak a bőre és haja egyéb látható testrésze lesz egészségesebb. A szív és érrendszer állapotán és a fogainak minőségén is sokat javít. Ezen kívül a c-vitamin ellátottság fordított arányt mutat egyes rákfajták kialakulásának valószínűségével. Nem utolsó sorban pedig a több c-vitamin kiegyensúlyozottabb szellemi állapotot és energikusabb életvitelt eredményez. Persze mindez csak akkor ha olyan mennyiségben fogyasztja valaki ami sokszorosa annak amit orvosa ajánlani fog.

forrás: naturhirek.hu

rendel

Magosi Judit szerzőről

One thought on “Megfázás ellen mennyi c-vitamint szedjek?”

  1. Tökéletesen egyetértek, azzal a megjegyzéssel, hogy más fontos vitaminok szedése esetén kisebb napi adag is elegendő. Egyetlen ellenszerből még az ilyen kis (20%) hatás is meglepő. Szerintem a D vitamin erre nagyobb hatású, a kettő együtt pedig teljesen kizárja az influenzát, és ez még csak kétféle vitamin. Az egészséget veszélyeztető tényezők egész sora hat ránk, ami miatt ennél is több fajta, elégséges mennyiségű vitaminnal lehet felvenni a harcot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .