A magnézium jobban kezeli a depressziót, mint az antidepresszánsok

Magnézium vagy antidepresszáns?

A magnézium több mint 300 biokémiai folyamatot befolyásol a testünkben. A szívverés szabályossága és a hormonjaink egyensúlya egyaránt a magnézium-ellátottságunktól függ. A Vermont Egyetemi Larner College-ban végzett táplálkozási vizsgálatban azt találták, hogy mindössze 248 mg elemi magnézium naponta a depressziós tünetek megdöbbentő visszafordításához vezet. Nézzük a részleteket.

“Az új klinikai kutatási eredmények azt mutatják, hogy a magnézium hatékonyan kezeli a tüneteket, biztonságosabb és előnyösebb a pénztárcánk számára is, mint a vényköteles gyógyszerek”

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, mégis a modern társadalom 80% a hiányt szenved belőle.  Pedig a napi magnézium bevitel 300-400mg között ajánlott.  10 emberből legalább 8 az ajánlott napi minimum magnézium bevitelt sem juttatja be a szervezetébe. Erről már írtunk korábban. A napi minimum szükséges mennyiségnek a hiánya, jelentősen megnöveli a kockázatát a szívbántalmaknak és más divatos egészségügyi problémáknak.

Több millió depressziós ember…

Bolygónkon több mint 350 millió ember szenved depresszióban. Az egyik legelterjedtebb kezelés, az SSRI antidepresszáns, kockázatos, drága, és nem igazán hatékony. De szerencsére van néhány lelkes kutató, akik vizsgálják, keresik az alternatívákat. Úgy tűnik, hogy  egy jó megoldást találtak magnézium formájában. A magnézium ellentétben az antidepresszánsokkal, mellékhatások nélkül segít kezelni a depressziót.

Ígéretes eredmény

A Vermont-i Larner Orvostudományi Egyetem kutatói ígéretes eredményt értek el a depresszióban szenvedő betegeknél a magnézium-tabletták felhasználásával végzett klinikai vizsgálatok során.

126 járóbeteg-ellátással foglalkozó klinikán végzett vizsgálatokban 12 héten át tanulmányozták az enyhe-közepes depresszióban szenvedő betegeket. Néhány résztvevőnek 248 mg magnéziumot adtak naponta 6 hétig, majd hat hétig nem kaptak, míg a kontroll csoportban nem kaptak hat hétig semmit, majd hat hétig magnéziumot kaptak. Minden résztvevő kéthetente kapott kiértékelést a depressziós tüneteikre. Azoknál, akik a magnéziumot szedték, javulást figyeltek meg a szorongásos tünetek és a depresszió mértékében. A 9. betegvizsgálati kérdőívnél, amely kilenc kérdést tartalmaz a depresszió diagnosztizálására és osztályozására, a résztvevők átlagosan hat százalékkal alacsonyabb értéket értek el azon időtartam alatt, amíg a magnéziumot szedték. Minden korosztály és különböző depresszióban szenvedő betegek jól tolerálták a táplálékkiegészítőket, és hasonló hatékonysági szinteket észleltek.

Magnéziumhiány és depresszió

Egy horvát pszichiátriai kórházban végzett másik tanulmány is alátámasztja a fentieket, mivel ott felfedezték, hogy a sok öngyilkosságot megkísérlő betegnek veszélyesen alacsony magnéziumszintje volt. Valójában a depresszió lehet a magnéziumhiány jele, ugyanúgy, ahogy a fülcsengés, az izomgörcs, a vesekő vagy az abnormális szívműködés.

A Life Extension jelentése szerint az Egyesült Államokban élő emberek 68 százaléka nem fogyasztja ezt a létfontosságú ásványi anyagot az ajánlott napi mennyiségben, míg 19 százalékuk még a szükséges mennyiség felét sem.

Jó magnéziumforrás például a tökmag,  a brazildió, a mandula, a spenót, a kesudió, vagy a tonhal, illetve megtalálható a spirulina, vagy a chlorella algában. Sajnos ezekből nem mindenki fogyaszt eleget, és főleg nem napi szinten.

Amennyiben ezeket nem fogyasztja napi szinten, szerezze be egy jó minőségű étrend-kiegészítő formájában.

Forrás: vitalnord.dkScienceDaily.com; NaturalNews.com ;DailyMail.co.uk ;NaturalNews.com

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .