B-12 vitamin legkisebb csoda

Bámulatos dolgot alkotott a természet ezzel a vitaminnal. Már az is csoda, hogy pont egy kobalt atom köré épülő, rendkívül összetett molekula váljon nélkülözhetetlenné számos élettani funkció számára, de az elképesztő ereje is lenyűgöző. Mennyit szükséges fogyasztani belőle? Mik a b-12 vitamin első hiánytünetei?

Mindössze a gramm ezred része szükséges egy embernek egy évre – naponta a gramm hárommilliomod része. Ennek ellenére a B-12 vitamin hiányától szenved az emberek többsége. Az emberi szervezet nem képes előállítani és kizárólag állati eredetű fehérjék tartalmazzák.

A B-12 vitamin hiánya az idegrendszert viseli meg először

Pszichés zavarok és az izmok idegműködési zavarai mutatják először a b-12 vitamin hiányát. A C-vitaminnal, a folsavval és a pantoténsavval együttműködve vesz részt a fehérje és a szénhidrát anyagcserében és támogatja a folyamatot, aminek eredményeként az idegek egyik építőanyaga, a kolin létrejön a szervezetünkben.

Vashiány

Majdnem minden 19-50 év közötti nő hiányosan van ellátva vassal, ami a vér egyik legfontosabb alkotóeleme. Ami nem is csoda, hiszen a B12 vitamin hiányában a vas nem épül be a vörösvérsejtekbe és ennek számos ismert életminőség rontó hatása lehet.

Pszichikai zavarok

Ha időben nem pótolják a kialakuló b12 vitamin hiányt, akkor súlyos pszichés zavarokhoz vezethet. Számos pszichiátriai tünet a valóságban tápanyaghiány, amit a pszichiátria nem igazán a helyén kezel. Ahogy a tartós dehidratáltság okozhat figyelemzavart, a b12 hiánya, ha hosszú távon fennáll, pszichikai zavarokhoz – végső soron az idegsejtek pusztulásához vezet.

Hogyan pótoljuk?

Sok betegnek fogalma sincs róla, milyen egyszerűen megszabadulhatna a pszichés zavaroktól, amit a b12 vitamin tartós hiánya okoz neki. Életminősége látványosan javulna, akár egy héten át minden nap negyed kiló nyers vagy félig nyers májat, akár b12 vitamin tablettát adagolva az étrendjéhez. A mentális fáradtság, a csüggedtség, a szorongás és a depressziós zavarok pár hét alatt látványosan ritkulnak és akár végleg meg is szűnhetnek. Mivel az állandósul b12 vitamin hiány első tünetei csak 3-6 évvel az után jelentkeznek, hogy a szervezet tartalékai kimerültek, az orvosok szinte soha nem gyanakszanak erre a kézenfekvő problémára. Egy rutin vérvétel során gyakran az derül ki, hogy a vérben a b-12 vitamin szintje normális, miközben a test szöveteiben és elsősorban a májban vészesen alacsony.

Mikor pótoljuk?

Szóval a pótlása nem terápia kell legyen és nem akciószerűen kell oltani a tüzet amikor már ég a ház, hanem egy általános célú multivitaminnal ami tartalmaz bőséges mennyiségben kobalamint naponta kell ellátni a szervezetünket vele. Egy magas hatóanyag-tartalmú multivitamin a legjobb választás, ami a b12 vitamin mellett 13 egyéb vitamint és ásványi-anyagot valamint ezek felszívódását segítő növényi kivonatokat is tartalmaz kényelmesen adagolható napi csomag formájában.

Forrás: vitaminbiblia

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .