Mennyire gyakori a B-12 vitamin hiánya?

Egy néhány éve megjelent kutatásban azt vizsgálták, hogy mennyire gyakori a B-12 vitamin hiánya, mennyire alacsony az emberek b-12 vitamin szintje, és ez milyen tüneteket okozhat. Meglepő eredmények születtek.

A kutatásról

A Tufts Egyetem kutatói a Framingham Offspring tanulmány körülbelül 4 ezer résztvevőjének adatait elemezve azt találták, hogy 40 százalékuk vérében a B12 vitamin mennyisége az “alacsony-normál” értéket érte el csupán. Ezek közül feltűnően soknak voltak neurológiai tünetei. További 25% vérében még ennél is alacsonyabb értéket mértek, ami az “alacsony” és a “veszélyesen alacsony” határok közé esett. Feltűnő volt, hogy a B12 vitamin alacsony szintje éppen olyan mértékben volt jellemző a fiatalabb 26-36 éves korosztályban, mint az idősek között.

Számos kisebb létszámú tanulmány készült az elmúlt években, ami hasonló arányú ellátottságot mutatott ebből a létfontosságú vitaminból. Mindezt az USA-ban, ahol jellemző a B12 vitamin kiegészítőként való fogyasztása is. Valószínűleg ha itthon készülne egy hasonló vizsgálat, még lehangolóbb képet kapnánk.

A vegetáriánusok is veszélyeztetettek

A hosszabb ideje vegán életmódot folytatók 80 százalékának elégtelen a B12 vitamin ellátottsága ( B-12 vitamin hiánya van), míg a vegetáriánusok esetében ez 50% felett van. Az amerikai CDC (Centers for Diseases Control – amolyan betegségekkel foglalkozó állami hivatal) szerint minden 31 amerikaiból egy vészesen hiányos b12-vitaminból.

Ráadásul a fenti eredmények egy olyan vér-szérum szinthez való viszonyításban lettek megállapítva, ahol az alsó határértéket vették “normálisnak”. Az egészséges emberek vérében ennek éppen a négyszerese mérhető.

Mit okoz a B-12 vitamin hiánya?

Ennek fényében elmondható, hogy szinte rutinszerűen kijelenthető, hogy mindenkinek szüksége van B12 pótlásra. Amennyiben pedig valaki elmúlt 60 éves, 40% az esélye, hogy vészesen alacsony a B12 szintje, ami különféle neurológiai és pszichiátriai tüneteket okoz.

Referencia: http://www.townsendletter.com

vitaminok_noknekvitaminok_ferfiaknakvitaminok_50felettvitaminok_gyerekeknek

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .