Leírás
A brokkoli legértékesebb hatóanyaga
A brokkoli igazi multivitamin és ásványianyag bomba: jelentős mennyiségű A-, C-, E– és B-vitamint tartalmaz. Sok benne a magnézium a kálium, és a béta-karotin is. Nyomelemek közül nagyobb mennyiségben a vas és a szelén található meg benne. A legértékesebb vegyülete mégis a szulforafán. A közelmúltban a brokkoli, illetve a fenti vegyülete több vizsgálat középpontjába került. A brokkoli előnyös tulajdonságaiért elsősorban a benne található szulforafán névre keresztelt kénvegyület a felelős. Napjainkig sok olyan vizsgálatot végeztek el, amelynek célja ez az anyag, illetve annak előanyaga, a glükorafanin hatásmechanizmusának és biológiai aktivitásának felderítése volt.
A brokkoliban nincs is szulforafán?
A brokkolicsírában a szulforafán előanyaga, a glükorafanin található meg. Ez két módon képes szulforafánná alakulni.
- 1. A nyers brokkoli összerágásakor a benne található enzimek hatására létrejön. Ezek az enzimek 40 celsius fok körül elpusztulnak, ezért a folyamat csak nyers brokkoli esetén zajlik le így.
- 2. Főzést vagy párolást követően a hatás másként jön létre. Ez az enzim megtalálható az egészséges bélrendszerben is és mivel a glükorafanin nem hőérzékeny, a folyamat lejátszódik főtt brokkoli esetében is.
Van egy harmadik lehetőség is azoknak, akiknek valamilyen okból kifolyólag kifejezetten erre a hatóanyagra van szükségük, de az emésztőrendszerünk nincs túl jó állapotban. Szerezze be hidrolizált formában szulforafán kapszulában, aminek hatása nem függ a bélrendszer állapotától.
Hogyan és mennyit?
Akár a nyers csírát fogyasztja valaki minden nap, akár a főtt brokkolit, akár a kivonatot kapszulában, a hangsúly a mindennapos fogyasztáson van, amennyiben valamilyen speciális okból kifolyólag fogyasztjuk és nem az íze kedvéért. Tehát egészséges, de sajnos nem épp a legkedveltebb zöldségek egyike. Szulforafán a brokkolin kívül a karfiolban és a káposztában – és más káposztafélékben – is található, de legnagyobb mennyiségben a friss brokkoliban fordul elő. Az lenne a legideálisabb, ha mindenki friss zöldség formájában jutna hozzá ehhez a fontos tápanyaghoz. De ha ezt nem tudja megtenni, nagyszerű megoldást jelent a brokkolikivonat kapszula. A Vitaking koncentrált brokkolicsíra kivonat 100mg 400mcg szulforafán tartalommal rendelkezik.
Tamási László –
Sokat olvastam a Brokkoli kivonat jótékony hatásairól,ezért rendeltem meg!Még csak most kezdtük el szedni,de nagy reményeket fűzünk hozzá!Tapasztalatokról csak később tudok beszámolni,de szakemberek értékelése alapján csak ajánlani tudom a fogyasztását!
Kerekes Peterne Kata –
Nagyon sok hasznos és jótékony hatása miatt,megrendeltem. Nagyon kíváncsi vagyok a hatására.
Kerekes Peterne Kata –
Már 13 napja szedem,nagyon bízok a jótékony hatásaiban.
Ásvány Judit –
Szedheti ezt a kivonatot az, akinek pajzsmirigy alul működése van?
Vitaminkirály (MJ) –
Kedves Judit! A kérdés jogos, mivel a brokkoli gátolja a jód felszívódását, viszont, az, hogy a brokkolinak melyik része, arra nem találni adatot az interneten. Pajzsmirigy alulműködés kezelésére ajánlanánk két remek cikket: http://naturhirek.hu/2013/02/27/pajzsmirigy-alulmukodes/
https://www.tenyek-tevhitek.hu/pajzsmirigy-es-a-vitamin-amit-mindenkinek-tudnia-kene.htm
Stv –
Egy tudományos cikk arról, hogy a szulforofán, nem befolyásolja negatívan a pajzsmirigy hormonok termelődősét, sőt megelőzi a pajzsmirigyben a gyulladást. (interleukin 6 – csökkentése). Ugyanakkor az adagolás nagyon fontos, mivel a fő hatóanyag felszívódását nagy mértékben befolyásolja a bélflóra állapota.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29080462