A kiegyensúlyozott étrend a legjobb agy egészségének támogatásában?

Az, hogy az emberek mit esznek, befolyásolja a közérzetüket, de néha nehéz megmondani, hogy az étrend pontosan milyen hatással van az egészségre. De vajon melyik a legjobb választás? A kiegyensúlyozott étrend? A vegetáriánus? Netán a magas fehérjetartalmú? Olvass tovább, és mindenre fény derül!

A közelmúltban a Nature Mental Health című folyóiratban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy az étkezési minták hogyan befolyásolják az agy egészségének számos területét. Beleértve a mentális egészséget, a kognitív funkciókat, az anyagcsere biomarkereit és az agy szerkezetét MRI-vel mérve.

A csaknem 182.000 résztvevőre kiterjedő elemzésük során a kutatók azt találták, hogy azok, akik kiegyensúlyozott étrendet követtek, nagyobb valószínűséggel jobb mentális egészséggel és kognitív funkciókkal rendelkeznek.

Megfigyelték továbbá a genetikai különbségeket, amelyek befolyásolhatták a különböző táplálkozási csoportok eredményeit.

Miközben a kutatás folytatódik ezen a területen, a tanulmány rámutat a bölcs táplálkozási döntések fontosságára az agyműködés és a mentális egészség javítása érdekében.

Hogyan befolyásolhatja az étrend az agyműködést, a mentális egészséget?

Az emberek kialakíthatnak preferenciákat bizonyos élelmiszerek iránt, ami idővel hatással lehet az általános táplálkozási szokásokra. A kutatókat az érdekli, hogy ezek a preferenciák hogyan befolyásolhatják az agyműködést és a mentális egészséget. Valamint hogy bizonyos étrendek jobbak-e a mentális egészség szempontjából.

Egyes kutatások alátámasztják azt az elképzelést, hogy bizonyos étrendek – például a kiegyensúlyozott étrend – és ételválasztások jobbak a mentális jólét szempontjából. Ezzel szemben mások hozzájárulhatnak a rossz mentális egészséghez.

Például a sok gyümölcsöt, zöldséget és halat tartalmazó diéta csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát.

Hasonlóképpen, a több gyümölcs és zöldség fogyasztása, valamint az alapvető mikrotápanyagok bevitele csökkentheti a szorongás kockázatát, míg a zsírban és finomított szénhidrátokban gazdag étrend növelheti ezt a kockázatot.

Az étrend az agy működését is befolyásolhatja. Például a mediterrán étrend betartása lassíthatja a kognitív hanyatlást.

Isabel M. Vazquez dietetikus, aki nem vett részt a legutóbbi tanulmányban, a következőket jegyezte meg:

„Tudjuk, hogy az étrend jelentős szerepet játszik az agy egészségében. A kutatások azt sugallják, hogy a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, sovány fehérjékben és egészséges zsírokban gazdag étrendek támogathatják a kognitív funkciókat és csökkenthetik a kognitív hanyatlás kockázatát. Ezzel szemben a feldolgozott élelmiszerekben, telített zsírokban és cukrokban gazdag étrend negatív hatással lehet az agyra.”

“Korábbi kutatások következetesen kimutatták, hogy az étrend alapvető szerepet játszik az agy egészségében. Befolyásolja a kognitív funkciókat és az érzelmi jólétet. A tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott étrend gyakran összefügg a kognitív hanyatlás csökkent kockázatával és a mentális egészség jobb kimenetelével” – tette hozzá Vazquez.

A jelenlegi tanulmány során a kutatók négy fő táplálkozási mintára összpontosítottak a résztvevők étkezési preferenciáinak vizsgálatával:

1, keményítőmentes vagy kevés keményítőt fogyasztók – ez a csoport előnyben részesítette a gyümölcsöket, zöldségeket és a fehérjét, de kevésbé preferálta a keményítőtartalmú ételeket, mint a kenyér vagy a tészta

2, vegetáriánus – ez a csoport a gyümölcsöket és zöldségeket részesítette előnyben, de alacsonyabb fehérjepreferenciát mutatott

3, magas fehérjetartalmú és rostszegény ételek – ez a csoport a rágcsálnivalókat és a fehérjetartalmú ételeket részesítette előnyben, és kevésbé preferálta a gyümölcsöket és zöldségeket

4, kiegyensúlyozott étrend – ez a csoport minden élelmiszercsoportban hasonló preferenciákat mutatott.

A kutatók összhangot találtak az élelmiszer-preferenciákkal és a tényleges élelmiszer-fogyasztási jellemzőkkel.

A kiegyensúlyozott étrend és az agy kapcsolata

A jelenlegi tanulmányt végző kutatók az Egyesült Királyság Biobank adatait vizsgálták, az élelmiszerpreferencia-adatokra összpontosítva. A kutatók több kategóriában kérdezték az élelmiszer-preferenciákat, beleértve a tejtermékeket, a gyümölcsöket, az aromákat, az alkoholt, a húst, a rágcsálnivalókat, a keményítőt és a zöldségeket.

Ezután megvizsgálták az összefüggést ezen étrendi preferenciák és számos, az agyhoz kapcsolódó kimenetel között. Először a mentális egészséget értékelték, és adatokat gyűjtöttek olyan összetevőkről, mint a szorongás és a depressziós tünetek, a mániás tünetek, a pszichotikus élmény, a trauma, az önsértés és a jólét.

A magasabb pontszámok gyengébb mentális egészséget jeleztek, kivéve a jól-lét mérést, ahol a magasabb pontszám jobb mentális jóllétre utalt.

A kutatók több teszttel is értékelték a kognitív funkciókat, megvizsgálták a vér biokémiáját és a metabolikus biomarkereket, valamint az agy szerkezetét MRI segítségével.

Végül megvizsgálták a mentális zavarokra vonatkozó poligén kockázati pontszámokat. Ezek azt mérik, hogy a genetika hogyan befolyásolja a mentális betegségek kockázatát, és géndúsítási elemzést végeztek.

A tanulmány azt találta, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozási altípusban volt a legtöbb előny a négy csoport közül. Vagyis a kiegyensúlyozott táplálkozási altípusba tartozók alacsonyabb pontszámot értek el a legtöbb mentális egészségügyi mérésnél, és magasabb pontszámot értek el a jólét tekintetében.

A kiegyensúlyozott táplálkozású csoportba tartozó emberekben az agy bizonyos területein magasabb volt a szürkeállomány szintje, mint a magas fehérje- és rostszegény csoportban.

Jól lehet, a vegetáriánus csoportba tartozók esetében is magasabb volt a szürkeállomány szintje néhány területen.

A kiegyensúlyozott étrendet folytató csoportban a legtöbb mentális rendellenesség genetikai kockázata is viszonylag alacsonyabb volt. Ezzel szemben a vegetáriánus csoportban magasabb volt az Alzheimer-kór, a bipoláris zavar, a skizofrénia és számos más mentális rendellenesség genetikai kockázata.

A magas fehérje- és rostszegény csoportban nagyobb volt az ischaemiás stroke genetikai kockázata.

A kiegyensúlyozott étrend a legjobb az agy egészségéhez

A kutatók azt is megállapították, hogy több gén különbözik a kiegyensúlyozott csoport és a magas fehérjetartalmú, rostszegény csoport között.

Ezek a gének „a mentális egészséggel és a megismeréssel kapcsolatos biológiai folyamatokban gazdagodtak”. Ez rámutat arra, hogy a genetika milyen szerepet játszhat a megfigyelt eredményekben.

Összességében az eredmények azt mutatják, hogy a kiegyensúlyozott étrend betartása hogyan javíthatja az agy egészségét és a mentális jólétet.

Molly Rapozo, regisztrált dietetikus táplálkozási szakértő és vezető táplálkozási és egészségügyi oktató, aki nem vett részt a kutatásban, megosztotta gondolatait az eredményekről.

„Ez a tanulmány megállapította, hogy az „egészségesebb” étrend kiegyensúlyozott preferenciákkal a különböző élelmiszerkategóriákban – gyümölcsök, zöldségek, keményítők, fehérje és snack ételek – jobb mentális egészségi állapottal, magasabb szintű kognitív funkciókkal és kevesebb mentális kockázattal jár. rendellenességek” – magyarázta.

„Izgalmas látni ezt az eredményt egy ilyen kiterjedt tanulmányban, amely rengeteg adatot tartalmaz. Azt is megállapították, hogy a magas fehérje- és rostszegény diéták, amelyek a nassolnivalókra helyezték a hangsúlyt, alacsonyabb jóléti pontszámokkal, magasabb gyulladásos markerekkel és fokozott stroke-kockázattal járnak együtt. Úgy tűnik, hogy ezek az eredmények megegyeznek azzal, amit az étrendről és az agy egészségéről már tudunk.”

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .