A tőzegáfonya segít a húgyúti fertőzésekben, de nem léként

Húgyúti fertőzés esetén nem teljesen biztos, hogy üveg tőzegáfonya lé lesz az, ami megoldja a kialakult problémát. Az American Journal of Obstetrics and Gynecology című folyóiratban megjelent kutatások azt sugallják, hogy ez csak a régi feleségek és nők meséje. A húgyúti fertőzés (UTI) a húgyúti rendszer bármely részét, a veséket, a hólyagot vagy a húgycsövet egyaránt érintheti.

Évente több mint 3 millió amerikai, főként nők tapasztal különböző húgyúti fertőzéseket.

A tünetek közé tartozik a gyakori, fájdalmas vizelés, a kismedencei fájdalom és a véres vizelet. A fertőzés általában nem tart sokáig, és a legtöbb beteg maga diagnosztizálja.

Sokak számára az első megoldási kísérlet egy doboz tőzegáfonya lé elfogyasztása. Az új kutatások azonban azt sugallják, hogy bár a tőzegáfonya kapszulák segíthetnek, a tőzegáfonyalé sok esetben alig több, mint csodaszer.

Dr. Timothy Boone és munkatársai azt akarták tudni, hogy az tőzegáfonya valóban segíthet-e a húgyúti fertőzések esetén.

A tőzegáfonya kapszulák csökkentik a húgyúti fertőzések előfordulását

A csapat 160, 23-88 éves beteget vizsgált, akiken 2011-2013 között nőgyógyászati műtéten estek át. Általában az ilyen műtéten átesett nők 10-64%-ánál alakul ki UTI a katéter eltávolítása után.

A betegek fele naponta kétszer kapott két tőzegáfonya lé kapszulát – ami két 2-2,5 deciliternyi tőzegáfonya lének felel meg – a műtét után 6 hétig. A többiek placebót szedtek.

A tőzegáfonya kapszula 50%-kal csökkentette a húgyutat érintő fertőzések kialakulásának kockázatát. A tőzegáfonyával kezelt csoportban a betegek 19%-ánál alakult ki húgyúti fertőzés, szemben a placebo csoport 38%-ával.

Szóval, hogyan működik? A húgyúti fertőzés kialakulásához a baktériumoknak meg kell tapadniuk a húgyhólyag nyálkahártyáján, és meg kell támadniuk azt. A tőzegáfonya A-típusú proantocianidint (PAC) tartalmaz, amely megzavarja a baktériumoknak a hólyagfalhoz való képességét, csökkentve a fertőzés valószínűségét.

A tőzegáfonya lé nem tudja ugyanezt a trükköt

A kutatók azonban rámutatnak, hogy mivel egy tőzegáfonya kapszula 2-2,5 dl tőzegáfonya lének felel meg, a betegeknek sok tiszta tőzegáfonyára lenne szüksége a fertőzés megelőzéséhez.

Dr. Boone elmagyarázza: „Rendkívül nagy koncentrációjú tőzegáfonya szükséges a baktériumok megtapadásának megakadályozásához. Ez a koncentráció nem található meg az általunk megivott gyümölcslevekben. Lehetséges, hogy a nagyszüleink idejében erősebb volt, de a modern időkben semmiképpen.”

Hozzáteszi:

„A tőzegáfonya lé, különösen az élelmiszerboltban található lékoncentrátum, nem kezeli a húgyúti fertőzést vagy a hólyagfertőzést. Több hidratálást biztosíthat, és esetleg hatékonyabban eltávolíthatja a baktériumokat a szervezetből, de a tőzegáfonya hatóanyaga már régen eltűnik belőle, mire eléri a hólyagot.”

Arra is figyelmeztet, hogy a húgyúti fertőzés és a túlműködő hólyag hasonló tüneteket mutathat, és az embereknek orvoshoz kell fordulniuk, ha bármilyen káros tünet jelentkezik, hogy megakadályozzák a fertőzések vesefertőzéssé alakulását.

Ezeknek a fertőzéseknek a kezelése bonyolult lehet. A nők körülbelül 20-30%-ának visszatérő húgyúti fertőzései vannak, és az antibiotikum-rezisztencia miatti aggodalmak azt jelentik, hogy sem az orvosok, sem a betegek nem hajlandók ilyen gyógyszereket alkalmazni.

Ennek eredményeként a kutatók a probiotikumok használatát javasolják az antibiotikumok biztonságos alternatívájaként a fertőzések kezelésében. A probiotikumok „jó” baktériumok, amelyek az emésztőrendszerben találhatók, és természetesen előfordulnak bizonyos élelmiszerekben, például fermentált zöldségekben és az élő tenyésztésű joghurtban.

Dr. Boone rámutat, hogy a probiotikumoknak számos előnye van, bár még több kutatásra van szükség.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .