Milyen előnyei vannak a probiotikumoknak?

A probiotikumok élő baktériumok és élesztőgombák, amelyek az emberi emésztőrendszerben, valamint egyes élelmiszerekben és kiegészítőkben jelen vannak. Előnyösek lehetnek a gyomor-bélrendszer egészségére, az immunrendszerre és még sok másra.

A probiotikumok hasznos baktériumok. Az egész testben jelen vannak, bár az emberek nagyrészt a gyomorral és a belekkel kapcsolják össze őket. Amint a bél mikrobiomja és az általános egészségi állapot közötti kapcsolat egyre növekszik, egyre nagyobb az érdeklődés irántuk. A mikrobiom a mikrobák összessége, amik velünk, bennünk, rajtunk élnek, táplálnak, védenek minket.

Az emberek gyakran fogyasztanak probiotikumokat annak reményében, hogy kiegyensúlyozzák bélflórájukat, más néven bélmikrobiomjukat.

A probiotikus baktériumoknak számos törzse létezik, de a főbbek a Lactobacillus vagy Bifidobacterium csoportba tartoznak.

A prebiotikumok különböznek a probiotikumoktól. Ezek tápanyagok az élelmiszerekben. A szervezet nem emészti meg a prebiotikumokat, de ezek a tápanyagok elősegítik a hasznos baktériumok növekedését vagy aktivitását.

A probiotikumok táplálékforrásai közé tartoznak az erjesztett élelmiszerek, például néhány joghurt és a kimchi. Probiotikus kiegészítők is kaphatók.

A probiotikumok egészségügyi előnyei

Számos módon előnyösek a szervezet számára, például:

  • javítják a bél mikrobióm egészségét
  • helyreállítják a mikrobiom egyensúlyát betegség vagy kezelés után
  • támogatják az immunrendszert

A probiotikumok különféle egészségügyi problémákkal küzdők számára hasznosak lehetnek. Ahhoz azonban, hogy pontosan meghatározzuk, kinek milyen típusú baktériumok a leginkább hasznosak, további kutatásokra lesz szükség.

Az alábbiakban bemutatunk néhány módszert, amelyekben a probiotikumok segíthetnek az egészség megőrzésében.

1, Hasmenés

A probiotikumok bizonyos törzsei pozitív eredményeket mutattak a hasmenés és a gyomor-bélhurut – a bélnyálkahártya gyulladásának – kezelésében, amely hasmenést okozhat.

Egy 2011-es áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a probiotikumok segíthetnek a hasmenés különböző formáinak leküzdésében, beleértve a szórványos fertőző hasmenést, az akut vizes hasmenést és a rotavírus okozta hasmenést.

A hatások azonban valószínűleg a probiotikum típusától és adagolásától függenek.

2, Mentális egészségügyi problémák

A tanulmányok rámutattak a bél és a központi idegrendszer, köztük az agy közötti kapcsolatra. Ez a kapcsolat a bél-agy tengely néven ismert.

Egyes tudósok úgy vélik, hogy a bélben lévő baktériumok hatással lehetnek az idegrendszerre és az emberek gondolkodására és érzéseire.

Az eredmények azt sugallják, hogy a probiotikumok egy napon támogathatják a mentális egészségügyi problémák, például a szorongás és a depresszió, valamint esetleg bizonyos neurológiai állapotok kezelését is.

3, Magas koleszterin

Egy 2017-es felülvizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy a probiotikus Lactobacillus baktériumokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása csökkentheti az alacsony sűrűségű lipoprotein, más néven a „rossz” koleszterin szintjét, valamint az összkoleszterint.

2018-ban egy metaanalízis szerzői azt is megvizsgálták, hogy a probiotikumok milyen hatással lehetnek a teljes koleszterinszintre.

Közel 2000 ember adatainak tanulmányozása után arra a következtetésre jutottak, hogy a probiotikus kiegészítők jelentősen csökkenthetik a vér összkoleszterinszintjét.

A hatékonyság azonban függhet a kiegészítő típusától és adagolásától. További vizsgálatokra van szükség az eredmények megerősítéséhez és annak tisztázásához, hogy mely probiotikumok lennének hasznosak.

4, Magas vérnyomás

Egy felülvizsgálat megállapította, hogy a Lactobacillus törzsekkel fermentált tej segíthet csökkenteni a vérnyomást.

A felülvizsgálat azt is kimutatta, hogy a probiotikumok fogyasztása növelheti a D-vitamin szintjét – amely segít megelőzni a magas vérnyomást – a vérben.

Ha további kutatások megerősítik, hogy segíthetnek a vérnyomás kezelésében, ezek a baktériumok egy napon szerepet játszhatnak a szívbetegségek kezelésében és megelőzésében.

5, Irritábilis vagy gyulladásos bél

Bizonyíték van arra, hogy a probiotikumok segíthetnek az irritábilis bél szindróma (IBS) kezelésében. Egy 2019-es felülvizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a több törzsből álló probiotikum javíthatja az IBS tüneteit.

A kutatók további vizsgálatokat kértek, hogy az Akkermansia, Bacteroides és Faecalibacterium baktériumtörzsek szerepet játszhatnak-e a jövőbeni terápiákban.

6, A probiotikumok segíthetnek a fertőzés kezelésében

Laboratóriumi tesztek során a tudósok azt találták, hogy a Lactobacillus paracasei probiotikus baktérium egy specifikus formája megvédheti a beleket a Listeria által okozott fertőzéstől, amely egy károsabb típusú baktérium.

Egy 2017-es felülvizsgálat további bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy a probiotikumok segíthetnek a Listeria fertőzés kezelésében és megelőzésében. A probiotikumok, ha hasznosnak bizonyulnak, kisebb valószínűséggel zavarják meg a mikrobiom egyensúlyát, mint a fertőzés szokásos antibiotikus kezelése.

7, Egyéb betegségek

2013-ban a kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a Bifidobacterium infantis 35624 előnyös lehet az olyan betegségekben szenvedők számára, mint a pikkelysömör és a krónikus fáradtság szindróma.

Ez a specifikus baktériumtípus gyakran szerepel az emésztőrendszer erősítésére szolgáló kiegészítőkben.

A probiotikumok táplálékforrásai

A természetes probiotikumokat tartalmazó élelmiszerek közé tartoznak a következők:

  • joghurt
  • kefir
  • író (a tejföl köpülésekor, a vaj kiválása után visszamaradó savanyú folyadék, mely összetételét tekintve leginkább a lefölözött tejhez hasonlít)
  • lágy sajt
  • szójaalapú termékek, mint például a miso, a tempeh és néhány szójaitalt
  • kimcsi
  • pasztőrözetlen savanyú káposzta
  • gyümölcslé
  • gabona

Sok terméket probiotikumot tartalmazó termékként forgalmaznak, de a szervezet nagyobb valószínűséggel profitál bizonyos termékekből. A lágy sajt fogyasztása például jó módszer lehet annak biztosítására, hogy a probiotikus baktériumok jótékony formában jussanak el a bélbe.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .