Milyen előnyökkel jár a máriatövis fogyasztása?

A máriatövis olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek támogatják a bőr, a máj és a csontok egészségét, és fokozzák a fogyást. A máriatövis többek között segíthet megelőzni az inzulinrezisztencia kialakulását és lassíthatja a rák növekedését.

A máriatövis (Silybum marianum) egy virágos növény, amely ugyanabból a családból származik, mint a százszorszép. Mária bogáncsként vagy szent bogáncsként is ismert. A mediterrán országokban nő, és az emberek természetes gyógymódok előállítására használják.

A növény legfőbb hatóanyaga a szilimarin. Az orvosok főként májproblémák kezelésére használják a növényt, de egyesek azt állítják, hogy csökkentheti a koleszterinszintet és segíthet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében is.

Ez a cikk feltárja a máriatövis lehetséges előnyeit, és megvizsgálja, hogy van-e tudományos bizonyíték a használatának alátámasztására. Azt is megvizsgálja, hogyan érdemes használni, és azt is hogy van-e olyan kockázat, amit érdemes figyelembe venni.

Mik a máriatövis előnyei?

A növény különböző részeit használhatjuk a különféle egészségügyi állapotok kezelésére. Az emberek teaként és étrend-kiegészítőként is használják, és néha bőrkrémekhez adják.

Leggyakrabban májproblémák kezelésére szolgál. Vannak, akik azt állítják, hogy segíthet az alábbi problémák kezelésében:

  • cirózis
  • sárgaság
  • májgyulladás
  • epehólyag rendellenességek

További lehetséges előnyei közé tartozik a szív egészségének védelme a koleszterinszint csökkentésével és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének támogatása.

Támogatja a máj egészségét

Egy 2016-os tanulmány során kimutatták, hogy képes javítani az étrend által kiváltott májkárosodást egerekben. Az orvosi közösségnek több bizonyítékra van szüksége annak bizonyítására, hogy ugyanolyan jótékony hatással van az emberi májra is.

A kutatók elmélete szerint igen, ugyanolyan hatással bír. A máriatövis hatóanyaga, a szilimarin antioxidánsként hat a szabad gyökök képződésének csökkentésével. A tudósok úgy vélik, hogy ez méregtelenítő hatást fejt ki, ezért jótékony hatással lehet a májproblémák esetén.

Amíg azonban a kutatók nem végeznek további vizsgálatokat, az orvosok nem javasolják a máriatövist a májproblémák elsődleges kezelési lehetőségének. De mindenképpen hasznos kiegészítő kezelés lehet.

A máriatövis segíthet az egészséges bőr megőrzésében

Egy 2015-ös tanulmány megállapította, hogy egerek bőrén alkalmazva a máriatövis képes volt javítani a gyulladásos bőrbetegségeket.

A kutatók egy másik tanulmány során azt is megállapították, hogy a máriatövisnek laboratóriumi környezetben antioxidáns és öregedésgátló hatása van az emberi bőrsejtekre. Egy 2019-es, szintén laboratóriumi sejtekkel végzett vizsgálat megállapította, hogy a máriatövisben lévő vegyületek védelmet nyújthatnak a napsugárzás káros hatásaival szemben, beleértve a bőr öregedésének lelassítását is.

Csökkenti a koleszterint

A magas koleszterinszint szívproblémákhoz vezethet, és növeli a stroke esélyét. Egyes kutatások alatt felfedezték, hogy a máriatövis befolyásolhatja a vér koleszterinszintjét, bár ez nem meggyőző.

Egy 2006-os tanulmány azt sugallja, hogy a növény szerepet játszhat a koleszterinszint csökkentésében. Kiderült, hogy a cukorbetegség kezelésére máriatövist szedők koleszterinszintje alacsonyabb volt, mint a placebót fogyasztóké.

Egy 2016-os tanulmány során a kutatók patkányokat etettek magas koleszterin-tartalmú ételekkel. Néhány patkánynak szilibint (a máriatövis hatóanyaga) adtak 300 és 600 milligramm/testtömeg-kilogramm (mg/kg) mennyiségben, és azt figyelték meg, hogy ezeknek a patkányoknak szignifikánsan alacsonyabb volt a vér összkoleszterin- és trigliceridszintje.

A máriatövis támogatja a fogyást

A 2016-ban végzett kezdeti állatkísérletek kimutatták, hogy a szilimarin súlyvesztést okozott azoknál az egereknél, amelyeket a tudósok olyan étrenddel etettek, aminek célja a súlygyarapodás volt.

Ez arra utal, hogy a máriatövis előnyös lehet azok számára, akik fogyni szeretnének. A kutatóknak azonban további vizsgálatokat kell végezniük az emberi testsúlycsökkenésre gyakorolt hatásairól, hogy ezt megerősítsék.

Csökkenti az inzulinrezisztenciát

Egy 2016-os egereken végzett tanulmány megállapította, hogy a máriatövis-kivonat csökkenti az inzulinrezisztenciát, ami problémát jelent a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára. A máriatövis kutatásának egy másik 2020-as áttekintése arra a következtetésre jutott, hogy a szilimarin vegyület „ígéretes anyagnak” tűnik az inzulinrezisztencia kezelésében, beleértve az elhízott és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket is.

Bár szerepet játszhat a cukorbetegség kezelésében, a tudósoknak több kutatást kell végezniük annak megerősítésére, hogy csökkenti-e az inzulinrezisztenciát és támogatja-e a cukorbetegség kezelését.

Javítja az allergiás asztma tüneteit

Az asztma egy krónikus gyulladásos betegség, amelyben az immunrendszer túlzottan reagál a környezeti kiváltó tényezőkre, ami a légutak gyulladásához vezet. A szilimarin segíthet a gyulladás csökkentésében.

Egy 2012-es tanulmány megállapította, hogy a szilimarin segített megvédeni az allergiás asztmában szenvedő egereket a légútban kialakuló gyulladástól. Egy másik, 2020-as egereken végzett vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a szilimarin segíthet az asztmás tünetek enyhítésében az immunválasz szabályozásával.

Az orvosi közösségnek több kutatásra van szüksége annak megállapítására, hogy a szilimarin jótékony hatással van-e az asztma tüneteire az emberekben.

Korlátozza a rák terjedését

A máriatövis segíthet megállítani bizonyos ráktípusok terjedését.

Az Országos Egészségügyi Intézet (NIH) szerint a főként sejteken laboratóriumokban végzett kis vizsgálatok során megállapították, hogy a máriatövis lelassíthatja a rákos sejtek és a daganatok növekedését, és esetleg növelheti a kemoterápia hatékonyságát. A kutatók számos ráktípus esetében megállapították a jótékony hatást, többek között:

  • prosztata rák
  • mellrák
  • méhnyakrák
  • leukémia
  • bőr rák
  • vastagbél rák

Számos kisebb tanulmány azt is megállapította, hogy a máriatövis csökkentheti a rákkezelések mellékhatásait, beleértve a sugárzást, a műtétet és a kemoterápiát.

A Food and Drug Administration (FDA) nem hagyta jóvá a rák kezelésére. További kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogyan segíthet a rák elleni küzdelemben.

Támogatja az immunrendszert

A máriatövis segíthet megerősíteni az immunválaszt. Segíthet a szervezetnek a fertőzések leküzdésében, valamint csökkentheti az immunrendszer által kiváltott krónikus gyulladást.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a növény immunrendszer-serkentő hatású. A kutatók megállapították, hogy a szilimarin stimulálja az immunrendszert. Ezenkívül elnyomta a túlműködő immunrendszert, hogy visszaszorítsa a krónikus gyulladásokat, amelyek olyan állapotokban jelentkeznek, mint az asztma és az allergiás nátha.

Egy 2016-os állatmodellel végzett tanulmány során a máriatövis kivonat javította az immunitást. Egy régebbi tanulmány kimutatta, hogy a kivonat pozitív hatással lehet az emberek immunválaszára.

Biztonságos a máriatövis?

Az NIH szerint a máriatövis-kiegészítőknek nagyon kevés mellékhatásuk van. Fogyasztása ritkán a következőket okozhatja:

  • hashajtó hatás
  • hányinger
  • gyomorégés
  • gyomorrontás
  • enyhe allergiás reakció, nagy adagokban

Nincs sok információ a gyógyszerekkel való kölcsönhatásáról, beleértve a rákellenes gyógyszereket és a sugárterápiát. Éppen ezért gyógyszerek melletti fogyasztás esetén érdemes egyeztetni a kezelőorvossal.

Hogyan kell használni a máriatövist?

A máriatövis kiegészítőként kapható számos bio- és gyógynövényboltban. A máriatövisnek nincs standard adagja, ezért a legjobb, ha elolvasod a csomagoláson javasolt adagolást.

Teaként is kapható.

Egyesek a növény magját bőrkrémek nyugtató és öregedésgátló összetevőjeként tartják számon.

Összefoglalva…

A máriatövisnek számos potenciális egészségügyi előnye van aktív összetevőjének, a szilimarinnak köszönhetően, ami egy remek antioxidáns.

A kutatóknak további vizsgálatokat kell végezniük, mielőtt a szakemberek megerősíthetik a növény előnyeinek végleges listáját. Az előzetes kutatások szerint azonban érdemes lehet kipróbálni a hagyományos kezelések mellett.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .