Október 1. – Az Idősek Világnapja

Az ENSZ-közgyűlés 1991-ben október elsejét az idősek világnapjává nyilvánította. Ennek apropóján igyekszünk pár olyan tippet adni, ami nem csak a 20 éveseknek szól. Mik segíthetnek idősebb korban?

1. Rendszeres brokkoli fogyasztás

A brokkoli jól ismert a táplálkozás-tudományban előnyös élettani tulajdonsága miatt. Dr. Jonny Bowden: A 150 legegészségesebb étel a Földön című könyvében a brokkoli az első tízben szerepel. Ez nem is meglepő, hiszen nagyon értékes tápanyag összetétele van. Megtalálható benne számtalan vitamin és létfontosságú ásványi anyag. Egy tanulmány kimutatta, hogy a brokkoli szerepet játszhat az idősebb korban tapasztalható immungyengeség leküzdésében. Van egy hatóanyag a brokkoliban, név szerint a sulforaphane, ami aktivál néhány olyan enzimet a szervezetben, amiknek erős antioxidáns tulajdonságuk van és emiatt eredménnyel veszik fel a harcot a sejteket károsító szabad gyökökkel. A szabad gyökök olyan kémiailag instabil molekulák, amik károsítják azokat a sejteket, amikkel kapcsolatba kerülnek és emiatt elsődleges szerepük van az öregedési folyamatokban és az ezzel együtt járó krónikus betegségek kifejlődésében.

“Az oxidatív stresszel szembeni védekező képességünk fogja meghatározni az idősebb korosztály öregedésének gyorsaságát, valamint azt, hogy ez az öregedés miként fog megtörténni. Kutatásunk kimutatta, hogy a brokkoliban található vegyület több módon is fokozza az antioxidánsok elleni immunharcot és lassítja ennek öregedéssel arányos hanyatlását.” – mondta kutatást vezető Dr. Andre Nel.

2. Szelén pótlás idősebb korban

Dr. Bruce Ames szerint – aki a Kalifornia Egyetem tanára – ha bizonyos létfontosságú mikroelemek hiányoznak a szervezetünkből, a test lassú, alattomos változásokon megy keresztül, amelyek aláássák az egészségünket és növelik a krónikus betegségek kialakulásának esélyét. Bár ezt minden vitamingyártó tudja, de ha egy professzor jelenti ki, az sokkal hitelesebb.

A professzor és munkatársai 25 tanulmányt elemeztek és arra a következtetésre jutottak, hogy az elégtelen szelén ellátottság komolyan hozzájárul a a kor előrehaladtával gyakoribbá váló betegségek és állapotok kialakulásához, úgymint rák, a szívbetegségek és az immunrendszer zavarai.

A leggazdagabb szelén forrás a brazildió (szokatlanul nagy szelén tartalma miatt túl is lehet vele adagolni). Napi 2-3 szem elegendő szelént biztosítana. Érdekes, hogy a nálunk termelt dió szinte semennyit nem tartalmaz szelénből (5mikrogramm/100gramm). Napi 2-3 kilót kellene megenni belőle, hogy elegendő szelénhez jussunk. Ami még jelentős szelén forrás a kagylók és a friss és tengeri halak. Egy átlagos felnőtt számára az ideális napi mennyiség szelénből 50-100 mikrogramm mindössze.

3. Szellemi frissesség – Ginkgo Bilobával

A Ginkgo Biloba levelét évszázadok óta alkalmazza a keleti gyógyászat az idősebb kori agyi vérellátás fokozására. Ez egészséges öregedés nélkülözhetetlen gyógynövénye!

A ginkgo, vagyis magyar nevén a páfrányfenyő számtalan betegség kezelésére szolgál. Először 1436-ban, a Ming dinasztia idején jegyezték le jótékony hatását. 1505-ben már az agy jótevőjeként, s a hasmenés egyik leghatásosabb ellenszereként tartották számon. A Gyógyszereskönyv a ginkgo kivonatot az étvágygerjesztők, emésztési zavart javítók, központi idegrendszert serkentők közé sorolja, emellett külsőleg hályog kezelésére is alkalmas.

4. Hideg zuhany idősebb korban

Egy Baltimorban elő idősebb hölgy egy váratlan áramszünet során jött rá a saját titkára. „A jeges zuhany után feltűnően jobban éreztem magam” – meséli – és egy évvel a történtek után, napi rendszerességgel alkalmazza a felfedezését. „Nem hűltem meg egyszer sem az óta és a bőröm is szebb és feszesebb amióta hideg zuhanyt veszek napi rendszerességgel.” A hidegzuhany segíthet az alacsony energiaszinten, a migrénes fejfájáson, a keringési problémákon és segít a nőknek úgymond bájosan öregedni. (Néhányan úgy tartják, hogy a hideg zuhany a francia nők feszes mellének a titka.) Hogyan alkalmazzuk? Kezdjük kis dózissal. A 10 perces változat inkább nyárra való. Télen egy perc is elegendő, amit mindig meleg zuhannyal fejezzünk be. Amennyiben valami diagnosztizált keringési problémával rendelkezel, konzultálj az orvosoddal, mielőtt kipróbálod, mert a hidegvíz hatással lehet a vérnyomásodra.

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .