Az Omega-3 zsírsavak tényleg javíthatják a születési eredményeket?

Bizonyára te is találkoztál már olyan cikkel, ahol az Omega-3 egészségügyi előnyeire hívják fel a figyelmet. Ezek a cikkek általában leírják, hogy milyen jó hatással van az agyra és a szívre, valamint hogy segít a depresszió és az Alzheimer-kór elleni küzdelemben. Ezen tulajdonságok mellett van egy nagyon fontos dolog, amire a legtöbb cikk nem tér ki, pedig minden egyes nőnek tudnia kellene róla: az Omega-3 segít megelőzni a vetélést és a halvaszületést.

A Columbia Egyetem kutatói közzétettek egy tanulmányt a JCI Insight folyóiratban. Eszerint az Omega-3 segíthet a terhesség szövődményeinek megakadályozásában, a koraszülés, a halvaszületés, és a születés utáni csecsemőhalál elkerülését egyaránt.

Ezen szövődmények mögött nagyon sok esetben egy szájban található baktérium a felelős, az F. Nucleatum. A kutatók szerint a koraszülések kb. 30%-áért ez a baktérium tehető felelőssé. Ez a baktérium a szájban nem okoz semmilyen problémát, de a test más területeire jutva komoly gondokat okozhat. Például a várandósság alatt bekövetkező változások ínyvérzést okozhatnak, ami sajnos remek belépési pontot jelenthet a baktériumok számára. Ha pedig a véráramba kerülnek, könnyedén eljuthatnak a méhlepénybe és vetélést vagy halvaszületést okozhatnak.

A kutatók egereket tanulmányoztak annak meghatározására, hogy a koraszüléseket okozó baktériumok által kiváltott gyulladásos reakció hogyan előzhető meg. A tudósok megvizsgálták az Omega-3 kiegészítőket, hiszen ismeretes, hogy ezeket széles körben használják gyulladáscsökkentőként a különböző szívbetegségek esetében. További kísérletek után azt találták, hogy az Omega-3 zsírsavak meggátolták a baktériumok elszaporodását és csökkentették a gyulladást a kísérletben vizsgált egerek esetében. Ez pedig azt eredményezte, hogy lecsökkent a koraszülések és vetélések száma az egereknél.

Minden terhes nőnek figyelnie kellene az Omega-3 bevitelre

Az Amerikai Terhességi Társaság szerint a leghatékonyabb Omega-3 a DHA és az EPA. A DHA támogatja a központi idegrendszert, a szemet és az agyat, és ez különösen fontos a várandós nők esetében. Tanulmányok kimutatták, hogy a nagyobb mennyiségben bevitt DHA és EPA csökkentheti a Pre-eclampsia kockázatát, valamint növeli a születési súlyt is. Az Omega-3 zsírsavakat a test a szülés után is felhasználja, hiszen segíti az anyatej előállítását. A legtöbb terhes nő szervezetében óriási Omega-3 hiány lép fel, hiszen a várandósság kimeríti a test készleteit.

A várandós nőknek igen nagy teher van a vállukon. Nemcsak, hogy el kell kerülniük a lehetséges toxinokat, de biztosítaniuk kell azt is, hogy elegendő tápanyaghoz jussanak, hogy magukat és a csecsemőiket is egészségesen tartsák. Az Omega-3 ebben nyújhat tehát segítséget, hiszen természetes módszerekkel segít megakadályozni a vetélést és a koraszülést.

Remek Omega-3 forrás lehet a lazac, a hering és a szardínia is. De a legbiztosabb megoldást a halolaj (omega-3) kiegészítők jelenthetik, hiszen azok segítségével állandó mennyiséget biztosíthatunk a szervezet számára anélkül, hogy minden nap halat fogyasztanánk.

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .