Hogyan válassz vitaminokat a gyerekeknek?

Mikor lehet fontos a vitamin a gyerekeknek?

A gyerekeknek előnyös lehet a vitaminok fogyasztása, ha szigorú étrendet követnek, vagy ha a szerveztük nem képes megfelelően felszívni a tápanyagokat, vagy ha netán válogatósak és rossz evők.

Az étrend-kiegészítők kiválasztásakor keress olyan minőségi márkákat, amik ellenőrzött körülmények között készülnek és amik rendelkeznek a megfelelő engedélyekkel.

Olyan vitaminokat válassz, amelyeket kifejezetten gyerekeknek készítettek, és ügyelj arra, hogy ne tartalmazzanak olyan megadózist, amely meghaladja a gyermekek napi tápanyagszükségletét.

A gyerekek tápanyagszükséglete

A gyerekek tápanyagszükséglete életkortól, nemtől, mérettől, növekedéstől és aktivitási szinttől függ.

Egészségügyi szakértők szerint a 2–8 éves gyerekeknek naponta 1000–1400 kalóriára van szükségük. A 9–13 éves gyerekeknek napi 1400–2600 kalóriára van szükségük bizonyos tényezőktől, például az aktivitási szinttől függően.

Amellett, hogy elegendő kalóriát tartalmaz, a gyermekek étrendjének tartalmaznia kell a megfelelő mennyiségű tápanyagokat is.

A leggyakrabban a kalciumot, a vasat, valamint az A-, B12-, C- és D-vitaminokat említik a szükségesek között, a gyermekeknek azonban nem csak ezekre van szüksége.

A gyermekeknek szüksége van bizonyos mennyiségű vitaminra és ásványi anyagra a megfelelő növekedéshez és az egészséghez, de a pontos mennyiség életkoronként változik. Az optimális egészség megőrzéséhez az idősebb gyermekeknek és tinédzsereknek más mennyiségű tápanyagra van szükségük, mint a fiatalabbaknak.

A gyerekeknek más tápanyagigényük van, mint a felnőtteknek?

A gyerekeknek ugyanazokra a tápanyagokra van szükségük, mint a felnőtteknek, de általában kisebb mennyiségben.

Ahogy a gyerekek nőnek, létfontosságú, hogy a megfelelő mennyiségű tápanyagot, például kalciumot és D-vitamint kapjanak, amelyek elősegítik az erős csontok építését.

Ezen túlmenően a vas, a cink, a jód, a B-8- (kolin) és az A-, B6- (folsav), B12- és D-vitamin kulcsfontosságú az agy fejlődésében a korai életszakaszban.

Így, bár a gyerekeknek kisebb mennyiségű vitaminra és ásványi anyagra lehet szükségük, mint a felnőtteknek, mégis elegendő mennyiséget kell kapniuk ezekből a tápanyagokból a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez.

Szüksége van étrend-kiegészítőkre a gyerekeknek?

Általánosságban elmondható, hogy azoknak a gyerekeknek, akik egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkoznak, nincs szükségük vitamin-kiegészítőkre, viszont manapság nagyon kevés gyermek étkezik megfelelően.

A csecsemőknek azonban más tápanyagigényük van, mint a gyermekeknek, és szükségük lehet bizonyos kiegészítőkre, például D-vitaminra a szoptatott csecsemőknek.

Összességében azoknak a gyerekeknek, akik kiegyensúlyozott étrendet követnek, amely magában foglalja az összes élelmiszercsoportot, általában nem feltétlenül van szükségük vitamin- vagy ásványianyag-kiegészítőkre. A következő rész azonban néhány kivétellel foglalkozik.

Egyes gyerekeknek kiegészítő tápanyagokra lehet szükségük

Annak ellenére, hogy a legtöbb egészségesen táplálkozó gyermeknek nincs szüksége vitaminokra, bizonyos körülmények indokolhatják a pótlást.

Bizonyos vitamin- és ásványianyag-kiegészítőkre lehet szüksége azoknak a gyerekeknek, akiknél fennáll a hiányosság kockázata, például akik:

  • vegetáriánus vagy vegán étrendet követnek
  • olyan állapottal élnek együtt, amely befolyásolja a tápanyagok felszívódását vagy növeli a tápanyagok iránti igényt, például cöliákia, rák, cisztás fibrózis vagy gyulladásos bélbetegség (IBD)
  • olyan műtéten estek át, amely a beleket vagy a gyomrot érintette
  • rendkívül válogatósak, és nehezen esznek különféle ételeket

Különösen a növényi alapú ételeket fogyasztó gyerekeket fenyegeti a kalcium-, vas-, cink-, valamint a B12- és D-vitamin-hiány kialakulásának kockázata – különösen, ha kevés állati eredetű terméket esznek, vagy egyáltalán nem fogyasztanak ilyesmit.

A vegán étrend különösen veszélyes lehet a gyermekek számára, ha bizonyos tápanyagokat – például a B12-vitamint, amely természetesen megtalálható az állati eredetű élelmiszerekben – nem pótolnak kiegészítőkkel vagy dúsított élelmiszerekkel.

Ha nem pótolják ezeket a tápanyagokat a gyermekek, az súlyos következményekhez vezethet, például rendellenes növekedéshez és fejlődési késésekhez.

A csupán növényi alapú étrendet folytató gyermekek csak abban az esetben juthatnak elegendő táplálékhoz pusztán az elfogyasztott ételekből, ha szüleik figyelnek arra, hogy azok tartalmazzanak bizonyos vitaminokat és ásványi anyagokat.

A cöliákiában vagy IBD-ben szenvedő gyermekek számára nehézséget okozhat számos vitamin és ásványi anyag, különösen a vas, a cink és a D-vitamin felszívódása. Ennek az az oka, hogy ezek az állapotok károsítják a bél azon területeit, amelyek felszívják a mikrotápanyagokat.

Másrészt a cisztás fibrózisban szenvedő gyerekeknek nehézségei vannak a zsírfelszívódásban, ezért előfordulhat, hogy szervezetük nem szívja fel megfelelően a zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitamint.

Végül egyes tanulmányok összefüggésbe hozták a gyermekkori válogatós étkezést a mikrotápanyagok alacsony bevitelével.

Egy 937, 3–7 éves gyerek bevonásával végzett tanulmány során megállapították, hogy a válogatós étkezés szorosan összefügg az alacsony vas- és cinkbevitellel.

Hogyan biztosíthatod, hogy gyermeked elegendő tápanyaghoz jusson?

Gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, sovány fehérjék, egészséges zsírok és tejtermékek bevitele valószínűleg elegendő vitamint és ásványi anyagot biztosít.

A gyerekek egészséges étrendjének korlátoznia kell a hozzáadott cukrok és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és a gyümölcslevek helyett a teljes gyümölcsökre kell összpontosítania.

Amennyiben gyermeked nem jut megfelelő mennyiségű tápanyaghoz pusztán az elfogyasztott ételeken keresztül, az étrend-kiegészítők biztonságos és hatékony módszert jelenthetnek a gyermekek számára szükséges tápanyagok pótlására. Sőt, sok esetben a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett is hasznos lehet a vitaminok, ásványi anyagok és gyógynövények fogyasztása.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .