A gyerekeknek is szüksége van vitaminokra!

A vitaminok az élethez nélkülözhetetlen szerves vegyületek, melyeket a gyerekek szervezete nem, vagy nem kellő mennyiségben képes előállítani. Megmutatjuk, milyen vitaminokat és kiegészítőket érdemes a gyerekeknek is folyamatosan pótolni.

Egészséges gyerekek – étrend kiegészítés

A gyermekeknek valamennyi vitaminból szüksége van a megfelelő mennyiségre az optimális fizikai és szellemi fejlődéshez. Kézenfekvő megoldásnak tűnik a gyermek étrendjét ennek megfelelően összeállítani. Vajon az iskolai menza és büfé megfelel ennek az elvárásnak? Az otthonról hozott uzsonna tényleg teljes értékű, nyers zöldségekből és friss gyümölcsökből áll, vagy inkább csokiszeletből?

A környezetszennyezés és más káros környezeti hatások miatt a gyerekek vitamin- és ásványi anyag felhasználása és igénye a kori sajátosságoknak megfelelő magas szinthez képest is nő. Miközben a vitamin igény nő, a táplálékok hasznos vitamin és ásványi anyag tartalma az intenzív talajművelésnek és az élelmiszer-készítési, tartósítási eljárások következtében csökken.

A gyerekeknek is lehet stresszes az élete?

Talán kevésbé nyilvánvaló, de a gyerekeknek is lehet stresszes az élete, őket is érik különböző hatások, a tanárok, az osztálytársak és a szülők elvárásai miatt. Amikor egy gyermek az otthoni “steril” környezetből először megy közösségbe, általában óvodába, gyakran megbetegszik, mert immunrendszere akkor találkozik először bizonyos kórokozókkal.

Az egészséges gyermek vitaminszükségletének biztosítását nem lehet a véletlenre bízni, és aligha lehet minden egyes vitamint külön-külön a megfelelő dózisban pótolni. Ezt egy korszerű összetételű, jó minőségű multivitamin készítményre érdemes bízni, melyben az egyes összetevők aránya tudományos igénnyel van meghatározva.

Multivitaminok a gyerekeknek

Egy gyermekeknek készített kiegyensúlyozott multivitamin készítmény tűnik a legjobb kiegészítő megoldásnak a legtöbb gyermek esetén. Néhány gyermek esetén, amikor komolyabb táplálkozási illetve egészségügyi probléma áll fenn, szükség lehet egyéb kiegészítésre is, de ezt minden esetben érdemes orvossal vagy táplálkozási szakértővel egyeztetni.

Hogyan válassz multivitamint a gyerekeknek?

Fontos, hogy benne legyen az összes vitamin (a b-vitamin család tagjai is), valamint ásványi anyagok és nyomelemek (kalcium, magnézium, réz, cink…stb) egyaránt. Napjainkban a legtöbb tápanyag-kutató megkérdőjelezi, hogy vajon a javasolt napi bevitel (NRV) valóban elegendő-e. Ne ijedj meg, ha egy termék, amit megvásárolsz az ajánlott napi mennyiség többszörösét tartalmazza. Igazából ezek azok a termékek, amiknek tényleg van valami értéke!

Omega 3

A gyermekek étkezésének egyik gyakori hiányossága a vitaminok és az Omega-3 zsírsavak. Tudtad, hogy az Omega-3 létfontosságú az idegrendszer megfelelő kifejlődéséhez és működéséhez, ami különösen fontos ebben a korcsoportban? Omega 3 és vitaminok a gyerekeknek? Hogyan válasszak?

Omega-3 olaj megtalálható néhány hidegen sajtolt növényi olajban, de a leghasznosabb formája a hideg tengeri halak olaja. Étrendkiegészítő formájában is beszerezhető, ami előnyös abban az esetben, ha a gyermek nem szereti a halolaj jellegzetes szagát.

C-vitamin

A gyermekeknek az étrendje viszonylag kevés gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. Emiatt hiányt szenvednek C-vitaminból is. A C-vitamin létfontosságú az immunrendszerük megfelelő állapotban tartása miatt és védi szervezetüket a károsító szabadgyökök hatásaitól is. Az agyi funkciók is jelentős C-vitamin szükséglettel járnak.

B-vitaminok a gyerekeknek is

Miért fontosak a B vitaminok a gyerekeknek? Mert ők jellemzően magas finomított cukor és liszt tartalmú étrenden élnek. A B-vitamin komplex tagjai részt vesznek a szénhidrát anyagcserében és megvédik a gyerekeket a cukor okozta szellemi kimerüléstől.

Magnézium

A magnézium hiánya idegrendszeri problémákat okozhat, például álmatlanságot, szorongást, sőt akár még hiperaktivitást is. Tehát a magnézium amellett, hogy jót tesz az idegrendszernek és az izmoknak. a csontoknak is fontos, főleg azoknak a gyerekeknek, akik még fejlődésben vannak. Étrendjüket érdemes kiegészíteni külön magnéziummal, és D-vitaminnal, mert ezek segítik a kalcium hasznosulását.

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .