A propolisz előnyei és felhasználása

Mi az a propolisz?

Tudtad, hogy a méhek nem csak mézet készítenek? A méhek propolisz nevű vegyületet is termelnek a tűlevelű fák vagy örökzöldek nedvéből. Amikor a nedvet saját váladékukkal és méhviasszal kombinálják, ragacsos, zöldesbarna terméket hoznak létre, amelyet bevonatként használnak kaptárjuk építéséhez. Ez a propolisz.

Több ezer évvel ezelőtt az ókori civilizációk a propoliszt használták gyógyászati ​​tulajdonságai miatt. A görögök tályogok kezelésére használták. Az asszírok sebekre és daganatokra kenték, hogy leküzdjék a fertőzést és elősegítsék a gyógyulási folyamatot. Az egyiptomiak múmiák balzsamozására használták.

Az anyag összetétele változhat a méhek elhelyezkedésétől és attól függően, hogy milyen fákhoz és virágokhoz férnek hozzá. Például az Európából származó propolisznak nem lesz ugyanolyan kémiai összetétele, mint a brazil propolisznak. Ez megnehezítheti a kutatók számára, hogy általános következtetéseket vonjanak le az egészségügyi előnyeiről.

A propolisz gyógyító vegyületei

A kutatók több, mint 300 vegyületet azonosítottak ebben az anyagban. Ezeknek a vegyületeknek a többsége polifenol. A polifenolok olyan antioxidánsok, amelyek a szervezetben a betegségek és a károsodások ellen küzdenek.

Pontosabban, a propolisz flavonoidoknak nevezett polifenolokat tartalmaz. A flavonoidokat a növényekben védekezésként állítják elő. Gyakran megtalálhatók olyan élelmiszerekben, amelyekről úgy gondolják, hogy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, beleértve:

  • gyümölcsök
  • zöld tea
  • zöldségek
  • vörösbor

Amit a kutatás mond

A propolisz antibakteriális, vírusellenes, gombaellenes és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Tudományos kutatása azonban korlátozott. A kutatók nem tudják pontosan, miért, de úgy tűnik, hogy a méhészeti termék védelmet nyújt bizonyos baktériumok, vírusok és gombák ellen.

A propolisz gyógyítja a sebeket

A propolisznak van egy speciális vegyülete, a pinocembrin, egy flavonoid, amely gombaellenes hatású. Ezek a gyulladásgátló és antimikrobiális tulajdonságok okozzák azt, hogy segíti a sebgyógyulást. Egy tanulmány megállapította, hogy elősegítheti a traumás égési sérüléseken átesett emberek gyorsabb gyógyulását azáltal, hogy felgyorsítja az új, egészséges sejtek növekedését.

Egy másik tanulmány megállapította, hogy a helyileg alkalmazott propolisz alkoholos kivonat hatékonyabban csökkentette a hízósejteket a szájsebészeti sebekben, mint a szteroidos krém. A hízósejtek gyulladást és lelassult sebgyógyulást okoznak.

Herpesz és genitális herpesz

A 3 százalék propoliszt tartalmazó kenőcsök felgyorsíthatják a gyógyulási időt és csökkenthetik a tüneteket mind az ajakherpesz, mind a genitális herpesz okozta sebek esetén.

Egy tanulmány szerint a napi háromszori helyi alkalmazása a herpesz gyorsabb gyógyulását idézi elő, mint a kezelés nélkül. A kutatók azt találták, hogy a propolisz krém nemcsak a herpeszvírus mennyiségét csökkenti az ember szervezetében, hanem megvédi a szervezetet a jövőbeni herpesz kialakulásától is.

Rák

A propolisznak bizonyos rákbetegségek kezelésében is szerepe van. Egy tanulmány szerint az anyag rákellenes hatásai közé tartozik:

  • megakadályozza a rákos sejtek szaporodását
  • csökkenti annak valószínűségét, hogy a sejtek rákossá válnak
  • blokkolja azokat az útvonalakat, amelyek megakadályozzák a rákos sejteket, hogy jeleket küldjenek egymásnak

A kutatók szerint jó kiegészítő terápia lehet a rák kezelése során. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a kínai propolisz szedése hasznos kiegészítő terápia lehet az emlőrák kezelésében a mellráksejtekre gyakorolt ​​daganatellenes hatása miatt.

Hol lehet propoliszt szerezni?

Megvásárolható gyógyszertárakban vagy bioboltokban. A helyi alkalmazási formák közé tartoznak a krémek, kenőcsök és testápolók. Szájon át is bevehető, tabletta, folyékony kivonat és kapszula formájában.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .