Nézzük a méz egyedülálló egészségügyi előnyeit!

A méz egy szirupos folyadék, amit a méhek növényi nektárból készítenek.

A méz édessége és kellemes íze miatt világszerte kedvelik és számos étel és ital elkészítéséhez felhasználják. Illata, színe és íze a virágok típusától függően változik, így számtalan fajta áll a rendelkezésünkre.

A méznek számos lehetséges egészségügyi előnye van és számos otthoni és alternatív gyógymódban játszik fontos szerepet.

Íme a méz 7 egyedülálló egészségügyi előnye!

1, Számos különböző tápanyagot tartalmaz

Egy evőkanál méz (kb. 20 gramm) a következőket tartalmazza:

  • Kalória: 61
  • Zsír: 0 gramm
  • Fehérje: 0 gramm
  • Szénhidrát: 17 gramm
  • Rost: 0 gramm
  • Riboflavin: a napi ajánlott mennyiség 1 százaléka
  • Réz: a napi ajánlott mennyiség 1 százaléka

A méz lényegében tiszta cukor, zsír nélkül, és csak nyomokban tartalmaz fehérjét és rostot. Kis mennyiségben tartalmaz néhány hasznos tápanyagot, de a legtöbb ember általában nem fogyaszt elegendő mézet ahhoz, hogy jelentős vitamin- és ásványi anyag forrás legyen.

Ennek ellenére érdemes megjegyezni, hogy a méz igen gazdag egészségjavító növényi vegyületekben, amik polifenolokként ismertek.

2, Antioxidánsokban gazdag

A kiváló minőségű méz – ami minimálisan feldolgozott, friss és nem melegített – számos fontos növényi bioaktív vegyületet és antioxidánst tartalmaz, például flavonoidokat és fenolsavakat. A sötétebb fajták általában több antioxidánst tartalmaznak, mint a világosabbak.

Az antioxidánsok segítenek semlegesíteni az oxidatív stresszel járó szabadgyököket, amik felhalmozódhatnak a sejtekben és károsodást okozhatnak. Ez a károsodás hozzájárulhat az olyan állapotokhoz, mint a korai öregedés, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek.

Mint ilyen, a méz számos egészségügyi előnye az antioxidáns tartalmának tulajdonítható.

3, Segíthet megszüntetni a köhögést

A köhögés gyakori probléma a felső légúti fertőzésben szenvedő betegeknél. Ezek a fertőzések jelentősen befolyásolják a felnőttek és gyermekek alvását és életminőségét, hiszen a gyakori köhögés megnehezíti a mindennapokat.

A köhögés elleni gyógyszerek nem mindig hatékonyak, ráadásul számos mellékhatásuk lehet. A méz azonban kiváló alternatíva lehet, hiszen a bizonyítékok szerint hatékony kezelési lehetőség.

A mézzel és a gyermekek köhögésével kapcsolatos számos tanulmány áttekintése során megállapították, hogy hatásosabb a köhögési tünetek kezelésére, mint a difenhidramin. Továbbá segíthet csökkenteni a köhögés időtartamát is.

Egy másik áttekintés megjegyzi, hogy javíthatja az alvás minőségét is a köhögő betegek körében. Továbbá, ellentétben a gyógyszerekkel, a méznek nincs mellékhatása.

4, A vércukorszint szempontjából a méz jobb, mint a cukor

Ami a vércukorszint kezelését illeti, a méz némi előnyt jelenthet a normál cukorral szemben.

Bár a máz ugyanúgy megemeli a vércukorszintet, mint a többi cukortípus, a benne található antioxidánsok segíthetnek védekezni a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség ellen.

A kutatók azt találták, hogy növelheti az adiponektin szintjét, amit egy olyan hormon, ami csökkenti a gyulladást és javítja a vércukorszint szabályozását.

Arra is van bizonyíték, hogy a napi mézbevitel javíthatja az éhomi vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegeknél.

Bár a cukorbetegek számára valamivel jobb, mint a finomított cukor, mégis mértékkel szabad csak fogyasztaniuk.

5, Javíthatja a szív egészségét

Egy áttekintés szerint a méz csökkentheti a vérnyomást, javíthatja a vérzsírszintet, szabályozhatja a szívverést és megakadályozhatja az egészséges sejtek pusztulását. Összeségében tehát hatással van azokra a tényezőkre, amik javíthatják a szív egészségét és működését.

Egy több, mint 4500 40 év feletti ember bevonásával végzett megfigyeléses tanulmány összefüggésbe hozta a mérsékelt mézfogyasztást a magas vérnyomás alacsony kockázatával.

A nyers méz jellemzően propoliszt tartalmaz, amit a méhek nedvet termelő fákból és hasonló. növényekből állítanak elő. Ez azért fontos, mert a propolisz javíthatja a koleszterin- és trigliceridszintet.

6, A méz elősegíti az égési sérülések és sebek gyógyulását

A helyi mézes kezelést az ókori Egyiptom óta alkalmazzák a sebek és égési sérülések gyógyítására.

A mézzel és a sebkezeléssel kapcsolatos 26 tanulmány áttekintése szerint ez a leghatékonyabb a részleges vastagságú égési sérülések és a műtét után fertőzött sebek gyógyításában.

Hatékonyan kezeli a cukorbetegséggel összefüggő lábfekélyeket is, amik olyan súlyos szövődmények, amik amputációhoz is vezethet.

Egy tanulmány, amelyben cukorbetegséggel összefüggő lábfekélyben szenvedő emberek vettek részt, 43,3 százalékos sikerességi arányról számoltak be a mézes kezelésnek köszönhetően.

Egy másik tanulmányban a méz helyi alkalmazása a résztvevők 97 százalékának cukorbetegséggel összefüggő lábfekélyét gyógyította meg.

A kutatók elmélete szerint gyógyító ereje az antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásából fakad.

Ezeken felül segíthet más bőrbetegségek gyógyításában is, köztük a pikkelysömör és a herpesz kezelésben is.

7, Könnyen hozzáadható az étrendhez

Antioxidáns-tartalmának „kihasználására”  bármilyen módon használható. Használd úgy, ahogyan általában a cukrot használnád. Kiválóan alkalmas natúr joghurt, kávé vagy tea édesítésére. Főzéshez és sütéshez is használhatod.

Otthoni gyógymódként közvetlenül alkalmazható kisebb égési sérülésekre vagy sebekre, vagy szájon át is adható köhögés esetén.

Ne feledd, hogy a méz a cukor egy fajtája, így túlzott fogyasztása a vércukorszint emelkedését okozza.

Ráadásul a túl nagy mennyiségű méz fogyasztása, különösen hosszú ideig, hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, és növelheti az olyan betegségek kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség. Ezért ragaszkodj a mérsékelt bevitelhez.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

2 thoughts on “Nézzük a méz egyedülálló egészségügyi előnyeit!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .