A vashiányos vérszegénység 9 jele

A vashiányos vérszegénység akkor jelentkezik, ha szervezetben nincs elég ásványi vas.

A szervezetnek vasra van szüksége a hemoglobin előállításához, amely a vörösvértestekben található fehérje, ami lehetővé teszi számukra az oxigén szállítását az erekben. Ha szervezetben nincs elég hemoglobin, akkor a szövetek és izmok nem kapnak elegendő oxigént ahhoz, hogy hatékonyan tudjanak dolgozni. Ez pedig a vashiányos vérszegénységhez vezethet.

Bár a vérszegénységnek többféle típusa létezik, a vashiányos vérszegénység a leggyakoribb típus világszerte.

Íme a vashiányos vérszegénység 9 jele és tünete, kezdve a leggyakoribbakkal.

1, Szokatlan fáradtság

Az állandó fáradtság érzése a vashiányos vérszegénység egyik leggyakoribb tünete.

Ennek a fáradtságnak az az oka, hogy a szervezetben nincs elegendő a vas a hemoglobin fehérje előállításához, amely segít az oxigén szállításában a szervezetben.

Elegendő hemoglobin hiányában kevesebb oxigén jut el a szövetekhez és az izmokhoz, megfosztva őket az energiától. A szívnek is keményebben kell dolgoznia, hogy több oxigénben gazdag vért mozgasson meg a testben, ami így könnyen elfáradhat.

Mivel a fáradtságot gyakran a mozgalmas, modern élet részének tekintik, nehéz vashiányt diagnosztizálni pusztán e tünet alapján.

Mindazonáltal a vashiányhoz kapcsolódó fáradtság gyengeséggel, ingerlékenységgel vagy koncentrációs nehézségekkel járhat együtt.

2, A szokásosnál sápadtabb bőr

A szokásosnál sápadtabb bőr, valamint az alsó szemhéjak belsejének halvány elszíneződése a vashiány egyéb gyakori tünetei.

A vörösvérsejtekben lévő hemoglobin adja a vér vörös színét, így a vashiány okozta alacsony szint kevésbé vörösíti a vért. Emiatt a vashiányos emberek bőre veszíthet színéből vagy melegéből.

Egy 6–11 éves gyermekek körében végzett vizsgálat megállapította, hogy a vashiányhoz kapcsolódó sápadtság megjelenhet az egész testben is, de bizonyos esetekben csak egy területre korlátozódik, például: arc, íny, ajkak belseje, alsó szemhéj vagy körmök.

3, Légszomj

A hemoglobin lehetővé teszi, hogy a vörösvértestek oxigént szállítsanak a szervezetben.

Ha vashiány alatt alacsony a hemoglobinszint, akkor az oxigénszint is alacsony. Ez azt jelenti, hogy az izmok nem kapnak elegendő oxigént a normál tevékenységekhez, például a sétához.

Ennek eredményeként a légzési sebesség megnő, ahogy a szervezet megpróbál több oxigénhez jutni. Ezért gyakori tünet a légszomj.

Ha elakad a lélegzeted, amikor olyan napi feladatokat végzel, amik korábban könnyen mentek, mint például a séta, a lépcsőzés vagy az edzés, akkor a vashiány lehet a felelős.

4, Fejfájás a vashiányos vérszegénység miatt?

A vashiány fejfájást okozhat, különösen azoknál a nőknél, akik menstruálnak.

Míg a vashiány és a fejfájás közötti kapcsolat még mindig nem tisztázott, a kutatók elmélete szerint több tényező is közrejátszik, köztük a megváltozott dopaminfunkció és az ösztrogénszint közötti kapcsolat.

Bár a fejfájásnak számos oka van, a gyakori, visszatérő fejfájás a vashiány tünete lehet.

5, Szívdobogás

Az észrevehető szívverés, más néven szívdobogás a vashiányos vérszegénység másik tünete.

A vashiány, a vérszegénység és a szívproblémák közötti összefüggést még vizsgálják, de összefüggésbe hozható az oxigénellátással. Vashiány esetén az alacsony hemoglobinszint azt jelenti, hogy a szívnek extra keményen kell dolgoznia az oxigén szállításához.

Ez szabálytalan szívveréshez vagy olyan érzéshez vezethet, hogy szíved rendellenesen gyorsan ver.

6, Száraz és sérült haj és bőr

A száraz vagy sérült bőr és haj a vashiány jele lehet.

A vashiány csökkenti a vér hemoglobinszintjét, ami csökkentheti a szőrnövekedést okozó sejtek rendelkezésére álló oxigén mennyiségét. Ha a bőr oxigénhiányos, könnyen „kiszáradhat”.

A vashiány összefügg a hajhullással is. Teljesen normális, hogy egyes hajszálak kihullanak a mindennapi mosás és fésülés során. Ha azonban csomókban vagy nagy mennyiségben hullik a hajad, az összefügghet a vashiánnyal.

7, A nyelv vagy a száj duzzanata és fájdalma

A jelek közé tartozik a duzzadt, gyulladt, sápadt vagy furcsán sima nyelv.

A vashiány egyéb tüneteket is okozhat a száj körül, mint például:

  • száraz száj
  • égő érzés a szádban
  • fájdalmas, vörös repedések a száj sarkában
  • szájfekélyek

8, Nyugtalan lábak

A vashiányt összefüggésbe hozták a nyugtalan láb szindrómával.

Ez az állapot erős késztetést jelent a láb mozgatására, miközben azok nyugalomban vannak.

Ez a jelenség általában éjszaka a legrosszabb.

9, Törékeny vagy kanál alakú körmök

A vashiány sokkal kevésbé gyakori tünete a törékeny vagy kanál alakú körmök.

Általában az első jel a törékeny körmök, amelyek könnyen töredeznek és repednek.

A vashiány későbbi szakaszaiban kanál alakú körmök fordulhatnak elő, ami azt jelenti, hogy a köröm közepe megsüllyed, a széle pedig megemelkedik, hogy kanálhoz hasonló lekerekített megjelenést kapjon.

Ez azonban egy ritka mellékhatás, amely a vashiányos emberek mindössze 5%-ánál fordul elő. Általában csak súlyos esetekben észlelhető.

A vashiányos vérszegénység tünetei gyermekeknél

A vashiány a legelterjedtebb táplálkozási hiányosság a gyermekek és serdülők körében világszerte. A gyermekek vérszegénységének gyakori jelei és tünetei a következők:

  • fáradtság
  • gyengeség
  • sápadtság
  • ingerlékenység
  • könnyedség

Krónikus vérszegénység esetén gyakori a szájszárazság, az ajakgyulladás, a hajhullás és az atrófiás glossitis – ez az állapot, amely simává és fényessé teszi a nyelvet.

Neurológiai tüneteket, például figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenességet (ADHD), nyugtalan láb szindrómát és lélegzetvisszatartást is megfigyeltek vashiányos vérszegénységben szenvedő gyermekeknél.

A vashiányos vérszegénység tünetei idősebb felnőtteknél

A vérszegénység gyakori az idősebb felnőtteknél. Ebben a populációban a tünetek nem specifikusak lehetnek, és a következők lehetnek:

  • fáradtság
  • sápadtság
  • légszomj
  • mellkasi fájdalom

A fiatalabbakhoz képest az idősebb felnőtteknél nagyobb valószínűséggel fordulnak elő vashiányos vérszegénységhez kapcsolódó állapotok, mivel ezek az állapotok krónikus vérveszteséget, vasfelszívódási zavart vagy hosszú távú gyulladást okozhatnak.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .