Hogy segíthet a Garcinia Cambogia a fogyásban és a hasi zsír csökkentésében?

A Garcinia cambogia egy népszerű fogyókúrás kiegészítő.

A Garcinia cambogia gyümölcs héja nagy mennyiségű hidroxi-citromsavat (HCA) tartalmaz. Erről a hatóanyagról úgy tartják, hogy ez a leghatékonyabb a fogyásban.

Ebből a cikkből kiderül, hogy a Garcinia segíthet-e a fogyásban és a hasi zsír csökkentésében.

Mi az a Garcinia Cambogia?

Ez egy kicsi, tök alakú, sárgás, zöldes gyümölcs, ami annyira savanyú, hogy általában nem fogyasztják frissen, inkább főzéshez használják.

A Garcinia cambogia kiegészítők a gyümölcs héjának kivonatából készülnek. Ennek oka, hogy nagy mennyiségben tartalmaz hidroxi-citromsavat (HCA), egy olyan hatóanyagot, ami bizonyos súlycsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

A kiegészítők általában 20-60% HCA-t tartalmaznak. Ennek ellenére a tanulmányok azt mutatják, hogy az 50–60%-os HCA tartalommal bíró termékek nyújthatják a legtöbb előnyt.

Mérsékelt fogyást okozhat

Számos kiváló minőségű humán tanulmány során tesztelték már a Garcinia cambogia súlycsökkentő hatásait. A legtöbbjük azt jelzi, hogy a kiegészítés segíthet a fogyás előidézésében.

A Garcinia-t fogyasztók átlagosan körülbelül 1 kilógrammal több súlyt adtak le 2-12 hét alatt, mint a placebo csoport tagjai.

A Garcinia-kiegészítők bizonyos embereknél mérsékelt fogyást eredményezhetnek – de hatékonyságuk nem garantálható egyformán mindenkinél.

Hogyan segíti a fogyást a Garcinia cambogia?

1, Csökkentheti az étvágyat

Patkányokon végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy azok a példányok, akiknek Garcinia-kiegészítőket adtak, általában kevesebbet ettek.

Hasonlóképpen, néhány humán tanulmány során azt figyelték meg, hogy a Garcinia elnyomja az étvágyat, és jóllakottságot okoz.

Mechanizmusa nem teljesen ismert, de a patkányokkal végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a gyümölcs hatóanyaga növelheti a szerotoninszintet az agyban.

Mivel a szerotonin ismert étvágycsökkentő, a magasabb szerotoninszint a vérben csökkentheti az étvágyat.

Ezek a hatások egyéntől függhetnek.

2, Megakadályozhatja a zsírtermelést és csökkentheti a hasi zsírt

A legfontosabb, hogy a Garcinia cambogia hatással van a vérzsírokra és az új zsírsavak termelésére.

Humán és állatkísérletek azt mutatják, hogy csökkentheti a vér magas zsírszintjét és csökkentheti az oxidatív stresszt a szervezetben.

Egy tanulmány azt is sugallja, hogy különösen hatékony lehet a túlsúlyos emberek hasi zsírfelhalmozódásának csökkentésében.

Egy tanulmányban a közepesen elhízott emberek 2800 mg Garcinia cambogiát fogyasztottak naponta nyolc héten keresztül. Esetükben drasztikusan javultak a különböző betegségek kialakulását okozó kockázati tényezők:

  • Összes koleszterinszint: 6,3%-kal alacsonyabb
  • A „rossz” LDL koleszterin szintje: 12,3%-kal alacsonyabb
  • „Jó” HDL koleszterinszint: 10,7%-kal magasabb
  • A vér trigliceridjei: 8,6%-kal alacsonyabbak
  • Zsír metabolitok: 125-258%-kal több ürül a vizelettel

E hatások fő oka az lehet, hogy a Garcinia cambogia gátolja a citrát-liáz nevű enzimet, amely fontos szerepet játszik a zsírtermelésben.

Úgy gondolják, hogy a citrát-liáz gátlásával a gyümölcs lassítja vagy blokkolja a zsírtermelést a szervezetben. Ez csökkentheti a vérzsírszintet és a súlygyarapodás kockázatát is.

Egyéb egészségügyi előnyök

Állatokon végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a Garcinia bizonyos cukorbetegség elleni hatásokkal is rendelkezik, beleértve:

  • Az inzulinszint csökkenését,
  • Leptinszint csökkenését,
  • Gyulladások csökkentését,
  • A vércukorszint szabályozásának javítását,
  • Az inzulinérzékenység növelését

Ezenkívül javíthatja az emésztőrendszer állapotát és működését. Állatkísérletek azt sugallják, hogy segít megelőzni a gyomorfekély kialakulását, és csökkenti az emésztőrendszer belső nyálkahártyájának károsodását.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .