Életmódváltáson gondolkozik?

Életmódváltáson gondolkozik?

Napjaink egyik legnépszerűbb testsúlycsökkentő étrend-kiegészítője a CLA. Nem véletlenül, hiszen nemcsak a zsírégest fokozhatja, hanem ezzel együtt segít az izomépítésben is. Így amennyiben életmódváltáson gondolkozik, hasznos lehet ezzel kiegészíteni az étrendjét.

Mi is az a CLA?

A CLA jelentése: Conjugated Linoleic Acids, más szóval konjugált linolénsav. A konjugált szó azt jelenti, hogy egymáshoz rendelt vagy összetartozó. A linolénsav pedig egy zsírsav, melyet először a lenolajban különítettek el. Ez a zsírsav természetesen nem csak a lenben található, de a nevét innen kapta.

A CLA segíthet beindítani a szervezet zsírégető folyamatait, szabályozza a zsír és fehérje anyagcserét, és segít a testzsír csökkentésében, illetve az izmok szálkásításában. Természetesen nem úgy, hogy popcornt majszolunk a tévé előtt, ehhez szükséges aktív tevékenység is.

Azon kívül, hogy segíti a fogyást, számos betegségekkel szemben is hatásosnak bizonyult:

  • hozzájárulhat a koleszterin csökkentéshez
  • segíthet fokozni az inzulinérzékenységet, így hasznos lehet cukorbetegeknek is
  • segíthet a testtömeg csökkentésben
  • segíti az izomnövekedést

Természetes forrásai az állati eredetű élelmiszerek: húsok, tojás és leginkább a tej és tejtermékek.

Tapasztalatok szerint körülbelül 3 havi, napi 2-3 g CLA fogyasztással érhető el látványosabb hatás.

Amikor a CLA-t nagy dózisban használjuk, azaz 7g-nál többet egy nap, akkor mellékhatások jelentkezhetnek, mint például hányás, hasmenés, puffadás. Fontos, hogy az ajánlott mennyiséget ne lépjük túl!

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .