A dohányosok és a nem dohányzók különbözőek?

A dohányosok és a nem dohányzók különbözőek?

Egy szóval: igen. Nagyon jól dokumentált tény, hogy a dohányzás jelentős stresszt jelent a test legtöbb sejtjének és szerveinknek.  A dohányosok szervezetében sejtszinten, a füstben lévő káros oxidáló vegyi anyagok jelentenek stresszt. Mi a baj ezzel?

Ezek az oxidálószerek vagy kedvelt elnevezésük szerint a “szabad gyökök” károsítják a sejteket, és számos betegséget kiválthatnak, mint például a rák, egyes szív- és érrendszeri betegség, és a tüdőtágulás. Tény, hogy a dohányosok minden slukk egy cigarettából nagyjából 100 milliárd egészségkárosító molekulát juttatnak a testükbe.

Mi segíthet?

Annak érdekében, hogy semlegesítse ezeket a hatásokat, a test olyan tápanyagokra támaszkodik, amelyek ellensúlyozni vagy semlegesíteni képesek a szabad gyököket. Ezeket úgy ismerjük, mint antioxidánsok. Az antioxidánsok elsősorban a gyümölcsökben és a zöldségekben található meg nagyobb mennyiségben.
Mivel a dohányzás nagy mennyiségű oxidatív hatást jelent a szervezet számára, nagy egyetértés van abban, hogy a dohányosoknak nagy mennyiségű antioxidánsra lenne szüksége azt ártalomcsökkentés érdekében. Sajnos a dohányosok étrendje, éppen úgy mint a nem dohányzóké, szegényes zöldség és gyümölcs fogyasztásban. Érdekes módon az derült ki a felmérésekből, hogy a dohányosok – akiknek több antioxidánsra lenne szüksége, mint a nemdohányzóknak – éppenséggel kevesebb antioxidánst fogyasztanak, mint a nem dohányzók. Tovább ront a helyzeten, hogy a dohányzás vitaminhiányt is okoz, ami miatt a dohányosoknak még kevesebb esélye van arra, hogy védekezzenek a szabad gyökök ellen.
Tehát a nemdohányzókkal ellentétben a dohányosok esetében három dolog is ellenük dolgozik:
  1. Először is, a dohányzás jelentős oxidatív stresszt okoz a sejteken.
  2. Másodszor, a dohányzás vitaminhiányt okoz.
  3. Végül, a dohányosok étrendje általában szegényesebb és kevesebb antioxidánsban gazdag gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz.
Keressen olyan multivitamin készítményt, ami gazdag antioxidánsokban és tartalmaz olyan gyógynövényi összetevőket is, ami nem csak a dohányosoknak nyújt védelmet az oxidatív stressz okozta sejtkárosító hatásokkal szemben.
Ha tetszett a cikk, küldje el azoknak az ismerőseinek, akik dohányoznak!
forrás: nicovit.com

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .