Magas vérnyomás elleni tea

A hibiszkusz tartalmú tea éppen olyan hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást mint egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek. Több erre vonatkozó klinikai kísérletet is végeztek a közelmúltban ennek igazolására. Mit mutatnak az eredmények?

A hibiszkusz (Hibiscus sabdariffa) valójában egy régóta ismert és használt gyógynövényt a magas vérnyomás kezelésére számos afrikai és ázsiai országban mint tradicionális népi gyógymód.

Mennyire hatékony vérnyomáscsökkentő a hibiszkusz?

Először az 1990-es évek végén Iráni kutatók bizonyították klinikai vizsgálatban a hibiszkusz hatékonyságát. 54 felnőtt magas vérnyomásos beteggel itattak naponta egyszer hibiszkusz teát vagy fekete teát 12 napon át. Azt találták, hogy bár a vérnyomás mindkét csoportban csökkent, látványosan a hibiszkusz csoportban levőknél. Átlagosan 10 százalékkal.

Gyógyszer vagy tea?

Ezt követte egy tanulmány, amely nem a fekete teával hasonlította össze a hibiszkuszt, hanem közvetlenül a vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel. 2004-ben, mexikói kutatók vizsgáltak 75 magas vérnyomásos felnőttet. A fele 25 mg captoprilt (Tensiomin, Aceomel) kapott naponta kétszer, másik részük 10 gramm (5 kávéskanál) porított hibiszkuszból készült teát. Négy hét elteltével a vérnyomás 11 százalékkal csökkent mindkét csoportban.

2007-ben ugyanez a kutatócsoport a Lisinopril nevű gyógyszerrel ismételte meg a kísérletet. Az eredmény hasonló volt. 12%-al csökkent a vérnyomásuk a teázóknak és 15%-al a Lisinopril szedőknek 4 hét alatt.

2010-ben egy amerikai egyetemi kísérlet eredménye jelent meg a Journal of Nutrition című lapban Dr. McKay és munkatársai eredményéről. Ők 65 felnőttet vontak be a kísérletbe 30 és 70 éves kor között. Mindegyikük vagy pre-hipertónia vagy enyhe magas vérnyomásban szenvedett. 2,4 dl hibiszkusz teát vagy placebót ittak három alkalommal naponta. A résztvevők egyike sem szedett vérnyomáscsökkentő gyógyszert. Hat hét elteltével, a szisztolés vérnyomásuk átlagban hét pontot csökkent a hibiszkusz csoportban, szemben azokkal akik placebót ittak.

Mire figyeljen, ha teát választ?

A gyógyteák igen jó hatással vannak a szervezet minden funkciójára. Ha hibiszkusz teát keres a boltokban, NE pirosra festett filteres teát válassza! Gyakran egyáltalán nem tartalmazzák a rárajzolt virágot magát, csak piros festéket és aromákat.

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .