Kurkuma – minden fűszeres polcon ott a helye

kurkumaA kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozó növény Indonéziában, Kínában valamint Indiában termesztik és joggal jelenthetjük ki, hogy minden fűszeres polcon ott a helye, mivel azon felül, hogy remek fűszernövény, gyógynövényként is elég sokoldalúan alkalmazható.

A kurkuma aktív hatóanyaga a kurkumin, egy narancssárga színű olaj, amelyről bebizonyították, hogy számos betegségre jótékony hatással bír.

A kurkumát több ezer éve alkalmazzák az indiai és kínai gyógyászatban, a szélszorulástól a menstruációs zavarokig sokféle panaszt kezelnek vele. Napjainkban köztudottá vált antioxidáns és gyulladásgátló hatása is.

A kurkuma antioxidáns hatása majdnem azonos a C- és E-vitaminéval. Ez azt jelenti, hogy véd a szabadgyök-molekulák ellen, amelyek sejtkárosodást okoznak. A kurkuma, különösen a benne lévő kurkumin, gyulladásgátló hatású, külsőleg és belsőleg használva egyaránt. Laboratóriumi vizsgálatok alapján jelentős a rákellenes hatása is, valamint állatkísérlete eredményei szerint csökkenti a koleszterinszintet.

Gyulladásgátló és antioxidáns hatása, valamint epekiválasztást serkentő és májenzimtermelést fokozó tulajdonságai miatt pedig a máj védelmére is alkalmas szer.

  • A kurkuma szájon át szedve elsődleges hatását azáltal fejti ki, hogy gátolja a test szöveteiben a gyulladáskelő anyagok felszabadulását. Azt is gondolják, hogy fokozza a mellékvesében a kortizon termelését, amely közvetetten segíti a gyógyulás folyamatát.
  • Fájdalomcsillapítóként és gyulladásgátlóként hat az izmokra és ízületekre.
  • Kutatók szerint a kurkuma nemcsak gátolja a rákos sejtek kialakulását, de akár meg is állíthatja a kór előrehaladását, illetve fokozza a szervezet saját antioxidáns védelmét is.
  • Koleszterinszint-csökkentő és a vérlemezkék összecsapódását – így a vér alvadását – gátló tulajdonságainak köszönhetően az érelmeszesedés kezelésére is alkalmas, még kisebb adagokban is.
  • A szélszorulás kialakulásának megakadályozásában, illetve enyhítésében játszott szerepe miatt jó hatással van az emésztési rendszerre, és meggátolhatja a bélgörcs kialakulását.

Egy klinikai vizsgálatban reumatoid arthritises betegeknek naponta 1200mg kurkumint adtak. Az eredményeket összevetették egy másik csoportéval, melynek tagjai hagyományosan napi 300mg fenilbutazont (fájdalomcsillapító gyógyszer) kaptak. Mindkét csoportnál hasonló mértékben javult a járás, enyhült az ízületek merevsége és a duzzanata, ám – a fenilbutazonnal ellentétben – a kurkumin esetében a helyes adagok semmiféle mellékhatást nem okoztak.

Étrend-kiegészítőként több módon is felhasználható. Az íze remekül harmonizál a magyar konyhával és ha húsételeket készít, egyszerűen belehajíthat pár kapszulát az ételbe. Azokon a napokon pedig, amikor nem főz olyat, ami kurkumát igényelne, egyszerűen kapjon be pár kapszulával és tegye részévé a kiegyensúlyozott étrendjének!

Névjegy Vitaminkirály (MJ)

3 thoughts on “Kurkuma – minden fűszeres polcon ott a helye”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.