A Ginkgo biloba kivonat felgyorsíthatja az agy helyreállítását a stroke utáni első hetekben

A 2024-es Nemzetközi Stroke Konferencián bemutatott előzetes tanulmány szerint az ischaemiás stroke-on átesett egyének a felépülés korai szakaszában jobb kognitív funkciókat mutattak, amikor a stroke utáni első két hétben a Ginkgo biloba aktív összetevőinek keverékét tartalmazó intravénás injekciókkal kezelték őket. Az akut ischaemiás stroke – a stroke leggyakoribb típusa-, akkor fordul elő, ha az agy egy részének vérellátását egy agyi érben lévő vérrög vagy érelmeszesedés (az érfalakat bélelő zsírlerakódás vagy plakkok) gátolják.

A Ginkgo biloba, amely a Kelet-Ázsiában őshonos legrégebbi élő fafajok közé tartozik, szárított leveleiből és magvaiból kivont Ginkgo biloba a hagyományos kínai orvoslásban ünnepelt gyógynövény. Étrend-kiegészítőként is kapható.

Kínában a Ginkgo biloba hatóanyagait használó intravénás terápiákat általánosan alkalmazzák a stroke kezelésére. Ez a potenciális antioxidáns tulajdonságainak tulajdonítható, amelyek megvédhetik a neuronokat a károsodástól.

A stroke betegek kognitív funkcióinak helyreállítása

Ebben az új tanulmányban, amelyben 3163 olyan személy vett részt. Mindegyikük enyhe vagy közepesen súlyos elzáródáshoz kapcsolódó stroke-on estek át, a kutatók azt vizsgálták, hogyan álltak helyre a kognitív funkcióik a stroke után.

Ezek a résztvevők, akik átlagosan 63 évesek voltak, és 36 százalékuk nő volt, 100 kínai intézményben részesültek kezelésben.

A stroke utáni első 48 órában körülbelül a felüket véletlenszerűen választották ki, hogy két héten keresztül kapjanak napi 25 mg Ginkgo biloba eredetű keveréket. A többiek naponta placebót kaptak ugyanennyi ideig.

A kutatók mentális képességeiket a Montreali Kognitív Felmérés segítségével értékelték. Ez egy közvetlen, 30 pontos teszt, amit gyakran használnak stroke-os betegeknél, az elején, két hét után, majd három hónap után.

Kezdetben, a kezelés előtt és közvetlenül a stroke után ezen betegek átlagos mentális képességi pontszáma közepesen alacsony, 30-ból 17 volt.

Hogyan javítja a Ginkgo biloba a kognitív funkciókat

Két hét elteltével azok, akik Ginkgo biloba kivonatot kaptak, jobban javultak a mentális funkciójukban, mint azok, akik placebót kaptak. A pontszámaik átlagosan 3,93 ponttal nőttek a placebo csoport 3,62 pontjához képest.

A 90. napra a különbség tovább nőtt. A Ginkgo biloba csoportban szignifikánsan javultak a mentális funkciók pontszámai, átlagosan 5,51 pontos javulást értek el. Ezzel szemben a placebo csoport 5,04 pontos növekedést ért el.

A kutatók kifejtették, hogy a Ginkgo készítményt kapó csoportban 20 százalékkal nagyobb arányban értek el klinikailag jelentős mértékű kognitív javulást a betegek. Ez arra utal, hogy a Ginkgo javíthatja a kognitív funkciókat az akut ischaemiás stroke-ban szenvedőknél.

Megjegyezték azonban, hogy a tanulmány követési időszaka 90 napra korlátozódott. Ez azt jelenti, hogy hosszabb kutatásra van szükség a kezelések hosszú távú hatásainak megértéséhez.

Az előnyök további részletezése során a kutatók megemlítették, hogy úgy tűnik, hogy a Ginkgo biloba készítmény különböző mechanizmusokon keresztül kínál idegsejt védő hatást.

Ezek közé tartozik az agy ereinek kiszélesítése, az agysejtek alacsony oxigénszinttel szembeni ellenálló képességének fokozása és az agyi véráramlás fokozása.

Az alternatív gyógyszereknek vannak kockázatai?

Míg a Ginkgo biloba kutatása ígéretes lehet a jövőben a stroke utáni ellátásban, hatékonyságát és biztonságosságát klinikai vizsgálatokkal kell bizonyítani, hogy megfeleljen a jóváhagyáshoz szükséges szigorú szabványoknak.

Dr. José Morales, érneurológus és neurointervenciós sebész, aki nem vett részt ebben a kutatásban, azt mondta hogy „a Gingko biloba hosszú múltra tekint vissza a kognitív funkciók mérsékelten fokozó hatásaira.”

Rachael Miller, táplálkozási szakértő, gyógynövényszakértő, aki szintén nem vett részt a vizsgálatban, elmondta, hogy “jól ismert, hogy a Ginkgóban található terpén-laktonok nagyrészt felelősek a gyulladáscsökkentő, valamint a szellemi élességet és a memóriát javító képességéért”.

Miller rámutatott azokra a korábbi kutatásokra, amelyek alátámasztják a Ginkgo azon képességét, hogy megvédje a sérült neuronokat ischaemia után.

“Ez az új tanulmány izgalmas, és összhangban van a Ginkgo és az ischaemiás károsodással kapcsolatos korábbi kutatások eredményeivel.”

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .