Miért van szüksége vitaminokra a nőknek?

A vitaminok nélkülözhetetlenek az egészséges életmód fenntartásához, és a nőknek különösen fontosak lehetnek a különböző életszakaszokban és körülmények között. Néhány ok, ami miatt a nőknek szükségük van vitaminokra:

  1. Terhesség és szoptatás: A terhes és szoptató nőknek különösen fontos olyan vitaminokat és ásványi anyagokat fogyasztaniuk, mint a folsav, vas, kalcium és D-vitamin a saját egészségük és a magzat fejlődése szempontjából.

  2. Hormonális egyensúly: A nők egészséges hormonális egyensúlyának fenntartásához szükség lehet bizonyos vitaminokra, például a B-vitaminokra és az E-vitaminra.

  3. Csonttömeg és szív egészség: A kalcium és D-vitamin fontos a csontok egészségének fenntartásához, míg az omega-3 zsírsavak és az antioxidánsok hozzájárulhatnak a szív egészségéhez.

  4. Általános egészség és vitalitás: A megfelelő vitaminbevitel segíthet az immunrendszer erősítésében, a bőr egészségének fenntartásában és általánosságban a test és az elme egészségének támogatásában.

Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy a vitaminokkal kapcsolatban mindenki egyéni igényekkel rendelkezik.

Vitaminok különböző igényekhez

A nők aktivitási szintje és általános egészségi állapota befolyásolhatja a táplálkozási szükségleteiket.

Nagyon aktív nőknek

Azoknak a nőknek, akik sokat sportolnak vagy fizikailag megterhelő munkát végeznek, több tápanyagot kell fogyasztaniuk az egészségük megőrzéséhez.

Egy 2014-es kutatás azt sugallja, hogy a női sportolók esetében nagyobb a D-vitamin és a kalcium hiányának kockázata. Ez a csontok gyengüléséhez és a sérülések nagyobb kockázatához vezethet.

Azoknál, akik nagyon aktívak, nagyobb a vashiány kockázata is.

Erős menstruációban szenvedő nőknek

Az erős menstruációból eredő túlzott vérveszteség vashiányhoz és vérszegénységhez vezethet. Azoknak a nőknek, akiknek rendszeresen erős menstruációjuk van, előnyös lehet több vasban gazdag étel fogyasztása vagy vaskészítmények szedése.

Terhesség és szoptatás

A diéta és a táplálkozás fontos a terhesség és a szoptatás szempontjából. A legtöbb követelmény általában magasabb ebben az időszakban.

A kutatók becslése szerint a D-vitamin-hiány a nők 18-84%-át érinti a terhesség alatt.

A legújabb kutatások szerint a nőknek körülbelül napi 4000 nemzetközi egységre (NE) van szükségük az optimális D-vitamin szint fenntartásához a terhesség alatt, és napi 6400 NE-re szoptatás alatt.

A kolin elengedhetetlen az anya és a magzat egészségéhez is. A tanulmányok szerint a legtöbb nő kolinbevitele a terhesség alatt az ajánlott napi 450 mg alatt van. Sok prenatális vitamin nem tartalmaz kolint.

A jód fontos az egészséges agy fejlődéséhez. Az ajánlott mennyisége 220 mcg terhes nőknek és 290 mcg szoptatóknak.

A folsav csökkenti a veleszületett rendellenességek kockázatát. A folsav napi ajánlott mennyisége 600 mcg a terhesség alatt és 500 mcg a szoptatás alatt.

Vegán vagy vegetáriánus étrend

A növényi étrendet követő nőknek meg kell tervezniük az étkezéseiket, hogy minden egyes tápanyagból elegendő mennyiséget fogyasszanak.

Például a B12-vitamin természetes módon csak állati termékekben fordul elő. Ezért előfordulhat, hogy a vegánoknak és vegetáriánusoknak kiegészítőket kell szedniük, vagy B12-vitaminnal dúsított ételeket kell fogyasztaniuk. Ilyenek például a reggeli gabonapelyhek és a tej alternatívái.

A vegetáriánus vagy vegán étrendben alacsony lehet a vas, a fehérje, a kalcium és a cink szintje. A hiányállapotok megelőzésének legjobb módja, ha kiegyensúlyozott és változatos étrendet követünk, amely olyan élelmiszereket tartalmaz, mint:

  • bab, borsó és hüvelyesek
  • teljes kiőrlésű gabonák
  • diófélék és magvak
  • szójatermékek
  • brokkoli
  • sötétzöld, leveles zöldségek, például spenót, kelkáposzta és mustárzöld
  • dúsított reggeli gabonapelyhek, italok és tej alternatívák

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .