Milyen vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége egy nőnek?

Az egyéni táplálkozási igények az életkortól és az általános egészségi állapottól függően változnak. Néhány követelmény kifejezetten a nőkre vonatkozik. Az, hogy a nőknek milyen vitaminokat kell naponta fogyasztania, függ attól, hogy milyen életszakaszban vannak.

A nők számára előnyös lehet bizonyos tápanyagok magasabb bevitele életük bizonyos szakaszaiban. Ez a cikk néhány olyan vitamint és ásványi anyagot mutat be, amelyekre egy nőnek az élet különböző szakaszaiban szüksége van.

A reproduktív évek

A fogamzóképes évek a pubertástól a menopauzáig tartanak. A menstruáció és a hormonális tényezők befolyásolhatják valakinek a táplálkozási szükségleteit ebben az időszakban.

B6-vitamin és D-vitamin

2017-ben tudósok egy csoportja publikált egy tanulmányt, amely több mint 15 000 ember adataira összpontosított. Eredményeik azt mutatták, hogy összességében a 19-50 éves nők, valamint a szoptató vagy terhes nők nagyobb valószínűséggel éltek táplálkozási hiányosságokkal, mint más csoportokban. Ez magában foglalta a B6-vitamin (pantoténsav) és a D-vitamin alacsony szintjét.

A 19-50 éves nőknek az ajánlások szerint napi 15 mg D-vitaminra van szükségük.

A B6-vitamin szükséglete a 19-50 éves korosztálynak napi 1,3 mg, terhesség alatt 1,9 mg, szoptatás alatt pedig napi 2 mg.

Jód

A jód elengedhetetlen a magzat agyának egészséges fejlődéséhez a terhesség alatt.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 2012-es országos felmérése szerint a 20-39 éves nők jódszintje alacsonyabb volt, mint bármely más  vizsgált korcsoportban.

Az ebbe a korcsoportba tartozók esnek a legnagyobb eséllyel teherbe. A jód napi ajánlott mennyisége ebben a csoportban 150 mcg, amely terhesség alatt 220 mg-ra, szoptatás alatt pedig 290 mg-ra emelkedik.

Folsav (B9-vitamin)

A folsav, más néven B9-vitamin, elengedhetetlen a reproduktív években. Csökkenti a magzati szövődmények kockázatát, különösen a gerincet és az agyat érintő szövődmények kockázatát, elősegíti a vörösvértestek képződését, és segíti a fehérje emésztését.

Az emberek gyakran szinonimaként használják a folsav és a folát kifejezéseket, pedig van különbség a kettő között.

A folsav a B9-vitamin általános kifejezése, amely a CDC szerint különböző formákban fordul elő. Természetes formában előfordul olyan élelmiszerekben, mint a bab, a zöld leveles zöldségek és a citrusfélék.

A folsav a folát szintetikus formája. Kiegészítőkben és egyes dúsított élelmiszerekben van jelen. A folát-kiegészítők alkalmazása segíthet megelőzni a magzat fejlődő gerincoszlopának vagy agyának problémáit.

Vas – a nőknek még fontosabb, mint gondolnád

Sok nő küzd vashiánnyal a reproduktív évei alatt. A vas egy ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen a reproduktív szervek és funkciók számára.

Fontos továbbá az alábbiakhoz:

  • energiatermelés
  • sebgyógyulás
  • immunfunkció
  • vörösvérsejt képződés
  • növekedés és fejlődés

A 19-50 éves nők esetében a vasi napi ajánlott mennyisége 18 mg. Terhesség alatt 27 mg, szoptatás alatt pedig 9 mg.

Menopauza utáni időszak

A menopauza közeledtével a táplálkozási igények megváltozhatnak. A csökkenő ösztrogénszint és az öregedési folyamat növelheti a különböző típusú hiányosságok kockázatát.

B6, B9 (folsav) és B12 vitamin fontos a nőknek

A B-vitaminok kulcsfontosságúak az általános egészség szempontjából. A menopauza után megnőhet a különböző B-vitaminok iránti igény.

A B6, B9 (folsav) és B12 vitamin segíti:

  • a vörösvérsejt termelését
  • az energiatermelést
  • a fehérje anyagcserét
  • a kognitív fejlődést
  • az idegrendszer működését

A kutatások azt is jelzik, hogy a B-vitaminok csökkenthetik számos olyan állapot kockázatát, amelyek az idősebb nőket gyakrabban érintik.

A B6-vitamin szükséglet 50 éves kor után 1,3 mg-ról 1,5 mg-ra emelkedik. Segíthet az immunrendszer támogatásában.

A B12-vitamin-hiány kockázata is nagyobb, bár az ajánlott bevitel nem változik.

Az idősebb felnőttek 10-30%-a nem jut elegendő B12-vitaminhoz, mert szervezetük nem tudja megfelelően felszívni. Ilyenkor érdemes étrend-kiegészítő formájában pótolni a B12-vitamint.

D-vitamin és kalcium

A menopauza idején csökken az ösztrogénszint, és nő a csontritkulás kialakulásának kockázata. Az oszteoporózis gyengíti a csontokat és növeli a törések kockázatát. A kalcium és a D-vitamin nélkülözhetetlen a csontok egészségének megőrzéséhez.

Ezért a nőknek gondoskodniuk kell arról, hogy olyan étrendet és életmódot alkalmazzanak, amely lehetővé teszi számukra, hogy fenntartsák e vitaminok megfelelő szintjét.

Vitaminok a nőknek, 70 év felett is

A D-vitamin elengedhetetlen a csontok egészségéhez, és segít fenntartani az izomtömeget. Az életkor előrehaladtával az emberek természetes módon elkezdenek veszíteni a csont- és izomtömegükből. A 70 év felettieknek több D-vitaminra van szükségük, mint a fiatalabbaknak.

A napfény biztosítja az ember D-vitaminjának nagy részét abban az esetben, ha kellő időt töltünk fedetlen bőrfelülettel a napon. De a D-vitamin étrend-kiegészítő formájában is elérhető.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .