Ásványi anyag hiány? Mitől? Hogyan?

Látszólag mindenkinek hiánya van ásványi anyagokból, legtöbbször a cinkből és a magnéziumból, de gyakran más fontos makro- vagy mikroelemből is. Ennek legfőbb oka, hogy az ételeink ezen tápanyagtartalma jelentősen lecsökkent a gazdálkodási és a kereskedelmi módszerek megváltozása miatt. Hogyan alakul ki a hiány?

Élelmiszer feldolgozás – az ásványi anyag tartalom 90%-a elvész

Amikor az élelmiszeripar a gabonákat feldolgozza, az ásványi anyag tartalmuk több, mint 90 százalékát eltávolítja. A maradék liszt gyakorlatilag nem felel meg emberi tápláléknak, mert mesterségesen hiányt okozunk vele. Emiatt aztán „dúsítjuk” őket mesterséges vitaminokkal, hogy valamennyire megfeleljenek annak a kitételnek, hogy ne azonnal okozzanak betegséget, csak hosszabb távon és a marketingeseink dolga is könnyebb legyen, amikor a haszontalan ételeiket olyan jól hangzó jelzőkkel illethetik, mint „megemelt B-vitamin tartalommal…”.

Mit találunk a boltokban?

Egy mai élelmiszerbolt 90%-ban vagy még nagyobb arányban ilyen feldolgozott élelmiszereket tart. Ezeket fogyasztva anélkül, hogy kiegészítené superfoodokkal az átlag fogyasztó nem jut hozzá olyan fontos ásványi-anyagokhoz, mint a cink, a kalcium, kálium vagy a magnézium, nem is beszélve a nyomelemekről. Még rosszabb a helyzet azoknál, akik a divatos low-carb diétákat űzve elsavasítják a testüket. Ezzel egyrészt megemelik annak kalcium és magnézium igényét, másrészt ezzel egy időben szinte teljesen kivonják ezeket a táplálkozásukból. Bár technikailag ők a fokozott tejtermék-fogyasztásukkal megnövelik a kalcium bevitelüket. Ez egyrészt nem arányos a savasodás miatt megnövekedett igényekkel, másrészt hiányzik a kalcium beépüléséhez szükséges magnézium és D-vitamin.

Az eredmény: elgyengülő csontok és izomzat

Ezekben az emberekben az egyetlen közös, hogy igen komoly ásványi-anyag kiegyensúlyozásra lenne szükségük. Több cink, több magnézium és jóval több nyomelem, valamint egy olyan kálium és kalcium forrás, ami nem igényel több kalciumot az emésztés során, mint amennyit tartalmaz.  Ez az, amire szükségük lenne, nem kevesebb. Ez sajnos az egész társadalom szintjén jelenlévő probléma. Alig találni olyan embert, akit ne érintene az ásványi-anyag hiánya.

1-2 kiváló ásványi anyag forrás

A Chlorella és a Spirulina alga segítéségével azonban ez a probléma megszüntethető, mivel ez a két superfood bőségesen tartalmaz ásványi anyagokat. Egy gramm Chlorella messze több kalciumot tartalmaz, mint ugyanennyi tej. Olyan sokszor hallottuk a reklámot, hogy „a tej kell az erős csontokhoz”, hogy meglepődnénk, ha látnánk, hogy a Chlorella kalcium és magnézium tartalma mennyivel jobb a csontoknak.

A klorofillban gazdag növények (mint a spirulina és a Chlorella alga) nagyon jó forrásai a magnéziumnak. A klorofill szinte mindenben megegyezik a vér hemoglobinjával, csak vas helyett magnéziumot tartalmaz. A mikroalgák egyben sok kalciumot is tartalmaznak. A magnézium és más egyéb összetevők miatt ez a kalcium egy nagyon jól hasznosuló forma, ezért azt állíthatjuk, hogy minden mikroalga kitűnő kalciumforrás is egyben.

Szabó Zsófia szerzőről

2 thoughts on “Ásványi anyag hiány? Mitől? Hogyan?”

 1. Kedves Zsófia!
  Olvasni szoktam a cikkeit, érdekesek, nagyon hasznosak. Kérdésem lenne. Vége, hossza nincs a különböző fórumukon a magnézium szedésének fontosságáról, annak ellenére, hogy a szervezet magnézium szintjét nem tudják meghatározni az elérhető laboratóriumi vizsgálatokon belül. Természetesen a vér magnézium szintje mérhető. Mi van akkor, ha a magnéziumhiány tüneteinek szokásos felsorolása alapján nem tapasztalom magamon egyik jellemző tünetet sem, a vérem magnézium szintje jó, de azért csak szedjem a magnéziumot. Persze a kalciummal is hasonló a helyzet. A kalcium hiánynak is vannak tünetei a szakirodalom szerint, de ott legalább a csontsűrűség mérése adhat valami támpontot, egyébként javasolt, hogy azt is szedjük. Az étrendről most nem beszélnék. Üdvözlettel: W. Eszter

  1. Kedves Eszter!
   Először is köszönjük a kedves szavakat, örömmel olvastam, hogy hasznosnak találja a cikkeinket. Ami pedig a továbbiakat illet, tény, hogy nem vagyunk egyformák, másképp működünk ön is, és én is. Az emberek nagyon nagy százalékának gondot okot, hogy megfelelő mennyiségű magnéziumhoz jusson. Nekem például különösen nehéz, az átlag felett fogyasztok ahhoz, hogy jó legyen.
   Csak gratulálni tudok Önnek, ha semmilyen betegsége nincs, mert akkor valamit nagyon jól csinál. Jól táplálkozik és ha szed valami kiegészítőt, azt jól választotta meg.
   Tény, hogy a vérből nyert adatok ennél a két elemnél semmit nem érnek. A csontsűrűség mérés sem a kalciumnál, mivel régóta bizonyított, hogy nem a kalcium hiánya miatt veszítjük a csontjainkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .