Kulcs a betegségek megelőzésében

megelőzésében

A Reuters 2010. augusztus 23-i cikkében jelent meg a közlemény, hogy több mint 200 olyan helyet találtak az emberi genomban, amelyikre közvetlen hatással van a D-vitamin. Az emberi géntérkép elkészítése több mint egy évtizednyi munkájába került több tízezer kutatónak és bátran állíthatjuk, hogy ha valami, akkor ez megérte. Milyen betegségek megelőzésében segít a D-vitamin?

Mióta tudjuk azt, hogy génjeink melyik szakasza milyen betegségekért felelős, felgyorsult annak vizsgálata is, hogy ezeket a genomszakaszokat milyen hatások képesek befolyásolni előnyösen vagy hátrányosan. Meglepő módon ezen génszakaszok között olyanok is vannak, mint a rák, az 1-es típusú diabétesz, a reumatikus ízületi gyulladás és számos autoimmun betegségekkel összefüggő szakaszok.


Csökkentsük felére az egészségügyi kiadásokat

A Reuters cikk véletlen vagy szándékosan elferdíti azt, hogy az eredeti kutatási adatban a több mint 200 egészen pontosan 2776-ot jelent. Ennyi helyet találtak a génjeinkben, amire hatással van a D-vitamin és ebből 229-ről mutatták ki, hogy jelentős hatással bír rájuk. Az utóbbi években a D-vitamin számos kutatás fő témája volt. Több mint 800 tanulmány érhető el csupán azzal kapcsolatban, hogyan csökkenti felére a rákos megbetegedéseket az optimális D-vitamin ellátottság. Mérések igazolták, hogy középkorú és idősebb emberek esetén 43 százalékkal csökkentette a szív és érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét. Majdnem felére! Tudja Ön, hogy miből tevődik össze az a horribilis összeg, amit a magyar egészségügy életben tartására fizetünk részben külföldi hitelekből? Nagyrészt a D-vitamin hiányából kialakuló krónikus betegségek kezeléséből.


Válasszon egy Önnek tetsző betegséget

A teljesség igénye nélkül felsorolnék párat azon betegségek közül, amikre hatással van a D-vitamin, ha másként nem, közvetlenül a génjeinken keresztül: Rák szinte minden formája, Magas vérnyomás, Szívbetegség, Autizmus, Túlsúlyosság, Reumatikus elfajulások, Szklerózis multiplex, Crohn-szindróma, Megfázás és influenza, Tuberkulózis, Demencia, Ekcéma, Álmatlanság, Halláskárosodás, Izomfájdalom, Csontritkulás, Makula degeneráció és látásromlás, Terméketlenség, Asztma, Migrének, Depresszió, Alzheimer-kór, Skizofrénia és számos szív- és érrendszeri elváltozás.

Dr. William Grant végzett egy elemzést a közelmúltban, amiből az derült ki, hogy csupán ennek az egyetlen létfontosságú tápanyagnak a megfelelő mennyiségű adagolásával 30%-al lenne csökkenthető a rákos elhalálozások száma. Ma, amikor azon aggódunk, hogy a magyarság létszáma rohamosan fogy, csupán azzal meg tudnánk állítani a fogyást, hogy elegendő d-vitamint adnánk mindenkinek. Mivel több mint harmincezren halnak meg évente csupán rákban itthon, elgondolkodtató lenne mi kerül többe? Az ingyen d-vitamin vagy a szociális programok, amitől a népességfogyás megállítását reméljük.


Honnan szerezzünk D-vitamint?

Ugye azt állítottam, feljebb, hogy ingyen van. Ez sajnos csak részben igaz. Azon a szélességi körön, ahol mi élünk, napsütésből csak április végétől augusztusig jutunk elegendő D-vitaminhoz. A legjobb időpont a délelőtt tíz és délután kettő közti időszak. Ez éppen az az időszak, amitől óva intenek ortodox bőrrák szakértők. De sajnos a bőrünknek egészséges UV-B sugárzás sokkal hamarabb csökken a töredékére ahogy a nap megy lefelé az égen, mint a káros UV-A. Emiatt tapasztaljuk azt, hogy télen egy síelést követően úgy ég le a bőrünk, hogy semmi D-vitamin termelés nem történt közben. Az időtartam nagyon fontos. Általában elmondható, hogy valahol 10 és 20 perc között van. Akinek világos a bőre, annak inkább a 10 perc a megfelelő, akinek sötétebb, annak több időre van szüksége. A bőrfelület legalább 40%-a legyen napfények kitéve. A fedetlen kar és arc kevés. A fenti expozíciós időkön túli napozásnak már nincs jelentős egészség javító hatása és a D-vitamint sem termeli a szervezet minden határon túl. A rendszeresség fontosabb, mint az, hogy időnként jól megsüttessük magunkat.

A fennmaradó hónapokban és borult napokon marad a D-vitamin tartalmú étrend és az étrendkiegészítő kapszulák. Ma már ezzel foglalkozó orvosok is egyet értenek abban, hogy a korábban ajánlott napi 400 nemzetközi egység D-vitamin fogyasztás nem elegendő az egészség fenntartásához. A legújabb ajánlások 35NE D-vitamint javasolnak testsúly kilogrammonként. Ez egy átlagos felnőtt esetén 3000NE naponta.

Az egyetlen megbízható mód annak eldöntésére, hogy Ön vagy családtagja elegendő D-vitaminhoz jut a vér D-vitamin szintjének mérése laborvizsgálatkor. Az optimális érték 50-70ng/ml között mozog.


Forrás: Ramagopalan SV, Heger A, Berlanga AJ, Maugeri NJ, Lincoln MR, Burrell A, Handunnetthi L, Handel AE, Disanto G, Orton SM, Watson CT, Morahan JM, Giovannoni G, Ponting CP, Ebers GC, Knight JC.: A ChIP-seq defined genome-wide map of vitamin D receptor binding: Associations with disease and evolution. PubMed PMID: 20736230

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .