Édesen egészséges?

Az édesítőkben egy a közös: mindegyik édes. Amiben viszont különböznek, hogy mindegyik másként édes. Hasonlítsuk össze a nádcukor és a méz ízét, vagy a juharszirupot a fruktózzal Az ízük és az édességük mértéke eltér. Másként kell adagolni, más a kalória tartalmuk és más ízhatást kapunk ha ételekbe, italokba keverjük őket. Így van ez a Steviával is. Mi a stevia?

A Stevia egy dél-amerikai gyógynövény, mely természetéből eredendően édes. A növény kivonatait (port, szirupot, tablettát, szirupot) és a szárított tealeveleket a világ minden táján széles körben használják édesítésre (a kivonatok 30-300-szor édesebbek a nádcukornál) és gyomorbántalmak kezelésére. Az ázsiai országokban a Stevia évtizedek óta elfogadott és ismert: használják üdítőitalok, cukormentes rágógumik, joghurtok, savanyúságok, zöldségek, szárított tengeri gyümölcsök és sütemények édesítésére.

Számos édesítőszerrel szemben a Stevia előnye, hogy kalória-és szénhidrátmentes, nulla a glikémiás indexe és sütésnél-főzésnél 198 fokig megtartja az édes ízét.

Gyakran ismételt kérdések a steviával kapcsolatban:

Mennyi kalóriát tartalmaz a Stevia?

A tiszta 100%-os kivonat gyakorlatilag nullát. A Stevia kivonat nem szívódik fel a bélrendszerben és az enzimek sem képesek lebontani. A vastagbélben található baktériumok azonban képesek szteviol-lá és cukormolekulákká alakítani.

Ez azt jelenti, hogy ha egy átlagos ember napi cukorbeviteli adagját teljes mértékben steviával helyettesítenénk ( 131 gramm cukor/nap), akkor az hozzávetőlegesen 430 mg stevia kivonatnak felel meg. Ebből a vastagbélben 240 mg glükóz keletkezik. Ennek a mennyiségnek a harmadát a bélbaktériumok lebontják, a másik harmada kiürül és kb harmada szívódik fel a bélfalon keresztül, ami 80 mg-nak felel meg. Ez a mennyiség napi 0,3 kcal-nak felel meg. Szóval elhanyagolható mennyiség.

Cukorbetegek használhatják a Steviát?

Mivel a Stevia nem emeli meg a vércukor szintet ezért a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják. Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy a 2-es típusú cukorbetegség esetében a vércukorszint szignifikáns csökkentését eredményezi.

Van különbség a Stevia és más édesítőszerek között?

A Stevia egy természetes, növényi alapú édesítőszer. A legtöbb édesítőszer mesterséges úton előállított. A Stevia magas hőmérsékleten is stabil marad, így alkalmas sütésre és főzésre is, míg számos édesítőszer kb. 70-80 Celsius fok felett jelentős mértékben veszít az édességéből. Klinikai tesztek kimutatták, hogy a Steviának egészségügyi szempontból jótékony hatásai vannak. Ez más édesítőkről általában nem mondható el.

Használható a stevia sütésre / főzésre?

Igen. A Stevia molekulák olvadáspontja kb. 198 Celsius fok. Ezen a magas hőmérsékleten sem bomlik el, csak minimális mértékben veszít az édességéből. A molekulák összetétele különböző pH viszonyok között sem változik meg. Nyugodtan alkalmazható sütésre és főzésre is.

Stevia, sztívia, édes és egészséges, természetes édesítőszer

 

Névjegy Vitaminkirály (MJ)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.