C-vitaminnal a vírusok ellen

C-vitamin – Minden az adagolástól függ

Az állatokéval ellentétben a mi szervezetünk nem képes C-vitamin előállítására. Így azt táplálkozással és táplálékkiegészítőkkel kell a testünkbe juttatnunk. Mennyi C-vitamint is kellene szednünk, hogy hatékony legyen a vírusok ellen?

A kérdés körül forgó állandó vitáknak azzal vethetünk véget, ha megnézzük, hogy az állatok szervezete mennyi C-vitamint termel. A válasz pedig: meglehetősen sokat. Legtöbb állat az emberi testtömegnek megfelelő napi 5000-10 000 milligrammot termel. Nem valószínű, hogy az állatok az evolúció során úgy fejlődtek volna, hogy ennyi C-vitamint állítsanak elő, ha nem lenne rá szükségük, és nem hasznosítanák azt. Valójában az emberi test számos szövetében 25-szörös, a vérben pedig ennél is magasabb a C-vitamin koncentrációja.

Kinek mennyi a C-vitamin szükséglete?

A genetikának és az egyéni biokémiának köszönhetően mindenkinek más lehet a C-vitamin szükséglete. Ezen kívül mindannyian másfajta stresszhatásnak tesszük ki a szervezetünket, és persze más ételeket fogyasztunk. Ebből következik, hogy egy felnőtt egészségének megőrzéséhez szükséges mennyiségű aszkorbinsav napi 2000 és 20 000 mg között mozog. Linus Pauling 18 000 mg C-vitamint szedett naponta. Bár gyakran kinevették emiatt, érdemes megjegyezni, hogy bármely kritikusánál kettővel több Nobel-díjat tudhatott magáénak. 93 éves korában halt meg. Pauling egyik kollégája, a szintén orvosként dolgozó Abram Hoffer is megadózisokban szedte a C-vitamint. Ő 55 éves orvosi gyakorlata során több ezer betegét is sikeresen gyógyította vele. Dr. Hoffer 91 évesen halt meg.

A C-vitamin szerepe a vírusok ellen

Amikor vírusos fertőzéssel kell harcolnunk, C-vitamin szükségletünk testünk immunműködésének, egy esetleges sérülés, a fertőzés, és az olyan környezeti méreganyagok függvényében, mint például a cigarettafüst, ugrásszerűen megnövekedhet. Megfelelően magas mennyiségben az aszkorbinsav hatékony a vírusok ellen, megelőzheti a vírusos megbetegedést, és nagyban meggyorsíthatja a felgyógyulást az akut vírusos fertőzésből. Egyesek számára talán meglepő, hogy mindezt már a 40-es években is megfigyelték, majd az elmúlt 60 év során újból és újból igazolták olyan orvosok, akik a betegeiknél az aszkorbinsav megadózisainak köszönhetően gyors és teljes gyógyulásnak voltak tanúi. A gyógyításban hatásos adag megfigyelés és béltolerancia függvénye. A megfigyelés lényegében annyit jelent, hogy “elég C-vitamint veszünk be ahhoz, hogy tünetmentesek legyünk, bármekkora adagot is jelentsen az”. A béltolerancia pedig pontosan azt jelenti, aminek hangzik: a bélből anélkül felszívódó mennyiség, hogy túl laza székletet okozzon. A nagyon magas adag, mint amilyen az egy napra elosztott 30 000-200 000 mg, figyelemre méltóan nem mérgező hatású, és az orvosi megfigyelések szerint olyannyira sokféle vírusos betegséget gyógyít meg, mint az általános meghűléses megbetegedések, az influenza, a hepatitisz, a vírusos tüdőgyulladás, sőt még a járványos gyermekbénulás is.  (nagyobb adagok intravénásan) ref: Dr. Frederick R. Klenner’s Clinical Guide to the Use of Vitamin C című írását. www.seanet.com/~alexs/ascorbate/198x/smith-lh-clinical_guide_1988.htm)

Az aszkorbinsav vírusölő hatásának mechanizmusai

A C-vitamin vírusellenes és vírusölő hatásának számos mechanizmusa ismeretes vagy vezethető le számos tanulmányból. Az aszkorbinsav antioxidáns tulajdonsága redukáló környezetet hoz létre a vérkeringésben és a szövetekben, ezzel serkentve a szervezet gyulladásra adott oxidatív stresszállapotát, mely így száll harcba a stresszállapotokban felszaporodó mikrobákkal és vírusokkal. Kimutatták, hogy az aszkorbinsav olyan különleges vírusgátló hatással is rendelkezik, melynek során hatástalanítja a vírusok RNS-ét vagy DNS-ét , vagy a vírusok összekapcsolódását.

A C-vitamin az immunrendszer számos funkciójára is kedvezően hat. Az aszkorbinsav serkenti az interferon termelődését, mely segít annak megelőzésében, hogy a sejteket vírus fertőzze meg. Az aszkorbinsav elősegíti az ellenanyagok tevékenységét, megadózisban pedig a jelek szerint szerepet játszik a mitokondriális energia létrehozásában. A falósejtek működését is serkentheti, mely szervezetünk módja a vírusos részecskék és más nem kívánatos felesleges anyagok eltávolítására. A fehérvérsejtekben, melyek a test mindenféle típusú fertőzése elleni védelméért felelősek, a plazmaszint akár 80-szorosára képes koncentrálódni az aszkorbinsav, így azok elégséges C-vitamin bevitel esetén hatalmas mennyiségben képesek a fertőzés helyére szállítani az aszkorbinsavat. Az immunreakcióban résztvevő számos sok tényezőt, a B-sejteket, T-sejteket, NK sejteket, valamint a citokintermelést ( citokin: a jelzőmolekulák egy fajtája, amely a sejtkommunikációban játszik alapvető szerepet.) is serkenti az aszkorbinsav, melyek közül mind lényeges szerepet játszik az immunreakció során. Ráadásul az aszkorbinsav segít az oltás utáni immunreakció kialakulásában is.

Összefoglalás

Nagy dózisokban a C-vitamin hatásos a vírusok ellen, segít a vírusos fertőzés megelőzésében és a gyógyulásban is. Számos mechanizmust ismerünk, melyek között megtalálhatóak a vírusok szaporodását gátló folyamatok, valamint a szervezet sejtjeinek immunrendszerére jellemző funkciók serkentése. Ha megfelelő adagban és időben vesszük be, az aszkorbinsav a legjobb eszköz az akut vírusos megbetegedések gyógyítására.

forrás: tenyek-tevhitek.hu

Magosi Judit szerzőről

2 thoughts on “C-vitaminnal a vírusok ellen”

 1. Tisztelt Vitaminkirály!

  Én csak annyit szeretnék kérdezni, ha én magas mg. adagban szedem az aszkorbinsavat, naponta háromszor, nem
  károsodik pl. a vesém? Mert én ilyent hallottam, hogy vese károsodás lehet belőle.
  A fiam egyébként naponta több ezer mg. szed belőle.
  És még egyet az L. jelzésű valóban jobb, mint amire nincs feltüntetve az L. jelzés?

  Kedves válaszukat előre is köszönöm.

  Dobos Ferencné

  1. Kedves Dobos Ferencné! A C-vitamin csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát. Itt olvashat róla: http://www.naturhirek.hu/2013/09/24/a-c-vitamin-csokkenti-a-veseko-kialakulasanak-kockazatat/
   A másik kérdés megértéséhez pedig egy másik cikket javaslok. Az étrend kiegészítőkben L-aszkorbinsav van (Aszkorbinsav = E-300 = L-aszkorbinsav.) Van aki feltünteti van aki nem. Ugyanaz. Itt olvashat róla: http://vitaminkiraly.hu/termeszetes-vagy-mesterseges-c-vitamin/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .