Nem gyógyítható, de jól kezelhető?

Aki évek, vagy gyakran évtizedek óta él együtt egy betegséggel hajlamos elhinni, hogy nem gyógyítható. Ezt erősíti meg bennünk minden nap a gyógyszeriparral együttműködő orvostársadalom, akik még egy hangzatos kifejezést is kitaláltak a probléma magyarázatára: “nem gyógyítható, de jól kezelhető“. Mit jelent ez józan paraszti megfogalmazásban?

Nagy baj van. Az orvostudomány a krónikus betegségek esetében meg van győződve arról, hogy nem lehet meggyógyulni és tevékenységét kizárólag a testi szenvedés enyhítésére és megnyújtására fókuszálja.

Nézzen meg néhány példát, amiket pár perc alatt találtam a Google segítségével:

informed_colitis    egeszsegkalauz_HPV   http://vitaminkiraly.hu/wp-content/uploads/2017/11/drvamos_vernyomas_1.png

oeti_diabetesz_nincstalalat    webbeteg_pajzsmirigy  mon_cukorbetegseg

  hazipatika_magasvernyomas drtihanyi_pajzsmirigywebbeteg_asztma

Nincs önnek olyan érzése, hogy ez egy vers refrénje?

Szinte mindegy, mi a betegség, a “nem gyógyítható, de jól kezelhető” a versszak utolsó mondata.

Orvosaink ennek értelmében fogadják betegeiket és írják fel nekik a gyógyszereket, amikről ők is pontosan tudják, hogy nem “gyógy”-szerek, csupán enyhítik a tüneteket és elviselhetőbbé teszik az életet, miközben a test öngyógyító képessége által magától meggyógyul.

A test egy öngyógyító gépezet

Ez a mai jó hír. Az Ön teste egy öngyógyító gépezet, ami – hacsak nem ment át rajta egy teherautó – képes arra, hogy sejtről-sejtre megújítsa és rendbe hozza magát. Ehhez mindössze némi támogatásra lenne szüksége, amit jellemzően nem kap meg a kezelés során.

Mi segíti az öngyógyító gépezetet?

Elég széles a választék. Vannak igazi csodaszerek, tápanyagok, gyógynövények.

Jelentős javulást érhet el aki egyszerűen felhagy eddigi fogyasztási szokásaival és áttér az ipari élelmiszerekről saját készítésű friss ételekre. Néha egy pénteki böjt, vagy egy kihagyott ebéd képes látványosan javítani valaki energiaszintjét. Ugye egyet tud érteni velem, hogy nem a kihagyott ebéd gyógyít? Hiszen az éppenséggel kimaradt. Ismét csak a test öngyógyító képessége éled fel, talán azáltal, hogy nem kell a nitrites pác-sóval foglalkoznia pár órán át. Néhány éve elindult a 25nap.hu oldalon az a program, ami segítségével sok ember lett gyógyszermentes és inzulinmentes, pedig korábban őket is a “nem gyógyítható, de jól kezelhető” kategóriába sorolta be az orvosa. Ennek az ingyenes programnak nincs más eleme, mint étkezési és mozgási szokások megváltoztatása. Nincs benne “gyógyszer”, a cukorbetegek mégis meggyógyulnak tőle.

Cukorbetegség gyógyítható

 

Magosi Judit szerzőről

One thought on “Nem gyógyítható, de jól kezelhető?”

  1. Egyet értek azzal, hogy az étkezés és a mozgás sokat tudnak segíteni. Erre két saját példám van:
    Nekem 20 éve folyamatos problémám volt azzal, hogy teljesen váratlan időpontokban, illetve amikor már dolgoztam, rendszeresen ebéd után 1 órán belül hasmenésem volt. Néhány éve kivizsgáltattam, hogy mi lehet a gond. Laktózérzékenységre gondoltam, de mint kiderült se a tejre, se a többi vizsgálatban szereplő ételre nem vagyok allergiás, és más egyéb erre vonatkozó szervi problémát nem találtak. Ráfogtuk arra, hogy a stressz okozza (tényleg elég stresszes vagyok). Próbálkoztam magnéziumot szedni, ez úgy nézett ki, hogy rendben tart, viszont amikor áttértünk a fehér kenyérről a teljes kiörlésűre, megint jöttek a problémák. Aztán egyszer találtam az interneten “Edd magad egészségesre” címmel egy videót, amiben egy orvos, aki alternatív gyógyászattal is foglalkozik, elmondja a helyes étkezés szabályait. Ebben semmi extra, semmi gyógyszer, semmi keleti hókuszpókusz nincs! Azóta igyekszem betartani ezeket a szabályokat, és azóta nem megy a hasam. Csak akkor van gond, hogyha nem tartom be a szabályokat.
    A másik eset: utóbbi időben észrevettem, hogy étkezések alkalmával szédülök. Kérdeztem az orvost, aki azt mondta, hogy ez azért lehet, mert evés közben leesik a vérnyomásom, de ha iszok koffeint, akkor helyreáll. Én nem nagyon szerettem volna rászokni a kávéra (egyébként sem kávézom), vagy a fekete teára, a sok csokit, pedig a fenti egészséges étrend nem engedi. Viszont kitaláltam, hogy a szokásos esti 20 perc torna mellett (ami már eddig is helyrehozta a megmagyarázhatatlan mellkasszorításomat), reggelente csinálok 10 perc tornát. Úgyhogy ha nem maradnak el a tornák, akkor nem szédülök evés közben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .