Egészséges testsúly és szépség?

Egészséges testsúly tengeri hínárral

Létezik egy tápanyag, ami nagy figyelmet kapott attól kezdve, hogy felfedezték, hogy hiánya igen súlyos betegségeket okoz. Viszont nem lehet túlságosan hangsúlyozni, hogy fontossága még a mai napig erősen alul értékelt.

A jód kritikus tápanyag a testsúly és szépség szempontjából

Miközben azt mindenki tudja, hogy a pajzsmirigy által termelt hormonok fontos összetevője, de azt már sokkal kevesebbszer halljuk, hogy hiánya azt eredményezi, hogy valaki képtelen lefogyni, miközben alig eszik, vagy fakó, fénytelen lesz a haja és hullani is fog. Ráadásul a megfelelő mennyiségű jód hiányának az is lehet a következménye, hogy szürkül a bőrtónus, alacsony energia-szintet okoz, nehéz alkalmazkodást a környezeti hőmérséklet változásához, rossz koncentrációt, székrekedést, depressziót, és a szélsőséges fáradtságot is. Érdemes lenne ezt egy kicsit megvizsgálni.

Jódszegény táplálkozás

Az egészség tudatos emberek is meglepve tapasztalhatják, hogy még a biotermesztésből származó ételek (növényi és állati eredetű) is jód hiányosak lehetnek, amennyiben hazánkban termelték őket.  Az itt termesztett növények és a velük táplált állatokból készült termékek is jódszegények. A táplálékból tehát nem jutunk elegendő jódhoz. A 40-es években hozták forgalomba hazánkban a jódozott sót. Sokáig úgy tűnt, megoldja a jódhiányt. Azonban a magas vérnyomásban, vesebetegségben szenvedőknek sószegény, vagy teljesen só nélküli étrendet ajánlanak az orvosok, így kevés a bejutó jód is. Azzal is szembesültek, hogy a jódozott só sok embernél allergiás tüneteket, jódérzékenységet váltott ki. Vannak jódtabletták is, ennek szedésével előfordulhat túladagolás, ami ugyancsak veszélyes. A tudatos vásárlók pedig tengeri sóra váltottak, ami megint csak nem tartalmaz elegendő jódot.

Az Alternative Medicine Review, júniusi kiadásában jelent meg egy írás, ami szerint a jód-hiányában kritikus a terhesség. Idegrendszeri károsodást okozhat a magzati fejlődés, valamint a szoptatás ideje alatt.

A várandós nők, az idősek és a serdülők sokkal hajlamosabbak a jód hiányra. Több nő, mint férfi szenved jódhiányban. Az alacsony pajzsmirigy működés mellett a jód-hiány tünetei közé tartozik a depresszió, a súlygyarapodás, a gyenge szívverés, a száraz haj és bőr, a lábak duzzanata, csökken a koncentráló képesség, izomgörcsök, puffadtság, vagy a szem duzzanata, valamint a krónikus fájdalmak. A fáradtság gyakori tünet, amelyre az jellemző, hogy a jódhiányos ember elalszik, amikor nem aktív. Gyakori tünet még a túlérzékenység a hidegre, vagy túl hideg kezek és lábak.

A Kelp nevű tengeri hínár a legjobb jód pótló étrend-kiegészítő. A jód fehérjéhez kötve fordul elő benne, amiből a szervezet a szükségleteinek megfelelően szabadítja fel a jódot.

Névjegy Vitaminkirály (MJ)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.