40%-kal kevesebb szívroham

Szívroham és érelzáródás ellen

Havi egy nap böjt 40%-kal csökkentheti az esélyét az érelzáródásnak, derült ki egy kutatásból, melyet Utah Egyetem közölt az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association) néhány éve tartott konferenciáján. Miért vezethet a böjt a szívroham és a szívbetegségek csökkenéséhez?

A kutatók először arra figyeltek fel, hogy a betegnyilvántartásban a mormonok között sokkal kevesebb az ilyen megbetegedés, mint a nem mormonok körében Utah államban. Ezután megvizsgálták az érelzáródásos esetek dohányzási szokásait is.

A kutatók ezután felmérést végeztek 515 emberrel, akiknek 92%-a mormon vallású volt. A résztvevőket kikérdezték a vallási szokásaikról, beleértve a rendszeres böjtöt, a koffein és az alkohol kerülését, a pihenőnapok betartását és az egyházuk támogatását pénzzel vagy karitatív munkával egyaránt.

Van összefüggés a szívroham és a böjt között?

Az öt különböző vallási gyakorlatból csupán a böjtnek volt kimutatható kapcsolata a szívbetegségekkel. A rendszeresen böjtölők közül 59%-nak alakult ki szívbetegsége, a nem böjtölők közül 67%-nak. A különbség akkor is hasonló maradt, amikor az eredményeket korrigálták a kor, testsúly és egészségi státuszok (diabétesz, magas vérnyomás) szerint.

A kutatást vezető Benjamin Horne szerint nem teljesen tiszta számukra, hogy miért vezet a böjt a szívbetegségek csökkenéséhez. Volt olyan feltételezésük, hogy a böjt rendes betartása összefügghet a jobb önkontrollal az étkezésben is, de az is lehet, hogy ennél sokkal közvetlenebb a kapcsolat.

Amikor a test nélkülözni kénytelen az ételt és főként a cukrot, megállítja az inzulin termelését. Ez megelőzheti az inzulin érzékenységgel kapcsolatos betegségeket, mint a 2-es típusú diabétesz, ami rizikó faktora a szívbetegségeknek.

Stevia, sztívia, édes és egészséges, természetes édesítőszer

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .