Vöröset vagy fehéret?

A karácsonyi menüben sokféle étel szerepelhet, de mindegyikhez más és más kísérő illik, csak a példa kedvéért, halászlé mellé vörösbor, rántott ponty mellé fehérbor passzol. Ám ha tisztán egészségmegőrzés szempontjából vizsgáljuk a dolgot, azt kell mondanunk, hogy a vörösbor jobb választás mint a fehérbor. Ezt támasztja alá egy közelmúltban készült felmérés és egy klinikai kísérlet egyaránt.

A felmérésben egészségüket fontosnak tartó és alkalmanként bort is fogyasztókat kérdeztek meg arról, hogy melyiket választanák. Több mint 70%-uk a vörösborokat részesíti előnyben és ez így is van rendjén.

Az említett kutatásban pedig egereket etettek annyi vörösborból kivont rezveratrol nevű hatóanyaggal, ami nagyjából két pohár vörösbornak felelt meg. Ez 50%-al csökkentette a rák kialakulásának esélyét náluk.

Rezveratrol a borban a csodaszer

Persze nem egészséges naponta alkoholt fogyasztanunk annak érdekében, hogy megvédjük magunkat a ráktól vagy a szív- és érrendszeri betegségektől. A vörösborok egészségmegőrző hatásáért felelős rezveratrol megtalálható az áfonyában, málnában, szederben és a szőlőben is. Nem csak a gyümölcsben, hanem a levelében – sőt az a helyzet, hogy a levelében és a magjában több van, mint a szőlőben vagy a borban.

Ha nincs kedved vagy lehetőséged naponta borozni (és nem is ajánljuk) ne ess kétségbe. Ha a szőlőmag kivonat készítményeket választod, akár egy egész havi rezveratrol adagot be tudsz szerezni mindössze egy üveg jó bor áráért!

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .