B-vitaminokkal a civilizációs betegségek ellen

Civilizációs betegségek és B-vitamin

A szívinfarktus, a gutaütés, a trombózis – igen veszélyes civilizációs betegségek. A panaszokat kiváltó dohányzás, alkoholizmus és helytelen táplálkozás mellett a tudomány felfedezett még egy vétkest.

Az iparosodott országokban az érelmeszesedés ma már az egyik leggyakoribb halálok. A számadatok kétségbeejtően sokkolóak. 1996-ban a halálesetek 54,6 százaléka írható a számlájára. Az érelmeszesedés során a véredények belső burkolata megsérül, felületén lerakódások képződnek, melyek akadályozzák a véráramlást, és ezáltal csökkentik az érintett testrész oxigénellátását. Attól függően, hogy ez hol játszódik le a szervezetben, a következmények sokrétűek lehetnek, például: alsó végtagi trombózis, szívinfarktus, gutaütés (az iparosodott országokban a harmadik leggyakoribb halálok és a maradandó károsodások leggyakoribb oka), vagy az elbutulás különböző formáit idézheti elő. Ráadásul a betegek kétharmadára ezt követően még újabb kellemetlenségek várnak.

A civilizációs betegségek rizikótényezői

Sok rizikótényezőt már eddig is ismertünk, így a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást, a magas koleszterinszintért felelős helytelen táplálkozást, a magas vérnyomást és nem utolsósorban a cukorbetegséget. Mindez azonban csak a szóban forgó betegséggel kapcsolatos esetek csupán 30-50 százalékára ad magyarázatot. A többi megmagyarázhatatlan eset okai után kutatva a tudósok egy újabb nyomra leltek. A vétkes a homocisztein (Hcy) nevű, szervezetünk számára nélkülözhetetlen fehérje, mely normális esetben mindenki vérében megtalálható. A mennyiségétől függ, hogy jóravaló segítőtársból halálos ellenséggé változik-e.

Kutatások alapján az egyértelmű többlet (hiperhomociszteinémia) óriási veszélyt jelent. Egy angol tanulmány 587 beteget kísért figyelemmel, akik mindegyike átesett már legalább egy bypass műtéten és a többségük szívinfarktuson is. A legkorszerűbb kezelések ellenére is öt év elteltével a később elhunytak 25 százalékánál mutattak ki magas homocisztein-értéket. FIGYELEM! A fehérjetöbblet miatt a szív nem másodlagosan, az érelmeszesedés következményeként károsodik, hanem közvetlenül. Ellensége a folsav és a B-vitaminok.

Magas homociszteinszintet állapítottak meg a periférás artériák elzáródásával kapcsolatos betegségek 23-49 százalékánál, a trombózisos esetek 7-25 százalékánál, az agy véredényeit érintő betegségek 23-47 százalékánál. Becslések szerint a gutaütéses esetek 10 százaléka is erre vezethető vissza. Örvendetes módon azonban a homocisztein viszonylag könnyen kézben tartható ellenségnek tűnik.

A varázsfegyver a folsav, amely a B6- és a B12-vitaminokkal együtt csökkenti a szervezetben a homocisztein szintjét. Természetesen ehhez a napi szükségletként általában feltüntetett mennyiség nem elegendő. A WHO ajánlása szerint naponta legalább 300-350 mcg/l mennyiség szükséges ahhoz, hogy a folsavhiányból adódó betegségek kialakulását megakadályozzuk. FIGYELEM! A homocisztein-többlet megszüntetéséhez naponta 600-650 mikrogramm folsavra van szükség, amit még kiegyensúlyozott táplálkozás esetén is aligha tudunk normális táplálékbevitellel fedezni. A veszélyeztetetteknek ezért ajánlatos beszerezni és rendszeresen fogyasztani a kereskedelmi forgalomban kapható folsavtablettákat.

Persze a felfedezés nem jelenti a régebbi megállapítások elévülését. A dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás és a koleszterinben gazdag táplálkozás továbbra is veszélyeztetheti a szívet és a vérereket, és segíti a civilizációs betegségek előfordulását. Ezért, akinek csökkentenie kell a homociszteinszintjét, ne kövesse el azt a hibát, hogy figyelmen kívül hagyja az eddig szokásos óvintézkedéseket!

Hogyan védjük szervezetünket?

A veszélyeztetetteknek ajánlatos egy hiper-homociszteinémiát kizáró vizsgálaton átesni. Ilyenek: az érelzáródásban szenvedők, illetve ennek következményein (trombózis, gutaütés, szívinfarktus) már átesett betegek, a kiválasztó működés elégtelenségével küzdők (például veseelégtelenség), a fogamzásgátló tablettát szedő és a menopauzától szenvedő nők, akik öröklött hajlammal rendelkeznek, a családban előforduló érrendszeri vagy cukorbetegség miatt a helytelen életmódot folytatók (alkoholizmus, dohányzás, elhízás, mozgáshiány).

Legjobb megelőzés: csökkentsd a homocisztein-bevitelt és fogyassz folsavdús ételeket: csökkentsd a hús- és tejtermékek fogyasztását, és étrendedben gyakran szerepeljenek zöld színű zöldségek (különösen spenót, brokkoli), illetve hántolatlan gabonák.

Terápiás céllal vegyél magadhoz folsavat (B6- és B12-vitamin kíséretében) a napi táplálékod kiegészítéseként! A legjobb ha egy B-vitamin komplexet választasz, hiszen a B-vitaminok egymás hatását erősítve vesznek részt a szervezet működésében. 

ref.: naturhirek.hu; Bárdosi Erika: Ideál – Reforméletmód magazin 2003;15(9):47-47 Celsus Kft

Szabó Zsófia szerzőről

4 thoughts on “B-vitaminokkal a civilizációs betegségek ellen”

  1. Volt egy nagyon jó Vitamin B komplex bioextra lágy kapszula. Pici apró, barna kapszula. Könnyen le lehetett nyelni, nem volt semmi szaga. Nem lett utána hányingerem tőle. Ma már nem lehet kapni. Azóta nem hallottam olyanról, aminek nincs szaga, könnyen lenyelhető. Ilyesmire miért nem figyelnek oda. A legtöbb C-1000 mg-os tabletta nincs bevonva, rátapad az ember nyelvére, s azonnal savanyú lesz tőle az ember szája, alig lehet lenyelni. Ráadásul a gyógyszertárban nem tudják megmondani, hogy milyen. Azt sem lehet, hogy felbontsa a gyógyszersz és megmutassa. Nem igaz, hogy nem lehetne adni a gyógyszertáraknak egy levél tablettát mintaként. Ja, hogy megvettem és nem tudom használni, az már az én problémám, a lényeg, hogy megvettem. Meg is nézem, hogy gyártotta és attól a cégtől többet nem veszek semmit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .