Mik a B12-vitamin hiányának tünetei?

B-12-vitamin-hiány: Íme a figyelmeztető jelek!

A B-12-vitamin egy nélkülözhetetlen tápanyag, amely biztosítja a szervezet megfelelő működését. A B-12-vitamin-hiány tünetei közé tartozik a fáradtság, a rossz hangulat és az idegrendszeri problémák.

Az emberi szervezet nem termel B-12-vitamint, ezért ezt a tápanyagot az étrendünkből kell beszereznünk. Elengedhetetlen a DNS és a vörösvértestek előállításához, és támogatja az idegrendszert.

A B-12-vitamin létfontosságú szerepet játszik a vérsejtek termelésében.

Hiánya az egészséges vérsejtek hiányát okozza, éppen ezért számos tünetet eredményez a szervezetben, ha nem jutunk elegendő mennyiséghez. A testünknek rengeteg ilyen vérsejtre van szüksége ahhoz, hogy oxigént szállítson a test körül, és jó állapotban tartsa a szerveket.

A B-12-vitamin hiánya testi és lelki problémákhoz is vezethet. Ebben a cikkben a B-12-vitamin-hiány legfontosabb tüneteit tárjuk fel, és megnézzük, miért fordulhatnak ezek elő.

Mit kell tudni a B-12-vitamin hiányáról?

A B-12-vitamin-hiány az emberek 1,5 és 15,0 százalékát érintheti.

Ez a hiányosság számos tünetet okozhat, amelyek befolyásolják az ember mentális és fizikai egészségét.

Fontos, hogy rendszeresen fogyassz olyan ételeket, amik B-12-vitamint tartalmaznak. A felnőtteknek naponta körülbelül 2,4 mikrogramm megbízható B-12-vitamin-forrásra van szükségük.

A B-12 vitamin egy vízben oldódó vitamin, amely állati eredetű élelmiszerekben van jelen, például:

  • vörös hús
  • baromfi
  • tojás
  • tejtermék
  • hal

Ha nem fogyasztasz állati eredetű termékeket, akkor vegetáriánus és vegán B-12-vitamin-forrásokat kell keresned. Ide tartoznak a dúsított gabonafélék, a növényi tejek, a kenyér és a táplálkozási élesztő.

Mivel a B-12-vitamin hiányának számos tünete van, ami más táplálkozási hiányosságokkal és egészségi állapotokkal megegyezik, gyakran előfordul, hogy az emberek észre sem veszik ezeket.

Az alábbiakban megvizsgáljuk a B-12-vitamin-hiány tüneteit és okait.

1, Bizsergő kéz vagy láb

A B-12-vitamin hiánya szúró érzést okozhat a kezekben vagy a lábakban. Ez a tünet azért fordul elő, mert a vitamin döntő szerepet játszik az idegrendszer működésében, és hiánya idegvezetési problémákat vagy idegkárosodást okozhat.

Az idegrendszerben a B-12-vitamin elősegíti a mielin nevű anyag termelését. A mielin egy védőbevonat, amely megvédi az idegeket és elősegíti az érzések közvetítését.

A B-12-vitamin-hiányban szenvedő emberek nem tudnak elegendő mennyiségű mielint termelni az idegek bevonásához. Enélkül a bevonat nélkül az idegek megsérülhetnek.

A problémák gyakoribbak a kezek és lábak idegeiben, amelyeket perifériás idegeknek neveznek. A perifériás idegkárosodás bizsergéshez vezethet ezekben a testrészekben.

2, Fájdalmas járás

Idővel a B-12-vitamin hiányából eredő perifériás idegkárosodás mozgási problémákhoz vezethet.

A lábak és a végtagok zsibbadása megnehezítheti az ember támasz nélküli járását. Továbbá izomgyengeséget és csökkent reflexeket is okozhat.

3, Sápadt bőr

A sápadt vagy sárgás színű bőr a B-12-vitamin hiányának egyik tünete lehet.

Sárgaság akkor alakul ki, ha a test nem képes elegendő vörösvértest termelésére. A bőr alatt keringő vörösvértestek biztosítják ugyanis annak normál színét. Ha ezekből a sejtekből nincs elég, a bőr sápadtnak tűnhet.

A B-12-vitamin szerepet játszik a vörösvértestek termelésében. A B-12-vitamin hiánya vörösvértestek hiányát vagy vérszegénységet okozhat, ami összefügg a sárgasággal.

Ez a fajta vérszegénység gyengítheti a vörösvértesteket is, amelyeket a szervezet ezután gyorsabban lebont. Amikor a máj lebontja a vörösvértesteket, bilirubint szabadít fel. A bilirubin barnás anyag, amely a sárgaságra jellemző sárgás tónust adja a bőrnek.

4, Fáradtságot okoz a B-12-vitamin-hiány

A B-12-vitamin hiányából eredő vérszegénység fáradtságot okozhat. Ha nincs elegendő vörösvérsejt ahhoz, hogy oxigént szállítson a testben, az rendkívüli fáradtságot okozhat.

5, Felgyorsult pulzus

A gyors pulzus szintén a B-12-vitamin hiány egyik tünete lehet.

A szív ilyenkor ugyanis gyorsabban kezd verni, hogy pótolja a csökkent vörösvérsejtszámot a szervezetben.

A vérszegénység nyomást gyakorol a szívre, hogy nagyobb mennyiségű vért pumpál szét a szervezetben, hogy gyorsabban végezzen. Ez a válasz a test módja annak biztosítására, hogy megfelelő mennyiségű oxigén keringjen a testen belül és így minden szervhez el is juthasson.

6, Légszomj

A B-12-vitamin hiányából eredő vérszegénység egy enyhe légszomjat okozhat. Ezt össze lehet kötni a vörösvértestek hiányával és a gyors szívveréssel.

Fontos, hogy ha légzési nehézségekkel küzdesz, azonnal fordulj orvoshoz!

7, Fájdalom a szájban a B-12-vitamin-hiány miatt

A B-12-vitamin befolyásolja a száj egészségét. Ennek eredményeként a B-12-vitamin hiánya a következő szájproblémákat okozhatja:

  • duzzadt, sima és vörös nyelv
  • fekélyek a szájban
  • égő érzés a szájon belül

Ezek a tünetek azért fordulnak elő, mert a B-12-vitamin hiánya csökkenti a vörösvértestek termelését, ami azt eredményezi, hogy kevesebb oxigén jut el a nyelvhez.

8, Gondolkodási és érvelési problémák

A B-12-vitamin hiánya gondolkodási problémákat okozhat, amit az orvosok kognitív károsodásnak neveznek. Ezek közé tartoznak a gondolkodási vagy érvelési nehézségek és a memóriavesztés is.

Egy tanulmány az alacsony B-12-vitamin-szintet összefüggésbe hozta az Alzheimer-kórral, a demencia és a Parkinson-kór fokozott kockázatával is.

Az agyba jutó csökkentett oxigénmennyiség a felelős ezekért a problémákért.

9, A B-12-vitamin-hiány ingerlékenységhez vezethet

A B-12-vitamin hiánya befolyásolhatja az ember hangulatát, és ingerlékenységet vagy depressziót okozhat.

Az egyik elmélet szerint a B-12-vitamin elősegíti a homocisztein nevű agyi vegyi anyag lebontását. A homocisztein egy aminosav, mely a szervezetben metioninből épül fel, majd normálisan gyorsan újra lebomlik. Lebontásához folsavra, B6- és B12-vitaminra van szükség. A homocisztein emelkedett szintje és az érelmeszesedés okozta betegségek közötti összefüggést mutattak ki.

10, Hányinger, hányás és hasmenés

A B-12-vitamin hiánya befolyásolhatja az emésztőrendszert is.

A vörösvértestek hiánya azt jelenti, hogy nem jut elegendő oxigén a belekbe. Az elégtelen oxigén ebben az esetben rosszulléthez és hasmenéshez vezethet.

11, Csökkent étvágy és fogyás

Emésztési problémák, például hányinger következtében a B-12-vitamin-hiányban szenvedők elveszíthetik étvágyukat. A csökkent étvágy hosszú távon súlycsökkenéshez vezethet.

Mi okozhatja a B-12-vitamin hiányát?

B-12-vitamin-hiány még akkor is előfordulhat, ha elegendő B-12-vitaminhoz jutunk az általunk elfogyasztott ételekből. Bizonyos alapvető egészségügyi állapotok ugyanis befolyásolhatják a B-12-vitamin megfelelő felszívódását a bélben.

Ezek a következők:

  • Crohn-betegség
  • cöliákia
  • atrófiás gastritis
  • vészes vérszegénység

A következő tényezők fokozzák a B-12-vitamin hiányát:

  • az életkor: a kor előrehaladtával szervezetünk egyre kevésbé képes felvenni a B-12-vitamint
  • vegetáriánus vagy vegán étrend
  • savellenes gyógyszerek hosszabb ideig tartó fogyasztása
  • súlycsökkentő műtét vagy más gyomorműtét, amely befolyásolhatja az emésztőrendszer B-12-vitamin felszívódását

A B-12-vitamin-hiány kezelése és megelőzése

A legtöbb ember elegendő B-12-vitaminhoz jut az általa elfogyasztott táplálékból. Emellett ma már számos étrend-kiegészítő is rendelkezésünkre áll a megfelelő mennyiség pótlására.

A legtöbb multivitamin például ma már megfelelő mennyiségű B-12-vitamint tartalmaz.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

One thought on “Mik a B12-vitamin hiányának tünetei?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .