A CoQ10 8 előnye, amiről neked is érdemes tudnod!

A CoQ10, másik nevén a Q10 koenzim egy olyan vegyület, ami segít abban, hogy a sejtek képesek legyenek energiát termelni.

A tested természetes módon termeli a CoQ10-et, de az életkor előrehaladtával, kb. 30-35 éves kortól folyamatosan csökken. Szerencsére könnyedén pótolható a megfelelő ételekkel és étrend-kiegészítőkkel.

Az olyan egészségügyi állapotok, mint a szívbetegségek, az agyi rendellenességek, a cukorbetegség és a rák, mind a CoQ10 alacsony szintjéhez köthetőek.

Sokan még vitatják, hogy az alacsony Q10 koenzim szint okozza-e ezeket a problémát, vagy ezek az állapotok okozzák a Q10 alacsony szintjét, de abban mind egyetértenek, hogy a fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Erre rengeteg kutatás is rávilágított.

Mi is az a CoQ10?

Ez egy olyan vegyület, amit a tested állít elő és a sejtjeidben található meg, egészen pontosan a sejtek mitokondriumában.

A mitokondriumok felelősek az energiatermelésért. Megvédik a sejteket az oxidatív károsodásoktól és a betegségeket okozó baktériumoktól vagy vírusoktól is.

A CoQ10 termelése az életkor előrehaladtával csökken, ezért a legtöbb idős embernél hiány alakul ki. De a hiány számos egyéb esetben is kialakulhat. Ezek a következők:

  • táplálkozási hiányosságok, például a B6-vitamin hiánya
  • genetikai hibák a CoQ10 felhasználásában
  • a szövetek fokozott igénybevétele betegség következtében
  • mitokondriális betegségek
  • oxidatív stressz az öregedés miatt

Kutatások kimutatták, hogy a Q10 koenzim több dologban is kulcsszerepet játszik a szervezetben.

Az egyik elsődleges feladata, hogy segítsen energiát termelni a sejtekben. A másik pedig, hogy antioxidánsként szolgál és képes megvédeni a sejteket a szabadgyökök által okozott oxidatív károsodásoktól.

A CoQ10 a test minden sejtjében jelen van. A legnagyobb koncentráció azonban a legnagyobb energiaigényű szervekben található meg. Ilyen például a szív, a vese, a tüdő és a máj.

Az alábbiakban megvizsgáljuk a 8 legfontosabb előnyét:

1, Segíthet a szívelégtelenségek kezelésében

A szívelégtelenség gyakran más szívbetegségek következménye, például koszorúér-betegség vagy magas vérnyomás. Ezek az állapotok fokozott oxidatív károsodáshoz, a vénák és az artériák gyulladásához vezethetnek.

Szívelégtelenség akkor fordul elő, amikor ezek a problémák olyan mértékben érintik a szívet, hogy az nem képes megfelelően összehúzódni, ellazulni vagy pumpálni a vért a testben.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a szívelégtelenség egyes kezeléseinek nemkívánatos mellékhatásai vannak. Például alacsony vérnyomás, és csökkenő CoQ10 szint.

Egy vizsgálat során 420 szívelégtelenségben szenvedő embert kezeltek CoQ10-el két éven át. A kezelés javította a tüneteiket és csökkentette a szívproblémák miatti halálozások számát is.

Egy másik tanulmány során 641 embert kezeltek Q10-el vagy placeboval egy éven keresztül. A vizsgálat során a CoQ10 csoportba tartozókat ritkábban kezelték szívelégtelenség miatt és kevesebb súlyos szövődményük volt.

Úgy tűnik, hogy a Q10-el történő kezelés segíthet az energiatermelés optimális szintjének helyreállításában, csökkentheti az oxidatív károsodást és javíthatja a szívműködést. Ezzel pedig segítheti a szívelégtelenség kezelését.

2, A CoQ10 segíthet a termékenységben

A nők termékenysége az életkor előrehaladtával csökken a rendelkezésre álló petesejtek számának és minőségének csökkenése miatt.

A CoQ10 közvetlenül vesz részt ebben a folyamatban. Az életkor előrehaladtával a Q10 termelése lelassul, így a test kevésbé hatékonyan védi meg a petéket az oxidatív károsodásoktól.

Úgy tűnik, hogy a Q10 kiegészítése segít, sőt megfordíthatja a peték minőségének és mennyiségének a csökkenését.

A sperma hasonlóan hajlamos az oxidatív károsodásra, ami csökkenti a spermiumszámot, rontja a minőségüket és meddőséget eredményezhet.

Számos tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a CoQ10-el történő kiegészítés javíthatja a spermiumok minőségét, aktivitását és koncentrációját.

3, Segíthet a bőr fiatalon tartásában

A testünk legnagyobb szerve gyakorlatilag a bőrünk, ami nap, mint nap ki van téve a különböző káros anyagoknak. Ezek lehetnek külsők és belsők egyaránt. A külsők közé tartoznak a környezeti tényezők, mint például az UV-sugárzás. A belsők közé sorolható a sejtkárosodás és a hormonális egyensúlyhiány.

A káros elemek jelenléte a bőr nedvességének csökkenéséhez és a bőr rétegeinek elvékonyodásához vezethet.

A CoQ10 közvetlenül a bőrre történő felvitele csökkentheti a belső és külső tényezők által okozott károkat azáltal, hogy fokozza az energiatermelést a bőrsejtekben és elősegíti az antioxidáns védelmet.

Kimutatták, hogy a közvetlenül a bőrre felvitt Q10 csökkenti az UV-sugarak által okozott oxidatív károsodásokat és még a ráncok mélységét is csökkenti.

Továbbá számos esetben megfigyelték, hogy az alacsony CoQ10 szinttel rendelkezők esetében nagyobb valószínűséggel alakul ki a bőrrák, mint másoknál.

4, A CoQ10 növelheti a teljesítményt

Az oxidatív stressz befolyásolhatja az izom működését és így az edzés minőségét is. A CoQ10 segíthet a teljesítmény fokozásában azáltal, hogy csökkenti az oxidatív stresszt a sejtekben és javítja a mitokondriális funkciókat.

Egy tanulmány a fizikai aktivitásra gyakorolt hatásait vizsgálta. Azoknál, akik napi 1200 mg CoQ10-et fogyasztottak, 60 napon át, az oxidatív stressz csökkenése volt kimutatható.

Ezenkívül a Q10 fogyasztása hozzájárulhat az edzés közbeni teljesítmény növeléséhez és a fáradtság csökkenéséhez is, ezáltal pedig javíthatja az edzésünk minőségét és hatékonyságát.

5, Segíthet a cukorbetegség megelőzésében

Az oxidatív stressz sejtkárosodást okozhat. Ez pedig olyan anyagcsere betegségek kialakulásához vezethet, mint például a cukorbetegség.

Kimutatták, hogy a CoQ10 javítja az inzulinérzékenységet és szabályozza a vércukorszintet.

Egy tanulmányban 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek kaptak Q10 kiegészítést két héten át. Ennek köszönhetően jelentősen csökkent az éhgyomri vércukorszintjük.

A CoQ10 segíthet a cukorbetegség megelőzésében azáltal, hogy stimulálja a zsírok lebontását és csökkenti a zsírsejtek felhalmozódását, ami elhízáshoz vagy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethetne.

6, A CoQ10 szerepet játszik a rákmegelőzésben

Ha a tested nem képes hatékonyan küzdeni az oxidatív károsodások ellen, a sejtek szerkezete megsérülhet, ami növeli a rák kialakulásának kockázatát.

Megfigyelték, hogy a rákos betegek többségénél igen alacsony a CoQ10 szintje. Ez pedig akár 53,3 százalékkal nagyobb kockázattal jár, valamint előre jelezheti a különféle ráktípusok kialakulását.

Egy tanulmány azt is sugallja, hogy a Q10 koenzimmel történő kiegészítés csökkentheti a rák kiújulásának esélyét.

7, Jót tesz az agynak

A mitokondrium az agy sejtjeinek fő energiatermelője. A mitokondriális funkció az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken. A teljes diszfunkció pedig olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór.

Sajnos az agy a magas zsírtartalma és magas oxigénigénye miatt nagyon érzékeny az oxidatív károsodásokra. Ez pedig fokozza a különböző káros vegyületeknek a termelését, amik befolyásolják az emlékezetet és a fizikai funkciókat egyaránt.

A CoQ10 csökkentheti ezeket a káros vegyületeket és lassíthatja az Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulását is.

8, Megvédheti a tüdőt

Szerveink közül a tüdő érintkezik a legtöbb oxigénnel, éppen ezért nagyon érzékeny az oxidatív károsodásokra.

A tüdőben a megnövekedett oxidatív károsodás és a gyenge antioxidáns védelem, beleértve az alacsony CoQ10-szintet, tüdőbetegségeket, például asztmát és krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD) eredményezhet. Ez a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével járó kórkép. Ez a fajta károsodás visszafordíthatatlan, a tüdő szerkezetének visszaállítására nincs lehetőség. Világszerte az egyik legfőbb halálok. A prevenció és a kezelése nagyon fontos.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a CoQ10 kiegészítése csökkentheti a gyulladásokat az asztmában szenvedő betegek esetében.

Adagolás és mellékhatások

A CoQ10 szokásos adagja napi 90 mg és 200 mg között van. Az 500 mg-os dózisok jól tolerálhatónak tűnnek, és számos tanulmányban még nagyobb dózisokat alkalmaztak, súlyos mellékhatások nélkül.

Mivel ez egy zsírban oldódó vegyület, minden esetben étkezés mellett érdemes fogyasztanunk, hiszen így sokkal hatékonyabban fog tudni felszívódni, mint táplálék nélkül.

A test nem tárolja a CoQ10-et. Ezért ahhoz, hogy valóban érezhesd az előnyeit, érdemes folyamatosan pótolnod.

A tanulmányok során az emberek nem mutattak mellékhatásokat a nagyobb dózisok alkalmazása során sem, ha azonban mellékhatások jelentkeznek, ajánlott a napi adagot két-három kisebb adagra osztani.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

One thought on “A CoQ10 8 előnye, amiről neked is érdemes tudnod!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .