Magnéziumhiány – miért “láthatatlan”?

Egyes szakértők láthatatlan tápanyag-hiánynak nevezik, mivel elég nehéz észrevenni és diagnosztizálni. Sajnos ezzel együtt sokkal veszélyesebb, mint gondolnánk. A magnézium több, mint 300 ismert biokémiai folyamatot befolyásol a testünkben. A szívverés szabályossága és a hormonjaink egyensúlya egyaránt a magnézium-ellátottságunktól függ. Miért veszélyes a magnéziumhiány?

Miközben a táplálkozási szakértők pontos ajánlásokkal rendelkeznek számos tápanyag napi ajánlott bevitelére, a magnéziummal kapcsolatban nincsenek pontos ajánlások. Más a nőknek, más a férfiaknak, más Európában és más Amerikában. Az viszont tény (Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálat (NHANES)), hogy a lakosságnak minimum a fele nem jut elegendő magnéziumhoz, még a legkonzervatívabb ajánlások szerint sem.

Ezért itt van pár tanács, hogy hogyan tudod biztosítani az egészséges magnézium-bevitelt vagy kezelni a hiányt.

Magnéziumhiány – mit kell tudni róla?

Az esti kimerültség, a reggeli izomgörcs a vádliban – már nem az első jelek. A kezdeti magnéziumhiány jellemző tünetei az étvágytalanság, az indokolatlan hányinger és a fáradtság. Mivel ezek a tünetek számos egyéb egészségügyi probléma mellékes hatása is lehetnek, nem könnyű egyértelműen diagnosztizálni.

A magnéziumhiány arányától függ, hogy a tünetek mennyire erősek. Míg kezdetben a tünetek lehetnek enyhék, a magnéziumhiány végül zsibbadást okoz, bizsergést a test különböző pontjain, görcsöket az izmokban, váratlan összehúzódásokat – szem rángatózást például. A legrosszabb szakaszában a magnéziumhiány már szívritmus zavarokat, rohamokat és a személyiség megváltozását is okozhatja.

A magnéziumhiány oka a diéta?

Furcsa módon nem az okozza legnagyobb problémát amit “nem eszel”, sokkal inkább az, amit eszel, pedig nem kellene. Még ha gondosan megválogatjuk is az ételeinket, hogy főleg olyanokat együnk, amiben van némi magnézium, sajnos nagyon sok olyan ételt fogyasztunk, ami elérhetetlenné teszi a szervezetünk számára az elfogyasztott ételek magnézium tartalmát.

A fő bűnösök az üdítőitalok, a koffein tartalmú italok (beleértve a kávét) és az alkohol. Több tanulmány is kimutatta, hogy az üdítőitalok fogyasztói jelentősen alacsonyabb magnézium ellátottsággal bírnak és az alkohol fogyasztás is azonos hatással van a testre. Ráadásul az alkohol akadályozza a d-vitamin felszívódását, ami szintén a magnézium beépülés ellen hat. A cukor hatására pedig a veséken át ürít több magnéziumot a szervezetünk így még az egyébként jelentősebb magnézium tartalmú ételek is a végén magnéziumhiányhoz vezetnek.

Ha a fentiek közül egy-kettő benne van a napi étrendedben, akkor valószínűleg nálad is kialakult a magnéziumhiány.

Élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők? Melyik a jobb?

A kiegészítők sokat javíthatnak a helyzeten, de az étrend helyes megválasztása nélkül nem fogsz tartós sikert elérni. Ha étrend-kiegészítőt választasz, érdemesebb a szerves magnéziumot tartalmazó készítményeket fogyasztani. A magnézium citrát az egyik legjobban hasznosuló magnézium vegyület.

Amennyiben nem küzdesz súlyproblémával, akkor az olajos magvak (dió, mandula, tökmag, kesudió) és a halak jelentős és jó minőségű magnéziumforrásnak tekinthetők. Ráadásul biztonságosak – a túladagolás elképzelhetetlen.

Mi a helyzet a magnézium olajjal?

A magnézium-olaj és más transzdermális (bőrön át) magnézium készítményeknek a borsos áruk mellett erősen kétséges a hatékonyságuk. Kevés vizsgálatot végeztek velük és ami található, azokban nagyon kevés (egy-két százalék) felszívódást mértek csupán a véráramba jutásra. Ez kevesebb, mint egy tizede a magnézium citrátot tartalmazó kapszulák felszívódási képességének.

Ennek ellenére, ha a magnéziumhiány súlyos (izomgörcsök, ekcéma, korpásodás) lehet, hogy megér egy próbát a kenegetés vagy a fürdősó, de csak a kapszula fogyasztása és a táplálkozás fentiek szerinti megváltoztatása mellett érdemes kipróbálni ezt a módszert.

forrás: naturhirek

Ásványi anyagok széles választékban

Szabó Zsófia szerzőről

One thought on “Magnéziumhiány – miért “láthatatlan”?”

  1. Magnézium hiány – miért “láthatatlan”, – mit kell tudni róla?

    Kb 2 éve beszélgettem egy orvossal a szívproblémám kapcsán (a Balatonfüredi szívkórházban) és megkérdeztem, mi okozhatja a reggeli görcsöket a vádlimban? Nem tudott rá válaszolni, így persze megoldást sem tudott rá javasolni… Annyit tudott mondani, hogy tudnak róla, ideges láb szindrómaként ismerik az orvosi körökben…
    Most, egy vitaminokkal foglalkozó oldalon – http://vitaminkiraly.hu – találtam egy cikket, ahol érdekes összefüggéseket találtam a magnézium hiányról és az általa okozott különböző problémákról. Itt megtaláltam a választ kérdésemre is 🙂 Olvasd el, használd az egészségedhez. Jó egészséget! –
    https://www.facebook.com/pHCsodaGyor/?hc_ref=ARSeuvcinsDF7PGYjRp9ntHtiR4NvRrCup-y-i1OKrZCEQetzLGxpkHMsi8VnIjnv48&fref=nf

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .