Brokkoli: Miért érdemelhette ki a superfood elnevezést?

A brokkoli a superfood-ok, szuperételek közé tartozik, de vajon mivel érdemelte ki ezt a címet? Alacsony kalóriatartalmú, de rengeteg tápanyagot és antioxidánst tartalmaz, amik támogatják az emberek egészségét.

Ebből a cikkből többet tudhatsz meg a brokkoli tápanyagtartalmáról, az egészségügyi előnyeiről.

Milyen előnyökkel bír a brokkoli?

A brokkoli kiváló vitamin, ásványi anyag és antioxidáns forrás. Az antioxidánsok hozzájárulhatnak a különböző állapotok kialakulásának megelőzéséhez.

A test szabad gyököknek nevezett molekulákat termel olyan természetes folyamatok során, mint például az anyagcsere, és ezeket a környezeti stressz csak még tovább fokozza. A szabad gyökök, vagy a reaktív oxigénatomok nagy mennyiségben mérgezőek, hiszen sejtkárosodást okozhatnak, ami rák és egyéb negatív állapotok kialakulásához vezethet. A test az antioxidánsok segítségével képes ezeket eltávolítani.

Az alábbi bekezdésekben részletesebben leírjuk a brokkoli konkrét egészségügyi előnyeit.

A brokkoli csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

A keresztesvirágú zöldségek számos antioxidánst tartalmaznak, amelyek segíthetnek megakadályozni a rákhoz vezető sejtkárosodást.

Az egyik ilyen kéntartalmú vegyület a szulforafán, ami a keresztesvirágú zöldségek keserű ízét eredményezi.

Egyes tudósok szerint a keresztesvirágú zöldségek, például a brokkoli szerepet játszhatnak a „zöld kemoprevencióban”, amelyben az emberek akár az egész növényt, akár annak kivonatait használják a rák megelőzésére.

Ezek a zöldségek indol-3-karbinolt is tartalmaznak. A 2019-es kutatások szerint ez a vegyület erős tumor-ellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

Javítja a csontok egészségét

A kalcium és a kollagén együtt dolgoznak az erős csontok kialakításáért. A test kalcium-tartalmának több, mint 99%-a a csontokban és a fogakban található meg. Ahhoz, hogy a test kollagént állíthasson elő, C-vitaminra is szüksége van. A brokkoliban mindkettő megtalálható.

A K-vitamin szerepet játszik a véralvadásban, de egyes szakértők szerint segíthet az osteoporosis, vagyis a csontritkulás megelőzésében és kezelésében. Az alacsony K-vitamin-szinttel rendelkező emberek esetében nagyobb valószínűséggel tapasztalhatók olyan problémák, amik a csontok kialakulásával függenek össze. Ha elegendő mennyiségű K-vitaminhoz jut a szervezet az étrendből, akkor a csontok egészségesek maradhatnak.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint egy kb. 76 gramm súlyú brokkoli egy ember napi kalciumszükségletének 3–3,5% -át, napi C-vitamin-szükségletének 45–54% -át, és a napi K-vitamin-szükséglet 64–86%-át tartalmazza.

Fokozza az immunrendszer működését

A C-vitamin támogatja az immunrendszert, és segíthet megelőzni a rákot, a szív- és érrendszeri betegségeket, a szürkehályogot és a vérszegénységet. Emellett elősegítheti a megfázás tüneteinek megelőzését és lerövidítheti a megfázás időtartamát is.

A brokkoli javítja a bőr egészségét

A C-vitamin segít a testnek a kollagén előállításában, amely a test sejtjeinek és szerveinek a fő támogató rendszere, beleértve a bőrt is. Antioxidánsként a C-vitamin segíthet megelőzni a bőr károsodását, ideértve az öregedés miatti ráncokat is.

A tanulmányok kimutatták, hogy a C-vitamin szerepet játszhat bizonyos bőrbetegségek, például övsömör és bőrrák megelőzésében vagy kezelésében.

Segíti az emésztést

Az élelmi rost elősegítheti a szabályosságot, megakadályozhatja a székrekedést, fenntarthatja az egészséges emésztőrendszert és csökkentheti a vastagbélrák kockázatát.

2015-ben egy szűrővizsgálat során megállapították, hogy azok emberek, akik a több rostot fogyasztottak, kevésbé voltak hajlamosak a vastagbélrák kialakulására, mint azok, akik kevés rostot fogyasztottak.

A 76 g-os brokkoli a napi rostigény  5,4–7,1% -át jelenti.

Csökkenti a gyulladást a szervezetben

Amikor az immunrendszer támadás alatt áll, gyulladás léphet fel.

A gyulladás lehet az áthaladó fertőzés jele, de krónikus autoimmun állapotokban is előfordulhat, például artritisz (ízületi gyulladás) és 1. típusú cukorbetegség esetén. A metabolikus szindrómában szenvedő embereknek szintén magas a gyulladása. Metabolikus szindróma alatt azt értjük, amikor az anyagcserének több egymással párhuzamos zavara is van.

Egy 2014-es tanulmány szerint a brokkoli gyulladásgátló hatású lehet. A tudósok úgy találták, hogy a szulforafán antioxidáns hatása hozzájárult a gyulladásjelzők csökkentéséhez a laboratóriumi vizsgálatok során. Ezért arra a következtetésre jutottak, hogy a brokkoli tápanyagai segíthetnek a gyulladás elleni küzdelemben.

Egy 2018-as tanulmányban 40 egyébként egészséges, túlsúlyos ember naponta 30g brokkolit fogyasztott 10 héten keresztül. A vizsgálati időszak végén a résztvevők szervezetében jelentősen csökkent a gyulladás.

Csökkenti a cukorbetegség kockázatát

A 2017-as kutatások szerint a brokkoli fogyasztása segíthet a 2. típusú cukorbetegségben szenvedő embereknek vércukorszintjük kezelésében. Ennek oka a szulforafán-tartalom.

Ezenkívül egy 2018-as áttekintés megállapította, hogy azok az emberek, akik magas rosttartalmú ételeket fogyasztanak, kisebb eséllyel szenvednek 2. típusú cukorbetegségben, mint azok, akik kevés rostot fogyasztanak. A rost a cukorbetegek vércukorszintjének csökkentéséhez is hozzájárulhat.

A szív- és érrendszeri egészség védelme

A brokkoliban található rost, kálium és antioxidáns segíthet megakadályozni a szív-és érrendszeri betegségeket.

Egy 2018-as népességi tanulmány kimutatta, hogy azoknál az idősebb nőknél, akik több keresztesvirágú zöldséget fogyasztanak, alacsonyabb volt az atherosclerosis kockázata. Ez egy artériákat érintő állapot, amely szívrohamot vagy stroke-ot eredményezhet.

Az American Heart Association (AHA) javasolja a kálium-bevitel növelését, miközben kevesebb nátriumot javasol. Ez ellazítja az ereket és csökkenti a magas vérnyomás kockázatát, ami atherosclerosishoz és más szív-érrendszeri problémákhoz vezethet.

Egy csésze brokkoli biztosítja az ember napi káliumszükségletének csaknem 5% -át.

Táplálkozási tippek

Brokkoli vásárlásakor próbáld meg azokat a darabokat választani, amelyek “szorosabbak”, kellemes tapintásúak és sötétzöld színűek. Kerüld a lágy, sárgás fonnyadt darabokat.

Tárold a brokkolit mosatlanul, laza vagy perforált tasakokban a hűtőszekrény fiókjában. A brokkolit csak felhasználás előtt mosd meg, mert a nedves brokkolin könnyen penész alakulhat ki.

A brokkoli jó K-vitamin forrás, de a vérhígító gyógyszerek mellett különös figyelmet igényel a fogyasztása. Azoknak, akik ilyen a gyógyszereket szednek, nem szabad hirtelen növelni a K-vitaminban gazdag ételek fogyasztását.

Ezenkívül néhány ember esetében allergiás reakciót válthat ki a brokkoli. Ha a brokkoli fogyasztása után csalánkiütés, duzzanat vagy nehéz légzés jelentkezik, akkor mindenképp fordulj orvoshoz.

Ha nem szereted a brokkolit, akkor étrend-kiegészítő formájában is fogyaszthatod.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

One thought on “Brokkoli: Miért érdemelhette ki a superfood elnevezést?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .