Migrén és vitaminhiány?

A migrén és a fejfájás gyakoribb mint valaha, napjainkban rengeteg ember életét keseríti meg. A legtöbben nem tudják mi okozza. Néhány kutatás szerint úgy tűnik, hogy egyes vitaminok hiánya is lehet a kiváltó ok. Milyen vitaminok hiánya okozhatja?

A migrén a nőket érinti leginkább

Egy kutatás szerint a migrén a nők 18 százalékát, és a férfiak 6 százalékát érinti Amerikában. A előfordulása függ a hormonháztartástól, a környezeti hatásoktól, és a stressztől. Legtöbbször a fájdalom enyhítésére gyógyszereket írnak fel, mely elnyomja a fájdalmat, de a valódi okát sajnos nem kezeli. Szerencsére azok, akik gyakran szenvednek a migrénes fejfájástól, segíthetnek ezen az állapoton ha bevezetnek néhány táplálkozási változtatást.

A vitaminok és a migrén kapcsolata

Egy tanulmány megállapította, hogy azok az emberek, akik folsav, D-vitamin, B12-vitamin, B6-vitamin hiányosak, nagyobb eséllyel szenvednek migrénes fejfájással, mint azok, akik bőségesen pótolják ezeket a vitaminokat. Ezen vitaminok hiánya 300%-al növeli meg a migrén esélyét.

Magnézium

Egy másik tanulmány szerint a magnézium-hiány is kiválthatja a migrénes fejfájást. A magnézium napi pótlása segít megelőzni, vagy jelentősen csökkenteni a rohamok számát és intenzitását.

Délutáni tompa fejfájás

Legalább egy tucat különféle fejfájás létezik. Szinte nincs nő aki ne találkozott volna azzal a fajtájával, ami délután 4-5 körül kezdődik a tarkó tájékán és lassan erősödik fel addig, hogy estére már határozottan és kellemetlenül hullámzik a legkisebb mozgatásra is, majd másnapra magától elmúlik akár kezeli valaki akár nem. Gyakrabban jelentkezik nyáron és melegben.

Ennek oka majdnem minden esetben a test elektrolit háztartásának felborulása, egyszerűbben szólva a sóhiány. A sók közül is legtöbbször a kálium hiánya váltja ki ezt és nők esetében kétszer gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál.

Nem praktikus sóhiányt fájdalomcsillapítóval “kezelni”. Néha egyetlen mokkáskanál konyhasó is megoldja a helyzetet, de napi 2-3 tasak speciális összeállított italpor, ami bővelkedik ásványisókban és tartalmaz némi b-vitamint megakadályozza a fejfájás kialakulását és mellékesen energikusabbá teszi az embert.

Egyebek

A fokozott verejtékezés és néha a tavaszi eszement diéták hatására elsősorban a nők esetében alakulhat ki káliumhiány. Egyeseknél ez olyan szintű, hogy megakadályozza a verejtékezést. A káliumhiány tünete lehet a fáradtság, tompaság, súlyosabb esetben fejfájás.

Nagyon fontos a melegben az elvesztett folyadék pótlása, és ebben teljes egyetértés van szakemberek körében is. Viszont a pótlás módjáról ritkán hallunk. Napi 2-3 liter víz elfogyasztása mellett fontos, hogy a verejtékezéssel elvesztett értékes ásványokat is pótoljuk.

Érdemes megjegyezni, hogy egyes élelmiszerek (különösen az élelmiszer-adalékanyagok) is hozzájárulhatnak a migrénhez. Kerüld a nitrites, nitrátos, ízfokozós élelmiszereket. (Ezeket egyébként is, de ha migrénes fejfájásod van akkor főleg!)

forrás: naturalnews

Magosi Judit szerzőről

One thought on “Migrén és vitaminhiány?”

  1. Ebben lehet valami, mert erősen migrénes vagyok/voltam (kb. 30 éven át) és már jó ideje (kb. 2éve) rendszeresen szedek C- vitamint, D-vitamint (ezt nyáron nem), Omega3-at és magnéziumot. Valóban jelentősen csökkent a rohamok gyakorisága, intenzitása és a fájdalomcsillapító is hat (ha be tudom venni)…….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .