Gyógynövények és fűszerek fantasztikus egészségügyi előnyökkel

Íme a gyógynövények és fűszerek körül a világ 8 legegészségesebbje, amit a különböző kutatások is igazolnak.

A gyógynövények és fűszerek használata már nagyon régóta fontos része az emberek életének. Sok növényt gyógyászati tulajdonságai miatt már jóval a kulináris használata előtt ünnepeltek.

A modern tudomány most bebizonyította, hogy közülük sok valóban figyelemre méltó egészségügyi előnyökkel jár.

1, A gyógynövények és fűszerek közül a fahéj az első

A fahéj népszerű fűszer, mindenféle receptben és pékáruban megtalálható.

A fahéj erős antioxidáns hatással rendelkezik, segít a gyulladás leküzdésében, és bebizonyosodott, hogy csökkenti a vér koleszterin- és triglicerid szintjét.

De amiben a fahéj valóban kiemelkedő, az a vércukorszintre gyakorolt pozitív hatása.

A fahéj számos mechanizmussal csökkentheti a vércukorszintet, többek között az emésztőrendszerbe jutó szénhidrát lebontásával és az inzulinérzékenység javításával.

Tanulmányok kimutatták, hogy a fahéj 10-29 százalékkal képes csökkenteni az éhomi vércukorszintet cukorbetegeknél, ami igencsak jelentős mennyiség.

A hatékony dózis általában 0,5-2 teáskanál fahéj naponta, ez körülbelül 1-6 grammot jelent.

2, A zsálya javíthatja az agy működését és a memóriát

A középkorban nagy hírnévnek örvendett gyógyító tulajdonságai miatt, sőt a pestis megelőzésére is használták.

A jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy a zsálya képes lehet javítani az agy működését és a memóriát, különösen az Alzheimer-kórban szenvedőknél.

Az Alzheimer-kór az acetilkolin, az agy kémiai hírvivőjének szintjének csökkenésével jár. A zsálya gátolja az acetilkolin lebomlását, így segíthet megakadályozni a betegség kialakulását.

Egy 4 hónapos vizsgálatban 42 enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kórban szenvedő egyénnél a zsályakivonat folyamatos fogyasztása jelentősen javította az agy működését.

Más tanulmányok azt is kimutatták, hogy a zsálya javíthatja a memória működését egészséges, fiatal és idős embereknél egyaránt.

3, A borsmenta enyhíti az irritálibilis bél szindróma tüneteit és csökkentheti az émelygést

A borsmenta hosszú múltra tekint vissza a népi gyógyászatban és az aromaterápiában.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a borsmentaolaj javíthatja a fájdalom kezelését az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő betegek esetében.

Úgy működik, hogy ellazítja a vastagbél simaizmait, így pedig enyhíti a bélmozgás során tapasztalt fájdalmat. Segít a hasi puffadás csökkentésében is, amely gyakori emésztési tünet.

Vannak olyan tanulmányok is, amelyek azt mutatják, hogy a borsmenta aromaterápiás alkalmazása segíthet az émelygés leküzdésében.

Egy több, mint 1100 vajúdó nőt vizsgáló tanulmány szerint a borsmenta aromaterápia jelentősen csökkentette az émelygést.

4, A gyógynövények és fűszerek között méltó hely illeti a kurkumát is

A kurkuma számos gyógyhatású vegyületet tartalmaz, amelyek közül a legfontosabb a kurkumin.

A kurkumin egy rendkívül erőteljes antioxidáns, amely segít az oxidatív károsodások leküzdésében és fokozza a test saját antioxidáns enzimjeinek működését.

Ez azért fontos, mert az oxidatív stressz által okozott károsodás az egyik legfontosabb mechanizmus az öregedés és számos betegség kialakulása mögött.

A kurkumin szintén erősen gyulladáscsökkentő, sőt, gyakorlatilag megegyezik egyes gyulladáscsökkentők hatásosságával (31).

Tekintettel arra, hogy a hosszú távú, alacsony szintű gyulladás nagy szerepet játszik szinte minden krónikus nyugati betegségben, nem meglepő látni, hogy a kurkumin számos egészségügyi előnyhöz kapcsolódik.

A tanulmányok azt sugallják, hogy javíthatja az agyműködést, segíthet az Alzheimer-kór leküzdésében, csökkentheti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát, valamint enyhítheti az ízületi gyulladásokat is.

5, A Cayenne bors kapszaicint tartalmaz, amely segít csökkenteni az étvágyat

A Cayenne paprika egyfajta chili paprika, amelyet fűszeres ételek ízesítésére használnak.

A benne található hatóanyagot kapszaicinnek nevezik, amelyről számos tanulmány kimutatta már, hogy csökkenti az étvágyat és fokozza a zsírégetést.

Emiatt gyakori összetevője számos kereskedelmi fogyókúrás kiegészítőnek.

Egy tanulmány megállapította, hogy 1 gramm pirospaprika hozzáadása az étkezéshez csökkentette az étvágyat és fokozta a zsírégetést azoknál az embereknél, akik előtte nem ettek rendszeresen paprikát.

A fűszeres ételeket rendszeresen fogyasztó embereknél azonban nem volt hatása, ami azt jelzi, hogy tolerancia alakulhat ki a hatásokkal szemben.

6, A gyömbér képes kezelni az émelygést és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik

A gyömbér egy népszerű fűszer, amelyet az alternatív gyógyászat több formájában használnak.

Tanulmányok következetesen kimutatták, hogy 1 gramm vagy annál több gyömbér sikeresen képes kezelni az émelygést. Ide tartozik a reggeli rosszullét, a kemoterápia és a tengeri betegség okozta hányinger is.

Úgy tűnik, hogy a gyömbér erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, és segíthet a fájdalom kezelésében.

Egy tanulmány a vastagbélrák kockázatának kitett alanyok vizsgálata során megállapította, hogy napi 2 gramm gyömbérkivonat ugyanúgy csökkentette a vastagbélgyulladás markereit, mint az aszpirin.

7, A legjobb gyógynövények és fűszerek listáján szerepel a rozmaring

A rozmaring hatóanyagát rozmarinsavnak nevezik. Kimutatták, hogy ez az anyag elnyomja az allergiás reakciókat és az orrdugulást.

Egy 29 személlyel végzett vizsgálat során kimutatták, hogy a rozmarinsav 50 és 200 mg közötti dózisa is elnyomja az allergiás tüneteket.

8, A fokhagyma segíthet a betegséget leküzdésében és javíthatja a szív egészségét

Már a ókori történelem során is a legnépszerűbb  gyógynövények és fűszerek között szerepelt a fokhagyma. A növényt leginkább a gyógyászati ​​tulajdonságai miatt használták.

Ma már tudjuk, hogy ezen egészségügyi hatások többsége az allicin nevű vegyületnek köszönhető, amely felelős a fokhagyma különös illatáért is.

A fokhagyma-kiegészítés hatásos lehet a betegségek elleni küzdelemben, beleértve a közönséges megfázást is.

Meggyőző bizonyítékok vannak a szív egészségére gyakorolt ​​jótékony hatásaira is.

Úgy tűnik, hogy a fokhagyma-kiegészítés képes a rossz koleszterinszintjét 10-15 százalékkal csökkenteni.

Humán vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a fokhagyma-kiegészítés jelentős vérnyomáscsökkenést okoz magas vérnyomásban szenvedő embereknél.

Egy tanulmányban ugyanolyan hatékony volt, mint egy vérnyomáscsökkentő gyógyszer.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

2 thoughts on “Gyógynövények és fűszerek fantasztikus egészségügyi előnyökkel”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .