Antioxidánsok a szabad gyökök ellen

Miért fontosak az antioxidánsok?

A sejtkárosító szabad gyökök a testbe kerülnek vagy ott – a természetes anyagcsere folyamatok termékeként – keletkeznek. Hetvennél is több olyan betegséget ismerünk, amik a szabad gyökök hatására keletkeznek és az is közismert, hogy az öregedési folyamatokhoz miként járulnak hozzá. Nézzük hogyan segíthetnek az antioxidánsok!Számos kutatás igazolta, hogy a sejteket érő oxidatív stressz, ami a szabad gyökök eredménye, az öregedési folyamatok legfőbb összetevője.

A szabad gyökökkel való együttélés elkerülhetetlen. Amikor eszel, ki vagy téve a levegőben lebegő szabad gyököknek, füstnek, aggódásnak illetve stressznek vagy csak egyszerűen fokozott fizikai igénybevételnek egy edzés vagy munka során, a sejtek maguk is károsító szabad gyököket termelnek.

Mit okoznak ezek a szabad gyökök antioxidánsok nélkül?

  • Öregedés – a sérült sejtek felgyorsítják a folyamatot.
  • Rák – Számos ráktípus esetében azonosították a szabad gyökök kiváltó hatását, mint például: máj, petefészek, méhnyakrák, tüdő, stb…
  • Cukorbetegség: a sejtek sérült mitokondriuma miatt elmaradó inzulin kiválasztás.
  • Gyomor és máj betegségei: a gyomor és a máj sejtjeinek gyulladásán keresztül.
  • Érelmeszesedés, az agy és a szív betegségei: az érrendszer sejtjeinek falát károsító hatás miatt.
  • Bőrgyulladás vagy ekcéma: dehidratált bőr esetében fokozottan.
  • Ízületi gyulladás: a reumás artritisz esetében az immunrendszer egészséges szöveteket is megtámad, nem csak a patogéneket.
  • Felső légúti problémák, megfázás, asztma, érelzáródás, sztrók, Parkinson kór, magas vérnyomás, szembetegségek, köszvény, stb…, több mint 70 egyéb ismert betegség amit a szabadgyökök jelenléte okoz vagy fokozhatja azokat.

Az antioxidánsok jelentik a megoldást.

A képlet egyszerű:

Egy szabad gyök szemben egy antioxidánssal. A két molekula semlegesíti egymást.

Az antioxidánsok fogyasztása emiatt nem minőségi, hanem mennyiségi kérdés. Nem jó kell belőle, hanem sok. Ne dőlj be a különféle méregdrága “különleges” antioxidáns hatású szereknek. Szedj naponta E-vitamint, C-vitamint és Q10 koenzimet bőségesen. Minden nap, évi 365 napon át. Ez az alap.

Ha ezen felül még tartalmaz az étrended hatékony mennyiségű színes gyümölcsöt és zöldséget (áfonya, szeder, spenót, spirulina, pirospaprika, bármi ami megfogja a ruhát) az teljessé teszi a védekezést.

Szabó Zsófia szerzőről

6 thoughts on “Antioxidánsok a szabad gyökök ellen”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .