Oxidatív stressz: Milyen hatással lehet a szervezetre?

Az oxidatív stressz a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlyhiánya a szervezetben, ami sejt- és szövetkárosodáshoz vezethet. Ez egy természetes jelenség, és szerepet játszik az öregedési folyamatban.

Több tudományos bizonyíték sugallja azt, hogy a hosszú távon számos krónikus állapot kialakulásához járul hozzá. Ilyen állapot lehet például a rák, a cukorbetegség és a különböző szívbetegségek.

Ebben a cikkben azt vizsgáljuk, hogy mi az oxidatív stressz, milyen hatása van a testre és hogyan lehet csökkenteni.

Mi az oxidatív stressz?

Ahogy már említettük, oxidatív stressz akkor fordulhat elő, ha a szervezetben egyensúlyhiány alakul ki a szabad gyökök és az antioxidánsok között.

A test sejtjei szabad gyököket termelnek a normális anyagcsere folyamatok során. A sejtek azonban antioxidánsokat is termelnek, amelyek semlegesítik ezeket a szabad gyököket. A test általában képes fenntartani az egyensúly, de sajnos könnyen felboríthatjuk ezt a rendszert.

Számos tényező járul hozzá az oxidatív stresszhez és a szabad gyökök felesleges termeléséhez. Ezek a tényezők a következők lehetnek:

  • diéta
  • életmód
  • környezeti tényezők, például szennyezés és sugárzás

A szervezet természetes immunválasza szintén átmenetileg kiválthatja az oxidatív stresszt. Ez a fajta oxidatív stressz enyhe gyulladást okoz, amely elmúlik, miután az immunrendszer leküzdi a fertőzést vagy helyrehozza a sérülést.

A nem kontrollált oxidatív stressz felgyorsíthatja az öregedési folyamatokat, és hozzájárulhat számos rossz egészségügyi állapot kialakulásához.

Mik azok a szabad gyökök?

A szabad gyökök, köztük a reaktív oxigénfajok, egy vagy több párosítatlan elektronnal rendelkező molekulák.

A sejtekben található mitokondrium oxigént és glükózt kombinálva szén-dioxidot, vizet és ATP-t termel azért, hogy a szervezetünk energiához jusson. A szabad gyökök ennek az anyagcsere-folyamatnak a melléktermékei.

Külső anyagok, például cigarettafüst, növényvédő szerek és ózon szintén növelhetik szabad gyökök képződését a szervezetben.

Mik az antioxidánsok?

Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek elektron adományozásával semlegesítik vagy eltávolítják a szabad gyököket. Az antioxidánsok semlegesítő hatása segít megvédeni a testet az oxidatív stressztől. Az antioxidánsok közé tartoznak az A-, C- és E-vitaminok.

A szabad gyökökhöz hasonlóan az antioxidánsok is többféle forrásból származnak. A sejtek természetesen termelnek antioxidánsokat, például glutationt.

Az ember étrendje szintén fontos antioxidáns-forrás. A gyümölcsök és zöldségek számos esszenciális antioxidánst tartalmaznak vitaminok és ásványi anyagok formájában, amelyeket a szervezet nem képes önmagában létrehozni.

Az oxidatív stressz hatásai

Az oxidatív stressz hatása változó, és nem mindig káros. Például a fizikai aktivitásból eredő jótékony hatással lehet a szervezetre.

A testmozgás növeli a szabad gyökök képződését, ami átmeneti oxidatív stresszt okozhat az izmokban. A fizikai aktivitás során képződő szabad gyökök azonban szabályozzák a szövetek növekedését és serkentik az antioxidánsok termelését.

Az enyhe oxidatív stressz szintén megvédheti a testet a fertőzésektől és betegségektől. Egy 2015-ös tanulmány során a tudósok megállapították, hogy az oxidatív stressz korlátozta a melanoma rákos sejtek terjedését egerekben.

A hosszú távú oxidatív stressz azonban károsítja a test sejtjeit, fehérjéit és DNS-ét. Ez hozzájárulhat az öregedéshez, és fontos szerepet játszhat számos állapot kialakulásában.

Krónikus gyulladás

Az oxidatív stressz krónikus gyulladást okozhat.

A fertőzések és sérülések kiváltják a szervezet immunválaszát. Az immunsejtek szabad gyököket termelnek, miközben harcolnak a behatolók ellen. Ezek a szabad gyökök károsíthatják az egészséges sejteket, gyulladáshoz vezethetnek.

Normális körülmények között a gyulladás megszűnik, miután az immunrendszer megszünteti a fertőzést vagy helyreállítja a sérült szövetet.

Az oxidatív stressz azonban kiválthatja a gyulladásos reakciót is, amely több szabad gyököt termel, és így további oxidatív stresszhez vezethetnek, ezzel egyfajta ciklust létrehozva.

A krónikus gyulladás számos betegséghez vezethet, beleértve a cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri betegségeket és az ízületi gyulladásokat.

Neurodegeneratív betegségek

Az oxidatív stressz hatása számos neurodegeneratív állapothoz hozzájárulhat, például Alzheimer-kórhoz és Parkinson-kórhoz.

Az agy különösen érzékeny az oxidatív stresszre, hiszen az agysejtek jelentős mennyiségű oxigént igényelnek. Egy 2018-as áttekintés szerint az agy a test összes oxigénmennyiségének 20 százalékát fogyasztja el.

A szabad gyökök károsíthatják az agysejtek belső struktúráit, sőt sejthalált is okozhatnak, ami növelheti a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Ide köthető még

  • rák
  • diabétesz
  • magas vérnyomás
  • stroke
  • asztma
  • krónikus fáradtság
  • férfi meddőség

Az oxidatív stressz kockázati tényezői

A következő tényezők növelhetik a kockázatát:

  • elhízás
  • sok zsírt, cukrot és feldolgozott ételeket tartalmazó étrendek
  • sugárterhelés
  • cigaretta vagy más dohánytermék használata
  • alkohol fogyasztás
  • környezetszennyezés

Megelőzés

Fontos megjegyezni, hogy a szervezetnek szabad gyökökre és antioxidánsokra is szüksége van. Ha túl sok vagy túl kevés az egyik vagy a másik, az egészségügyi problémákhoz vezethet.

Az életmóddal és az étrenddel kapcsolatos intézkedések, amelyek hozzájárulhatnak az oxidatív stressz csökkentéséhez a testben, a következők:

  • kiegyensúlyozott, egészséges, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend
  • a feldolgozott élelmiszerek, különösen a magas cukor- és zsír tartalmú élelmiszerek bevitelének korlátozása
  • rendszeres testmozgás
  • a dohányzás felfüggesztése
  • a stressz csökkentése

Az egészséges testtömeg fenntartása segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt. Egy 2015-ös szisztematikus áttekintés szerint a felesleges zsírsejtek gyulladásos anyagokat termelnek, amelyek fokozzák a gyulladásos aktivitást és a szabadgyökök termelését az immunsejtekben.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .