Önnek jó, vagy sok kell belőle?
Az A- vitamin, a C-vitamin, az E-vitamin és a szelén, valamint a cink is antioxidáns tulajdonságokkal bír. Ide sorolható még a zsírok egy csoportja, az omega-3 zsírsavak is. Számos antioxidáns megtalálható egy valamirevaló multivitaminban is. Neked mennyi és milyen antioxidánsra van szüksége?
Sokszor hallani, hogy valaki azt mondja, hogy ez “jobb antioxidáns, mint amaz…”
A sejteket károsító úgynevezett szabad-gyökök semlegesítése. Egy antioxidáns hatású molekula képes semlegesíteni egy szabad gyököt. Bizonyos helyzetekben (például stressz vagy betegség hatásárra) a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes ezekkel megbirkózni. Ráadásul a szennyezett környezetből is jutnak a szervezetbe szabad-gyökök.
Ahogy látjuk, ez a tulajdonság elsősorban mennyiségi és másodsorban minőségi kérdés. Bár kétségtelenül vannak könnyebben oxidálódó anyagok, mint például az e-vitamin, de ez csak azt szabja meg, hogy melyik anyag fog először elbomlani, amikor a szabad-gyök megjelenik.
Különböző oxidációt gátló anyagok kombinációja nagyobb védelmet nyújt, mint az egyes tápanyagok önmagukban. Ezért a vitaminok és ásványi-anyagok mellett kombinált antioxidánskészítmény szedését is ajánlatos.
Például minden városlakónak fontos, hogy sok c-vitamint egyen, mert az olcsó és mellette fogyasszon sok színes gyümölcsöt (meggy, málna, acerola, acai, szeder, fekete-áfonya) mert az pedig jó. A zöld tea és a szőlőlevél is remek, de azokat meg kell enni és nem csupán a forrázatukat inni, ahogy szoktuk. És hetente pár szem dió, mert annak e-vitamin és cink tartalma is kitűnő antioxidáns.
Így egyszerre lesz a szervezetében a “jó” és a “sok” oxidációt késleltető vagy gátló anyag.