Energiaszint fenntartása étrend-kiegészítőkkel?

Mi segíthet az energiaszint fenntartásában?

A rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás, az alacsony stressz-szint megtartása és az elegendő alvás mind hozzájárulhat a jó energiaszint fenntartásához. A vitaminok és a kiegészítők is segíthetnek?

Az életben néha extra energiára van szükségünk akkor, amikor az életünk zsúfoltabb, pörgősebb, de különösen intenzív edzés közben.

Ebben a cikkben megnézzük a leghatékonyabb vitaminokat és étrend-kiegészítőket az energiaszint növelésére.

1, Ashwagandha az energiaszint növeléséhez

A stressz és a szorongás hozzájárulhat a fáradtság és az energiahiány érzéséhez. Ezek az állapotok azt is éreztethetik velük, hogy kevésbé vagyunk képesek megbirkózni a napi feladatainkkal.

Az Ashwagandha egy adaptogén, amely segíthet az energiaszint növelésében. Az adaptogének növényi eredetű anyagok, amelyek segítenek a szervezetnek a stressz kezelésében.

Egy 2012-es tanulmány során a kutatók felfedezték, hogy az ashwagandha gyökér kivonat segít enyhíteni a stresszt és a szorongást. 60 nap elteltével az ashwagandha-t szedőknél csökkent a stressz- és a kortizol szintje a placebo csoporthoz képest.

Azt is megállapították, hogy az ashwagandha biztonságos és jól tolerálható.

Egy másik tanulmány során megállapították, hogy az ashwagandha javította az elit kerékpárosok állóképességét, amikor naponta kétszer 500 mg kapszulát vettek be.

2, Q10 koenzim

A Q10 koenzim (CoQ10) egy olyan enzim, amely természetes módon megtalálható a szervezetben, különösen a szívben, a májban, a hasnyálmirigyben és a vesékben. Ez egy antioxidáns, amely hozzájárulhat az energiaszint növeléséhez és erősíti az immunrendszert.

Egy 2014-es felülvizsgálatban a kutatók kapcsolatot találtak a CoQ10 alacsony szintje és a fáradtság között.

A legtöbb ember elegendő CoQ10-hez juthat, ha kiegyensúlyozott étrendet követ, amely magában foglalja az olajos halakat, a májat és a teljes kiőrlésű gabonákat.

A CoQ10 enyhe mellékhatásai a következők lehetnek:

  • hasmenés
  • kiütés
  • álmatlanság

Az ajánlott adagja naponta 30-90 mg, de akár 200 mg-ot is fogyaszthatunk belőle naponta.

Fontos megjegyeznünk, hogy a kor előrehaladtával a Q10 szintje folyamatosan csökken a szervezetünkben, így érdemes figyelni a megfelelő pótlásra.

3, D-vitamin

Az alacsony energiaszint mellett az izomfáradtság gyakori tünet azoknál az embereknél, akik nem jutnak elegendő D-vitaminhoz. Az emberek több, mint 50 százalékának alacsony a D-vitamin szintje.

Bizonyos csoportok esetében nagyobb a veszélye annak, hogy a szervezetükben D-vitamin-hiány alakul ki:

  • idősebb felnőttek
  • sötétebb bőrű emberek
  • olyan emberek, akik kevesebb napfényhez jutnak hozzá, például a hidegebb éghajlaton élők
  • elhízott emberek

Egy 2013-as tanulmány során megállapították, hogy az alacsony D-vitamin-szinttel rendelkező emberek izomhatékonysága nőtt, miután megszüntették a szervezetükben a vitaminhiányt.

A depresszió és az alacsony D-vitamin szint között is összefüggés van.

Egy áttekintés kiemelt egy norvég tanulmányt, amelyben több, mint 400 túlsúlyos ember heti 20 000 vagy 40 000 nemzetközi egység D-vitamint kapott. A depresszió tünetei egy év alatt jelentősen csökkentek a placebot szedő résztvevőkhöz képest.

4, B-vitaminok

A B-vitaminok segítenek energiát termelni a sejtekben. A B-vitamin hiánya éppen ezért fáradtságot okozhat.

Az idősebb felnőttek, a vegetáriánusok és vegánok esetében nagyobb a kockázata a B-12-vitamin hiányának, mivel az csak állati eredetű termékekben vagy dúsított élelmiszerekben található meg. A B-12 hiány vérszegénységet okozhat, ami miatt az emberek energiahiányosnak érzik magukat.

Egyes sportolók B-12-vitamin-kiegészítőket szednek teljesítményük és az energiaszint növelése érdekében. A kutatások azonban nem utalnak arra, hogy a B-12 növeli a sportteljesítményt vagy az állóképességet azok esetében, akiknél nem áll fent a vitamin hiánya.

5, Kreatin

A kreatin egy aminosav, amely főleg vörös húsokban és tenger gyümölcseiben fordul elő. A kreatin-kiegészítés növeli a kreatin-raktárakat az izmokban, és javíthatja a teljesítményt edzés közben.

A Nemzetközi Sporttáplálkozási Társaság folyóiratában megjelent áttekintés megállapította, hogy a kreatin hatékonyan javítja a teljesítményt a nagy intenzitású edzés során, valamint:

  • segíti a regenerálódást
  • segít megelőzni a sport okozta sérüléseket
  • csökkenti a hővel kapcsolatos betegségek, például a kiszáradás kockázatát edzés közben

A tanulmány szerzői azt is megállapították, hogy mind a hosszú, mind a rövid távú kiegészítés biztonságos és jól tolerálható minden korú egészséges ember számára.

6, Az energiaszint vassal is javítható

A vashiány energiahiányhoz és fáradtsághoz vezethet.

A vasban gazdag ételek C-vitaminnal történő fogyasztása növelheti a felszívódást, ezért fontos, hogy elegendő gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, különösen a citrusféléket és a leveles zöldségeket. Ha pedig ez nem megoldható, akkor pótold a hiányzó mennyiséget étrend-kiegészítők formájában.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

One thought on “Energiaszint fenntartása étrend-kiegészítőkkel?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .