A jó bélbaktériumok segíthetnek leküzdeni a depressziót?

Hogyan segíthetnek a bélbaktériumok?

A depresszió csak az Egyesült Államokban emberek millióit érinti. A depresszió kezelése gyakran összetett, és számos terápia kombinációját foglalhatja magában. Új kutatások szerint a probiotikumok hasznos kiegészítő kezelést jelenthetnek a depressziós tünetek enyhítésében, hiszen a bélbaktériumok jótékony hatással bírnak.

Az Országos Mentális Egészségügyi Intézet (NIMH) szerint 2020-ban az Egyesült Államokban közel 21 millió felnőtt élt már át egy vagy több súlyos depressziós időszakot. Mivel rengeteg embert érint ez a probléma, tovább folyik a keresés a jobb kezelési lehetőségek után – a szokásos gyógyszeres kezelésen kívül vagy ahelyett –.

Egy folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány kimutatta, hogy a probiotikumok hasznos kiegészítő kezelést jelenthetnek a depresszióban szenvedők számára.

A tanulmány kiegészíti a jelenlegi bizonyítékokat, amelyek igazolják a bélrendszer egészsége, a bélbaktériumok és a mentális egészség közötti kapcsolatot.

A depresszió jelenlegi kezelése

A NIMH szerint a súlyos depressziós időszakot (epizódot) a következőképpen határozzák meg:

„Legalább kéthetes időszak, amikor egy személy depressziós hangulatot tapasztalt, elvesztette érdeklődését vagy örömét a napi tevékenységek iránt, valamint több egyén tünetet is tapasztalt, mint például alvási, étkezési, energia-, koncentráció- vagy önértékelési problémák. ”

A depresszió kezelése gyakran személyenként eltérő, mivel a tünetek és azok súlyossága mindenkinél eltérő. A kezelés a következők kombinációját foglalhatja magában:

  • Támogatás különböző csoportoktól,  barátoktól és a családtagoktól
  • Kognitív viselkedésterápia, amely magában foglalja a gondolkodási minták és cselekvések megváltoztatásának megtanulását a tünetek kezelésében
  • Gyógyszerek, például antidepresszánsok alkalmazása

Az egészség egyéb területeinek javítása és az általános jólét támogatása szintén segíthet a depresszió kezelésében. Például a relaxációs technikák és a testmozgás alkalmazása a depresszióban szenvedők számára előnyös lehet.

A kutatók azonban még mindig azon dolgoznak, hogy megértsék, hogyan lehet a legjobban segíteni a depresszióban szenvedőknek, beleértve a kiegészítő kezeléseket is.

Probiotikumok a kezelés kiegészítésére

A szóban forgó vizsgálat egy randomizált, ellenőrzött vizsgálat volt, amely mélyrehatóan vizsgálta a bélben lévő természetes baktériumok és azok agyhoz való kapcsolódása közötti kapcsolatot. A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy korábbi kutatások kimutatták, hogy a depresszióban szenvedőknél a bélben lévő baktériumok összetétele is megváltozik.

A vizsgálatban olyan felnőttek vettek részt, akik jelenleg depresszióban szenvedtek. A kutatók a Hamilton Depresszió Skálát használták a résztvevők depressziójának értékelésére.

A résztvevők két csoport egyikébe tartoztak: az egyik csoport négy héten át kapott probiotikumot, míg a másik placebót.

A probiotikumok „élő mikroorganizmusok (például baktériumok és élesztőgombák), amelyek fogyasztásukkor egészségügyi előnyökkel járnak”. Hatással lehetnek a bélbaktériumok “működésére”. Hozzájuk juthatunk táplálék-kiegészítők által, vagy bizonyos típusú élelmiszerekkel is.

A kutatók megállapították, hogy a probiotikumot fogyasztó résztvevők depressziós tünetei jobban csökkentek. Azt is tapasztalták, hogy a probiotikumot kapó résztvevők bélflórájában megnőtt a Lactobacillus nevű baktériumcsoport.

Dr. André Schmidt, a tanulmány szerzője és idegtudósa megjegyezte, hogy a tanulmány legfontosabb elemei között szerepelt a probiotikumok támogató hatása az antidepresszánsokra súlyos depresszióban szenvedő betegeknél.

„A 4 hetes időszak megkönnyítette a klinikai döntéshozatalt, vagyis annak eldöntését, hogy az antidepresszánsok és a probiotikumok kombinációja bevált-e vagy sem. A depressziós tünetek enyhülése együtt járt a Lactobacillus megnövekedett mennyiségével” – magyarázta a Medical News Todaynek.

Dr. Schmidt elmondta, hogy ezek az eredmények segíthetnek jobb, hatékonyabb és személyre szabott probiotikumok kifejlesztésében a depresszió kezelésére.

A tanulmány korlátai és a következő lépések

A tanulmány értékes adatokkal szolgál, és azt jelzi, hogy a probiotikumok alkalmazása hasznos lehet a bélbaktériumok helyreállításában és a depresszió kezelésében. A tanulmánynak azonban több korlátja is volt.

Először is, a vizsgálat korlátozott számú résztvevőt vont be. A szerzők azt is megjegyzik, hogy a résztvevők megfelelősége a probiotikum vagy a placebo szedése során nem volt tökéletes, ami befolyásolhatta az eredményeket. A további kutatás hosszabb nyomon követést és több résztvevőt foglalhat magában.

Emellett az eredményeket számos probiotikus törzs és ezek szervezettel való kölcsönhatása is befolyásolhatja, így a konkrétumok vizsgálata a jövőbeni kutatások során fontos lesz.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

One thought on “A jó bélbaktériumok segíthetnek leküzdeni a depressziót?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .