Hiányuk depressziót, hangulatingadozást okoz

Depressziót okoz a hiányuk

A tápanyagok lehetővé teszik a test szöveteinek fejlődését, építését, valamint hozzájárulnak a szervezet megfelelő energiaszintjéhez és folyamatosan szabályozzák is azt. Van néhány közülük, aminek a hiánya lehangoltságot és depressziót okoz.

D-vitamin

A D-vitamin kritikus tápanyag, amely számos alapvető szerepet játszik a szervezetben. Elősegíti kálcium felszívódását a bélben, szükséges a csontok felépítésben, valamint fontos szerepe van az immunrendszer működésében és a sejtek növekedésében is. A D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható az ízületi problémákkal, az elhízással, a cukorbetegséggel valamint a különböző mentális zavarokkal és a depresszióval is. (forrás: ncbi)

A kutatások azt mutatják, hogy a depresszióban szenvedőknél valószínűleg alacsonyabb a D-vitamin szintje. A betegségben szenvedőknek általában alacsonyabb a D-vitamin-szintjük, mint az átlagnak. A D-vitamin számos mechanizmus révén küzdhet a depresszió ellen, beleértve a gyulladás csökkentését, a hangulat szabályozását és a neurokognitív diszfunkcióval szembeni védelmet.

Vashiány: depressziót okoz?

A vas nélkülözhetetlen ásványi anyag. A vörösvértestek fő alkotóeleme, ahol megköti a hemoglobint és oxigént szállít a sejtekbe. A vashiány az egyik leggyakrabban előforduló tápanyaghiány a világon, az emberek 25% érinti világszerte. A vashiány leggyakoribb következménye a vérszegénység. A vashiány általában a nők körében okozhat depressziót.

B6-vitamin

Hiánya depressziót okoz és más mentális zavarokhoz is vezethet. A B6-vitamin a neurotranszmitterek (idegi ingerület-átvivő anyagok) és az agy vegyi anyagainak létrehozásához szükséges. Ezek befolyásolják a hangulatot. A B6-vitamin segít megőrizni az idegrendszer egészségét és segíti B12-vitamin felszívódását, melynek a hiánya szintén kapcsolatban van a depresszióval.

Magnézium

Ez a másik fontos tápanyag, melynek hiánya depressziót okoz. Mindenki ismeri a jelentőségét, mégis kevesen jutnak hozzá táplálkozás révén. Kimutatták például, hogy az amerikai felnőtteknek csupán a fele éri el a magnézium NRV (régebben RDA – javasolt napi bevitel) szintet. Ezzel az alacsony bevitellel összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma, a csontritkulás, a szívbetegségek, az asztma, és a vastagbélrák kialakulása is.

B12-vitamin

A B12-vitamin szükséges a megfelelő vörösvérsejtek képződéséhez, az idegrendszer megfelelő működéséhez és a DNS-szintézishez. A B12-vitamin hiánya a lakosság 15 százalékát érinti. Ennek a vitaminnak a hiánya kapcsolatba hozható Alzheimer-kórral is. Hiánya az idegrendszert viseli meg először, tünete lehet a depresszió, a zavartság, a feledékenység, az érzéketlenség.

Depressziót okoz a cink hiánya

Cink a másik lényeges mikrotápanyag, ami csökkenti a depresszió kockázatát. A cink ásványi anyag, amely kritikus fontosságú az agy egészsége és a neurotranszmitter útjainak szabályozása szempontjából. Emellett antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is büszkélkedhet. Hozzájárul az érzelmi kiegyensúlyozottságunkhoz, valamint ahhoz, hogy könnyebben feldolgozzuk a nehezebb helyzeteket és megküzdjünk a stresszel.

17 megfigyelési vizsgálat elemzése azt találta, hogy a vér cinkszintje 0,12 µg / ml-rel alacsonyabb volt a depressziós betegeknél. A tanulmány a nagyobb cinkhiányt a nagyobb depressziós tünetekkel is társította

Folsav

Megtalálható a sötét leveles zöldségekben, citrusfélékben és a hüvelyes zöldségekben (pl: bab). Az idegrendszer folsav hiányában nem tud megfelelően működni. A depressziósok nagy részénél jellemző a folsav hiány, és ezzel arányos a depresszió mértéke. A folsavat (b4 vitaminnak is nevezik), célszerű a b-vitamin család többi tagjával együtt fogyasztani, mivel egymás hatását erősítve vesznek részt a szervezet működésében.

Az Omega-3 hiánya is depressziót okoz

Az American Journal of Clinical Nutritionban jelent meg először 1995-ben, hogy az omega-3 hiánynak oki szerepe lehet a depresszió, a mániás-depresszió, és a szülés utáni depresszió kialakulásában. A halfogyasztás mértéke és a depresszió gyakorisága közt szoros, fordított irányú kapcsolatot mutattak ki. Azóta több tanulmány is összefüggést talált az Omega-3 hiány és a depresszió között. Az Omega-3 hiányos táplálkozás olyan agyműködési zavarokhoz vezet, amelyek rontják a stresszel, veszteségekkel való megküzdés hatékonyságát és az így kialakuló tehetetlen állapot vezet el a depresszióhoz (forrás: tenyek-tevhitek)

A fenti tápanyagok nélkülözhetetlenek a szervezet normál működéséhez. Pótold őket naponta, úgy hogy minőségi ételeket fogyasztasz, vagy pótold étrend-kiegészítők formájában!

forrás: naturalnews

Magosi Judit szerzőről

3 thoughts on “Hiányuk depressziót, hangulatingadozást okoz”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .