A szívelégtelenség tünetei – mit tehet a szív egészségéért?

A szív egészsége rendkívül fontos!

A szívelégtelenség tüneteit százezrek figyelhetnék meg magukon, amennyiben rájönnének, hogy mi történik velük. De a betegség járványos terjedésének az egyik oka éppen az, hogy még az orvosok sincsenek tisztában azzal, hogy a légszomj, az ödémák, a feldagadt végtagok és a krónikus fáradtság oka nem más, mint a szív sejtszintű tápanyaghiánya – jelentette ki Dr. Matthias Rath  egy néhány éve megjelent cikkében.

Ritkább esetben a szívgyengeség infarktushoz vezet, de legtöbbször, mint például a cardiomiopathia (szívizom megbetegedése) esetén minden előzetes esemény nélkül alakul ki egy nehezen visszafordítható állapot.

Amennyiben orvoshoz kerül valaki a fenti panaszokkal, a hagyományos kezelés a tünetekkel foglalkozik csupán. A szív gyengesége miatt a szövetekben visszatartott vizet úgynevezett vízhajtó gyógyszerekkel kierőltetik a testből. Sajnos ennek során olyan értékes ásványok és egyéb mikrotápanyagok is távoznak a szervezetből, amik hiánya a betegség rosszabbodásához és más betegségek kialakulásához vezet. Ezt a közelmúltban volt alkalmam megfigyelni a közvetlen szomszédom esetében is. Két éve kezdték kezelni a feldagadt lábszárát és ma már ott tart, hogy nem tud egyedül felkelni az ágyából annak ellenére, hogy nyolc különböző gyógyszert szed.

A betegség valódi okának meg nem értése igen kedvezőtlen prognózist jelent annak, aki belekerül. Pedig sokan belekerülnek. A szívelégtelenséggel diagnosztizált betegeknek mindössze a fele van életben a diagnózist követő ötödik évben. Néhányukon segít a szívátültetés, de a legtöbbjük meghal anélkül, hogy egy ilyen beavatkozás közelébe került volna.

Mi segíthet a szív védelmében?

Áttörést jelenthet az elmélet, miszerint mindössze néhány vitamin és más alapvető tápanyag hiánya vezet a szívizomsejtek bioenergia hiányához. Ezek a sejtek felelősek az szívizmok összehúzódásáért és ezáltal a vér pumpálásáért. A vitaminok hiánya rontja a pumpálási teljesítményt, ami légszomjat, ödémákat és fáradtságot okoz.

Tudományos kutatások és klinikai vizsgálatok már dokumentálták a hasznát az l-karnitinnek, a Q-10-nek, a C-vitaminnak és más alapvető tápanyagoknak. Ezek az összetevők Dr. Rath szerint javítják a sok millió szívizomsejt működését, a szív pumpálási teljesítményét, és ezáltal az életminőséget a szívelégtelenségben szenvedő betegek számára.

A hiányos kezelés következménye

Évtizedeken keresztül, a hagyományos orvoslásban a hangsúly a diuretikumok (vízhajtók) és más tünet-orientált gyógyszerek használatán volt. Ez megakadályozta a szívelégtelenség valódi okának felfedezését. Ráadásul a szívelégtelenségben szenvedő betegek hagyományos kezelése, mintegy mellékhatásként egy ördögi körbe kényszeríti a beteget, ami számos kísérő egészségügyi problémát eredményez.

Ma már ismert, hogy a szívizomsejtek számára alapvető tápanyagok krónikus hiánya rontja a szív pumpálási képességét. Ez vezet a test különböző szerveinek csökkent vérkeringéséhez. Például, a vesék feladata lenne a felesleges vizet kiszűrni a vérből a vizeletbe. Csökkent véráramlás esetén a vesékben a víz megmarad a szövetekben, és duzzanatot okoz (ödéma), a lábakon, a tüdőben és más testrészeken.

Annak érdekében, hogy megszüntesse ödémát, az orvos vizelethajtó gyógyszereket ír fel. Ez az intézkedés elindít egy ördögi kört. A vizelethajtók eltávolítják a vízben oldódó vitaminokatmint például a C-vitamin és a B-vitaminok, valamit fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket a szervezetből. Mivel a vitaminhiány eleve a fő oka volt a szívelégtelenségnek, a vízhajtó gyógyszerek tovább súlyosbítják a betegséget.

Mit tehetsz a szív egészségéért?

Így már érthető, miért annyira kedvezőtlen a prognózisa a szívelégtelenségnek. A jövőben a szívelégtelenség terápiája egyszerű lesz: a vitaminok és pár alapvető sejtszintű tápanyagok bevitele. Ha a víz halmozódott fel a beteg testében, vízhajtót kell adni. De mellette, napi szinten pótolni kell azokat az alapvető sejtszintű tápanyagokat, amik hiánya a szívelégtelenséghez vezetett.

Amennyiben beteg vagy, akkor beszélj az orvosoddal ezekről az eredményekről. Orvosod támogatni fogja ezt a programot.

Ha pedig még nincs semmi bajod, egyszerűen kezdj el napi szinten fogyasztani a napi multivitamin és ásványi anyag kiegészítésén felül még 2-3 gramm C-vitamint, valamint 100-200 mg Q-10 koenzimet és pár gramm karnitint, hogy ne is legyen. Már pár nap alatt észrevehető javulást fogsz tapasztalni az általános erőnlétedben.

Forrás: dr-rath-foundation

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .